Yaşam

Yeşilçam'ın cefakar anasıydı! Meğer ailece ünlüymüş: Bakın oğulları, gelini ve yeğeni kimmiş?

Yeşilçam’ın gözü yaşlı cefakar annesi olarak tanınan Şükriye Atav, Türk sinemasının en saygın ve sevilen isimlerinden biriydi. Yaklaşık 600 filmde rol alan usta oyuncu, 2000 yılında hayatını kaybetti. Şükriye Atav’ın iki oğlu ile gelini ve yeğeni de ünlü isimler arasında yer alıyor.

Abone Ol

Yeşilçam’ın gözü yaşlı cefakar annesi olarak tanınan Şükriye Atav, Türk sinemasının en saygın ve sevilen isimlerinden biriydi. Yaklaşık 600 filmde rol alan usta oyuncu, 2000 yılında hayatını kaybetti.

Şükriye Atav’ın iki oğlu ile gelini ve yeğeni de ünlü isimler arasında yer alıyor.

Şükriye Atav, Kafkasya göçmeni bir aileden, Hatime ve Abdullah çiftinin kızı olarak 24 Ağustos 1917'de İstanbul'da dünyaya geldi.

1919’da ailesiyle beraber o dönem Bolşevik Rusya sınırları içerisinde yer alan Akmescit (Simferopol) Kırım'a gitti, ilk ile orta öğrenimini orada gördü.

Eğitim gördüğü dönemde bale resitallerine katıldı. Babasının vefatıyla beraber 1931 yılında Türkiye'ye dönüş yaptı.

Şükriye Atav Kırım Türkçesi konuştuğundan ilk zamanlar sıkıntı çeker.

Cumhuriyet Lisesi'nde okurken diğer yandan halkevleriyle folklor çalışmalarına katılır.

1932'de halk dans oyunlarındaki başarısından dolayı Şükriye Atav Eminönü Halk Evinde keşfedildi ve Faruk Nafiz Çamlıbel'in "Özyurt" oyunu ile amatör olarak tiyatroya giriş yaptı.

Muhsin Ertuğrul'un davetiyle Shakespeare'in "Kış Masalı oyunuyla 1942'de İstanbul Şehir Tiyatrosu'na girdi, emekli olana kadar burada çalıştı.

Şükriye Atav ilk evliliğini 1936'da Niyazi Boratap ile, ikincisini ise 1946-1951 arasında yaptı.

İki oğlu Erdöl Boratap, Yalçın Boratap, yeğeni Ayşin Atav, gelini Tülin Oral da kendisi gibi tiyatro oyuncuları oldu.

Birçok sinema filmi ve dizide daha çok anne ve teyze rolleri aldı. Tiyatroda altı, sinemada bir “Altın Portakal Ödülü” sahibidir. 1988 yılında Yeşilçam’dan ayrılan Şükriye Atav 600’e yakın filmde rol aldı.

8 Ekim 2000 tarihinde kalp yetmezliği nedeniyle kaldırıldığı Antalya Devlet Hastanesi’nde 83 yaşında vefat etti. Kalkan Şehir Mezarlığı’na defnedildi.

Şükriye Atav’ın iki oğlu ile gelini ve yeğeni de sanat dünyasında başarılı olmuşlar. İşte o ünlü isimler:

AYŞİN ATAV Tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, seslendirme sanatçısı Şükriye Atav’ın yeğeni Ayşin Atav 2 Nisan 1948’de Ankara’da doğdu. Halası Şükriye Atav’ın izinden giderek 1965 yılında İstanbul Şehir Tiyatroları oyuncusu olan Ayşin Atav, mesleğinin ilk yıllarında Şehir Tiyatroları kadrosuna girdi.

Ayşin Atav, Kemal Sunal ile rol aldığı Korkusuz Korkak sinema filminde Hemşire Sevil karakteriyle de biliniyor.

Tiyatro çalışmalarının dışında sinema ve dizi filmler ile reklam filmlerinde de rol aldı ve sunuculuk yapan Ayşin Atav 500'e yakın filmde karakter seslendirme, 20'den fazla filmde seslendirme yönetmenliği yaptı. Dinçer Çekmez ile evliliğinden Ceren adlı bir kızı vardır.

TÜLİN ORAL Şükriye Atav’ın oğlu Erdöl Boratap ile evlilik yapan tiyatro ve dizi oyuncusu Tülin Oral 8 Ağustos 1937’de İstanbul’da dünyaya geldi. Oral, 1959 yılında Manisa'da bir yıl kadar bale öğretmenliği yaptı.

Daha çok “Yabancı Damat” dizisinde Niko'nun babaannesi Eftelya rolüyle geniş kitlelerce tanındı. Uzun yıllar Dormen Tiyatrosu'nda görev yaptı ve Devlet Tiyatroları'ndan emekli oldu. Tülin Oral 1983 yılında Erdöl Boratap ile olan evliliğini sonlandırdı.

ERDÖL BORATAP Şükriye Atav’ın ilk oğlu radyo sunucusu ve seslendirme sanatçısı Erdöl Boratap 2 Haziran 1937’de İstanbul’da doğdu. Şükriye Atav'ın ilk çocuğu olan Erdöl Boratap, Yalçın Boratap'ın ağabeyidir.

Galatasaray Lisesi ve Kabataş Erkek Lisesi'nin ardından İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nin resim bölümünden mezun oldu. 1960 yılında Ankara Radyosu'na spiker olarak giren Boratap, iki yıl Ankara Radyosu'nda çalıştı. 1963 yılında İstanbul Radyosu'na tayin oldu ve buradan emekli oldu.

Oyuncu Tülin Oral ile evlilik yapan Erdöl Boratap, 1980'li yıllarda televizyon ve radyo reklamlarında seslendirme yaptı. 1992 yılında emekli olduktan sonra Antalya'nın Kaş ilçesine bağlı Kalkan beldesine yerleşen Boratap, 7 Haziran 2012 tarihinde kanser nedeniyle vefat etti. Kalkan Şehir Mezarlığı'na defnedildi.

YALÇIN BORATAP Şükriye Atav’ın ikinci oğlu tiyatro ve dizi oyuncusu Yalçın Boratap 24 Eylül 1944 tarihinde İstanbul’da doğdu.

İstanbul'da Saint Benoit Fransız Lisesi'nden mezun olan Yalçın Boratap annesinin yolundan giden Yalçın Boratap 1962-1963 sezonunda İstanbul Şehir Tiyatroları kadrosuna katıldı.

Bu arada Yalçın Boratap'ın oyunculuğu seçmesinde annesi Şükriye Atav'ın büyük etkisi olduğu bilinmektedir.

Can Gürzap-Yalçın Boratap

Yalçın Boratap, TV dizilerinde oynadı ve televizyon programlarında seslendirme yaptı. Dialog Anlatım İletişim adlı özel bir okulda güzel konuşma ve drama dersleri verdi.

Erdöl Boratap-Yalçın Boratap

Yalçın Boratap