Türkiye’nin deprem haritası: En güvenli ve güvensiz şehirler
Jeoloji Mühendisi Fahri Çelik, Türkiye’nin deprem bakımından en güvenli ve güvensiz şehirlerini belirledi. Çelik, Bursa’nın Gemlik ilçesinde meydana gelen ve İstanbul’da da hissedilen 5.1 büyüklüğündeki depremin ardından yaptığı açıklamada, deprem riski taşıyan bölgeleri ve olası etkilerini anlattı.
Abone Ol
Çelik, yaptığı araştırmalara göre Türkiye’nin en güvenli illerinin başında Gümüşhane, Trabzon, Rize ve Zonguldak’ın geldiğini söyledi. Karadeniz sınırı boyunca illerin güvenli olduğunu belirten Çelik, İstanbul’un da dağlık ve tepelik yapısı nedeniyle altıncı sırada yer aldığını ifade etti.
Çelik, Bodrum ve Antalya gibi illerin de sağlam olduğunu, fay hattı bulunsa bile depremin kısa sürdüğünü kaydetti. Çelik, deprem olma ihtimalinin en yüksek olduğu ilin ise Hakkari olduğunu ancak orada da büyük bir yıkım beklenmediğini dile getirdi. Çelik, Suriye sınırında oluşabilecek bir depremin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde zarar verebileceğini de ekledi.
Japon uzman: Bursa’da sıra olarak deprem gelebilir
Öte yandan Japon deprem uzmanı Yüksek Mimar ve İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki de Marmara Bölgesi’nde deprem beklentisi olduğunu söyledi. Moriwaki, Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın kuzey ve güney kollarında, Yalova, İnegöl, Balıkesir, Bandırma ve Bursa’dan sonra Ege’ye kadar uzanan hatlarda deprem olabileceğini belirtti. Moriwaki, Bursa’da son günlerde meydana gelen depremlerin sıra olarak geldiğini ve Marmara Bölgesi’nde bir deprem olacağını ve İstanbul’un da bu depremden etkileneceğini ifade etti. Moriwaki, İstanbul’un bazı bölgelerinin zemininin yumuşak olduğunu ve bu nedenle depremin daha fazla dalgalanma yaptığını da vurguladı.
Japon deprem uzmanı Yüksek İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki, Türkiye’deki fay hatlarının doğudan batıya hareket ettiğini ve deprem olabilecek bölgeleri sıraladı. Moriwaki, kentsel dönüşümün önemine vurgu yaparak, herkesin depreme hazırlıklı olması gerektiğini söyledi.
Doğu Anadolu’da artçı depremler devam edecek
Moriwaki, Elazığ’da meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından Tunceli ve Malatya’da yaşanan depremlerin artçı olduğunu belirtti. Moriwaki, bu bölgede 4 ve 5 büyüklüğünde depremlerin yavaş yavaş azalacağını ancak 3 civarında ara ara depremlerin olabileceğini kaydetti. Moriwaki, Karlıova, Bingöl, Muş, Bitlis ve Van bölgesinde dikkatli olunması gerektiğini ifade etti.
Marmara ve İzmir’de deprem bekleniyor
Moriwaki, Türkiye’nin deprem haritasının Japonya gibi kıpkırmızı olduğunu ve Türkiye’nin her yerinde deprem olabileceğini söyledi. Moriwaki, özellikle Marmara Bölgesi ve İzmir’de deprem beklentisi olduğunu vurguladı. Moriwaki, İstanbul’un zemininin yumuşak olduğu bölgelerde depremin daha fazla dalgalanma yaptığını ve bu nedenle kentsel dönüşümün acil olarak yapılması gerektiğini belirtti. Moriwaki, seçimde inşaatı ve kentsel dönüşümü iyi bilen birinin olmasının önemli olduğunu da ekledi. Moriwaki, Elazığ’daki fayın yeni kırıldığını ve orada 10 yıl içinde büyük bir deprem beklenmediğini ancak Malatya ve Tunceli taraflarında ileride bir deprem olabileceğini de sözlerine ekledi.
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te İttifak Gazetesi sitemize
abone olun.