Yaşam

Tek bir gen obeziteye karşı nasıl koruma sağlayabilir?

ABD’deki bir araştırma, tek bir genin insanların şişmanlamadan istedikleri her şeyi yemelerine olanak sağlayabileceğini ortaya koydu. Bu genin kapatılması, obezite tedavisinde de yeni bir umut olabilir.

Abone Ol

Tek bir gen obeziteye karşı koruyabilir mi? NTV'nin haberine göre ABD’deki bir araştırma, tek bir genin insanların şişmanlamadan istedikleri her şeyi yemelerine olanak sağlayabileceğini ortaya koydu. Bu genin kapatılması, obezite tedavisinde de yeni bir umut olabilir.

Yağ yakma yeteneği nasıl kayboluyor? California San Diego Üniversitesi’nden bilim insanları, fareler üzerinde yaptıkları deneyde, yağ hücrelerinin enerji yakma yeteneğinin tek bir gen tarafından kontrol edildiğini buldu. Bu gen, “RaIA” olarak adlandırılıyor.

Fareler yüksek yağlı bir diyetle beslendiğinde, RaIA geni aşırı aktif hale geliyor ve yağ hücrelerinin mitokondri adı verilen enerji üreten yapılarını bozuyor. Bu da yağ hücrelerinin daha az enerji yakmasına ve daha fazla yağ depolamasına neden oluyor.

Bu süreç, insanlarda da obezitenin neden metabolizmayı yavaşlattığını açıklayabilir. Çünkü insanlarda da RaIA geni ve onun etkilediği proteinler bulunuyor.

Gen düzenleme ile kilo alımı durdurulabilir mi? Araştırmacılar, RaIA genini gen düzenleme yöntemiyle kapattıklarında, farelerin yüksek yağlı diyetle beslenseler bile kilo almadıklarını gördüler. Bu da RaIA geninin, sağlıklı kilodan obeziteye geçişin kritik bir noktası olduğunu gösteriyor.

Araştırmanın baş yazarı Dr. Alan Saltiel, “Aşırı yemekten kaynaklanan aşırı kalori yükü kilo alımına neden olabilir ve aynı zamanda enerji yakımını azaltan, obeziteyi daha da kötüleştiren bir metabolik süreci tetikler. Bu sürecin tek bir gen tarafından yönetildiğini keşfettik.” dedi.

Dr. Saltiel, bulguların insanlarla olan ilgisinin altını çizerek, “Keşfettiğimiz temel biyoloji ile gerçek klinik sonuçlar arasındaki doğrudan karşılaştırma, yeni tedavilerle obezitenin önlenmesine yardımcı olabileceğimizi öne sürüyor.” diye ekledi.