Güncel

Türkiye f-16'ların alternatifini o ülkede buldu! İşte o savaş uçakları ve inanılmaz özellikleri...

Hava gücünü artırmak için yeni uçaklara ihtiyaç duyan Türkiye, F-16 uçaklarına alternatif olabilecek çok daha güçlü savaş uçaklarını kardeş ülkede buldu. İşte F-16’ya alternatif JF-17 Thunder uçağı ve inanılmaz özellikleri…

Abone Ol

Haber7’de yer alan habere göre; Türkiye, F-16’ların yerini alacak yeni nesil savaş uçakları için farklı seçenekler araştırıyor. Milli Muharip Uçak KAAN projesi tamamlanana kadar, hava gücünü artırmak için başka uçaklara ihtiyaç duyan Türkiye, Eurofighter Typhoon gibi gelişmiş uçakları değerlendiriyor.

Ancak, bu uçakların satın alınmasının, Almanya gibi bazı NATO ülkelerinin engelleriyle karşılaşması, Türkiye’nin başka alternatiflere yönelmesine neden oldu. Bunlardan biri de, Çin ve Pakistan’ın ortaklaşa geliştirdiği JF-17 Thunder uçağı.

ALMANYA’NIN EUROFİGHTER ENGELİ Türkiye, Kasım 2023’te, ABD ile yaşadığı anlaşmazlıkların ardından, İngiltere ve İspanya’dan 40 adet Eurofighter jeti almak istediğini duyurdu.

Almanya, İspanya, İtalya ve Birleşik Krallık’ın oluşturduğu bir konsorsiyum tarafından üretilen Eurofighter jetlerini satın almak isteyen Türkiye’ye, Almanya’nın karşı çıkması büyük tepki çekti.

Savunma Bakanı Yaşar Güler, NTV’ye yaptığı açıklamada, “Biz NATO üyesiyiz ama bir üyemiz daha bu uçakları almamıza karşı çıkıyor. Bir müttefikin ‘Uçakları sana vermeyeceğim’ demesinin açıklaması olamaz.” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, Berlin ziyareti sonrası yaptığı açıklamada, “Biz cevabımızı zaten verdik. Bu uçakları bize verirlerse verirler. Yoksa çalacak kapılarımız mı yok? Hayır, bizde çok var.” ifadelerine yer verdi.

JF-17 THUNDER’IN AVANTAJLARI Türkiye’nin, Eurofighter Typhoon’un alternatifi olarak JF-17 Thunder’ı tercih edebileceği, dünya basınında da yer aldı. Hindistan basınından EurAsian Times, Türkiye’nin, Almanya’nın engellemeleri nedeniyle, Çin ve Pakistan’ın birlikte geliştirdiği JF-17 Thunder’a yönelebileceğini yazdı.

Türk medyasında da, JF-17’nin uygun bir seçenek olduğu haberleri yayıldı. JF-17, Pakistan Hava Kuvvetleri tarafından, terörle mücadele operasyonlarında başarıyla kullanıldı.

JF-17’nin en son blok III varyantının maliyeti, yaklaşık 32 milyon ABD doları olarak tahmin ediliyor. JF-17, F-16’dan farklı olarak, Çin yapımı silahları, yedi sabit noktaya yerleştirerek taşıyabiliyor.

Ayrıca, harici bölmelerde, elektro-optik/kızılötesi sensörler ve kendini savunma sinyal bozucularını da barındırabiliyor. JF-17, en son teknolojiye sahip F-35 veya J-20 gibi savaş uçaklarıyla veya Rafale ve Su-35 gibi uçaklarla kıyaslanamaz.

Ancak, AESA radarı ve PL füzelerini entegre ettiğinde, fiyatına göre oldukça yetenekli bir uçak olduğu söylenebilir.

TÜRKİYE’NİN MİLLİ MUHARİP UÇAK PROJESİ Türkiye, kendi milli muharip uçağını geliştirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Beşinci nesil savaş uçağı KAAN, 2034 yılında operasyonel filoya katılması planlanıyor.

KAAN’ın ilk uçuşunun 27 Aralık 2023’te yapılması bekleniyor. KAAN, Türkiye’nin hava gücünü artıracak ve bağımsızlığını sağlayacak bir proje olarak görülüyor.

TÜRKİYE’NİN GÖRÜNMEZ SAVAŞ UÇAĞI TF-X Türkiye, yerli ve milli bir savaş uçağı geliştirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Bu uçak, TF-X olarak adlandırılıyor ve görünmezlik, hava üstünlüğü ve gelişmiş teknoloji gibi özelliklere sahip olacak.

Amerikan basınında da TF-X ile ilgili analizler yayınlanıyor. Bu analizlerde, TF-X’in F-35 savaş uçağına benzer ve alternatif bir proje olduğu belirtiliyor.

TF-X VE F-35 KARŞILAŞTIRMASI The National Interest (NI) adlı Amerikan yayın organı, TF-X ile ilgili bir analiz yazısı yayınladı. Yazıda, Türkiye’nin F-35A savaş uçaklarını alamadığına dikkat çekildi.

Türkiye, bu uçaklara para ödemesine rağmen, ABD’nin yaptırımları nedeniyle teslim alamadı. Yazıda, TF-X’in de görünmez bir savaş uçağı olacağı ancak F-35 ile aynı amaçla üretilmediği ifade edildi.

TF-X’İN HEDEFLERİ VE SÜRECİ NI’nin analizinde, Türkiye’nin TF-X’i F-35’lerle birlikte kullanmayı planladığı belirtildi. TF-X, hava üstünlüğü sağlamak için tasarlandı. Ayrıca, TF-X’in Türkiye’nin F-16 filosunun yerini alması da hedefleniyor.

Yazıda, TF-X’in beklentilerden daha erken tamamlanabileceği de vurgulandı. TF-X’in ilk uçuşunun 2024’te yapılması, savaşa hazır olmasının ise birkaç yıl daha alacağı kaydedildi.

TF-X’İN TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ NI dışında, IO ve The Drive gibi diğer Amerikan yayın organları da TF-X’i gündemine aldı. Bu yayınlarda, TF-X’in teknolojik özelliklerine değinildi. TF-X’in ön kısmına yeni bir sensör sistemi yerleştirildiği, bu sistemin kızılötesi arama ve yer belirleme yeteneğine sahip olduğu belirtildi.

TF-X’in motor gücünü ise F110 turbo fan motorlarının sağlayacağı ifade edildi. TF-X’in radar, SİHA, İHA, kara saldırısı, bomba ve füze gibi gelişmiş sistem ve mühimmatlara sahip olduğu da aktarıldı. TF-X’in F-35 gibi havadan havaya görevler yapabileceği ve yüksek çözünürlüklü panellerle donatıldığı da söylendi.

TF-X’İN PAZAR POTANSİYELİ TF-X’in sadece Türkiye’nin ihtiyaçlarını karşılamakla kalmayacağı, aynı zamanda Asya’daki savaş uçağı pazarına da sunulacağı iddia edildi. TF-X’in, beşinci nesil bir savaş uçağı olduğu ve rekabetçi bir fiyata sahip olacağı öne sürüldü.

TF-X’İN DİĞER BİLGİLERİ Türk Hava Kuvvetleri, 2021 Haziran ayında TF-X’in diğer bilgilerini de paylaştı. Buna göre, TF-X’in şu özelliklere sahip olması bekleniyor:

Yüksek manevra kabiliyeti ve güçlü itki sistemi Süper seyir kabiliyeti Uzun harekat yarıçapı Radarda düşük görünürlük Sensör füzyonu

Gelişmiş veri bağı kabiliyetleri Yüksek hassasiyete sahip mühimmatlar atabilme kabiliyeti TF-X’in genel özellikleri ise şöyle olacak: 1 kişilik kabin

21 metre uzunluğunda, 6 metre yüksekliğinde ve 14 metre kanat açıklığında ana gövde 2 adet General Electric F110-GE-129 turbo fan motor (yalnızca prototipler için) Saatte 2.210 km hız

KAYNAK: HABER MERKEZİ