Güncel

Yunusların yavru deniz ayılarını öldürmeye çalışması bilim insanlarını şaşırttı!

Şişe burunlu yunusların Antiller deniz ayısı buzağılarını öldürmeye çalıştığı gözlemlendi ve araştırmacılar neler olup bittiğini tam olarak anlayamıyor.

Abone Ol

Yunusların yavru deniz ayılarını öldürmeye çalışması bilim insanlarını şaşırttı!

Şişe burunlu yunusların Antiller deniz ayısı buzağılarını öldürmeye çalıştığı gözlemlendi ve araştırmacılar neler olup bittiğini tam olarak anlayamıyor.

Şişe burunlu yunusların Belize yakınlarında deniz ayısı buzağılara saldırdığı gözlemlendi. Bilim insanları, yunusların gizemli bir şekilde deniz ayısı buzağılarına saldırdığını ve bu düşmanca davranışın sıradan bir olay olabileceğini bildirdi.

10 Ocak'ta PLOS One dergisinde yayınlanan bir araştırmada araştırmacılar, şişe burunlu yunusların (Tursiops truncatus ) Antiller deniz ayısı buzağılarına (Trichehus manatus manatus ) karşı 10 agresif etkileşimini belgeledi; bu etkileşim yetimlerin yanı sıra anneleriyle birlikte olan gençleri de hedef alıyordu.

Saldırılar Belize yakınlarında 1999'dan 2020'ye kadar 21 yıllık bir zaman diliminde meydana geldi ve vakaların çoğu 2015 ile 2020 arasında gerçekleşti.

Uluslararası koruma bilim adamlarından oluşan bir ekip olan Uluslararası Doğa ve Sürdürülebilirlik Vakfı'ndan (FINS) bir bilim adamı olan çalışmanın baş yazarı Eric Angel Ramos , "Yunuslar manatileri yemezler ve diğer türlerle neden bu şekilde davrandıkları belirsizdir" dedi

Ramos, WordsSideKick.com'a bir e-postada şunları söyledi: "Muhtemelen deniz ayılarıyla karşılaştıklarında oldukça meraklı oluyorlar ve yunuslar birbirlerine karşı genellikle saldırgan olduklarından, bu davranışı deniz ayıları gibi diğer türlere de gösteriyorlar."

Araştırmacılar, yunusların buzağıları annelerinden ayırmaya çalıştığını, onları taciz ettiğini, çarptığını ve ısırdığını gözlemledi. Her durumda etkileşimi yunuslar başlattı.

Araştırmacılar saldırıların kasıtlı olduğuna inanıyor.

Florida Uluslararası Üniversitesi'nde biyolojik bilimler profesörü olan kıdemli yazar Jeremy Kiszka, WordsSideKick.com'a "Bunu söylediğime eminim, evet, sanırım ölüme yol açmak istiyorlar" dedi.

Araştırmacılar ayrıca bir rehabilitasyon merkezindeki sağlık kontrolleri sırasında yetim buzağılarda yunus dişlerini işaret eden aralıklara sahip diş tırmık izleri buldular ve bu şiddetli saldırılara dair daha fazla kanıt sağladı.

Bilim insanları ne olduğunu tam olarak anlayamasa da yunusların kendi yavruları ve diğer türlerin buzağılarıyla benzer davranışlar sergiledikleri biliniyor. Daha önce başka yunusları ısırdıkları kaydedilmişti ve liman domuz balıklarına (Phocoena phocoena ) saldırıp onları öldürdükleri biliniyordu.

Kiszka, "Dünyanın her yerinde şişe burunlu yunusların tam anlamıyla pislik gibi davrandığını ve diğer türlere şiddet uyguladığını görüyoruz" dedi.

Yunusların buzağıları annelerinden ayırmaya çalıştıkları, ardından onlara çarpıp ısırdıkları görüldü.

Kiszka, yunusların manatlara ve diğer deniz hayvanlarına karşı agresif davranabileceğini çünkü onları yiyecek, alan veya kaynaklar açısından rakip olarak algıladıklarını söyledi. Kiszka, eğer bu hayvanların ekosistemleri iklim değişikliği ve insan faaliyetleri nedeniyle bozulursa, türlerin yaşam alanlarının daha da örtüşmesine neden olma ihtimalinin bulunduğunu ve bunun da bu düşmanlıkların artmasına yol açabileceğini söyledi.

Şişe burunlu yunuslar zeki bir türdür. Büyük beyinleri, keder dahil çok çeşitli karmaşık duyguları ve kendi kültürleri var .

Live Science’ın konuyla ilgili haberine göre, deniz ayıları ve yunuslar arasındaki agresif etkileşimler uzun yıllar boyunca meydana geldi; dolayısıyla bilim adamlarının daha önce düşündüğünden daha yaygın olmaları muhtemeldir ve türün hayatta kalmasını etkileyebilirler

Antiller manatları yaşam alanları boyunca tehdit altındadır; Batı Hindistan manitinin bu alt türü, güneydoğu Teksas'tan kuzeydoğu Brezilya'ya kadar denizde, acı sularda ve tatlı sularda bulunabilir . Nispeten sağlıklı bir nüfusa sahip olan Belize civarında bile gemi çarpışma tehlikesiyle karşı karşıyalar.

Kiszka, tam olarak neler olup bittiğini anlamanın, korumacıların buzağıları ve daha geniş deniz ayısı popülasyonunu korumasına yardımcı olabileceğini söyledi. "Herhangi bir ek ölüm kaynağı, endişelenmemiz gereken bir şeydir." (MEHMET POYRAZ)