Güncel

SSK, Bağ Kur emekli zammı ne kadar olacak, 2024 zamlı maaş ne zaman yatacak?

SGK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılan yüzde 37.57 zam oranına göre hesaplanmış yeni maaş bilgileri e-Devlet uygulamasına yüklendi. Uzman isim en düşük emekli maaşını açıkladı! 2023 Aralık ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla beraber emekli zam oranı belli oldu. Emeklilerin hak ettiği zam oranı sonrasında en düşük emekli maaşının kaç TL yapılacağı gündemde yerini korurken “SSK ve Bağ-Kur en düşük emekli maaşı ne kadar olacak, emekli zammı son durumu nedir?” sorularının yanıtı bekleniyor.

Abone Ol

SGK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılan yüzde 37.57 zam oranına göre hesaplanmış yeni maaş bilgileri e-Devlet uygulamasına yüklendi. Şu an emekliler zamlı maaşlarını e-devletten görebiliyor. Bu arada hükümet emekliler yönelik yeni bir ek zam hazırlığı içerisinde. Bu da muhtemelen 16 Ocak'ta belli olacak.

SSK ve BağKur en düşük emekli maaşının ne kadar olacağı merak konusu oldu. Emekli zammı milyonlarca emeklinin gündeminde yer alıyor. 6 aylık enflasyon farkı ile beraber emekli maaşı zam oranı ortaya çıktı.

O halde soru şu: En düşük emekli maaşı ne kadar olacak ve 2024 emekliye ek zam gelecek mi? Zamlı emekli maaşlar ne zaman yatacak?

Konuyla ilgili Milliyet’e değerlendirmelerde bulunan Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş yüzde 50 zam oranına dikkat çekti.

En düşük emekli maaşının ne olacağı konusunda tahmin yürütün Kurtuluş devamında şu ifadelere yer verdi:

"Emeklilerin kayıplarını telafi edebilmek için Cumhuriyetin 100’üncü yılı hasebi ile 5 bin TL ikramiye verildi. Tüm emekliler ocak zammını bekliyor. Burada yüzde 50 zammın tüm emekliler için uygulanacağını öngörüyoruz. Burada yüzde 50 oranının en düşük emekli maaşı için de geçerli olacağını düşünüyoruz. Böylelikle en düşük emekli maaşının 11 bin 250 TL olmasını bekliyoruz."

4A SSK EMEKLİ MAAŞLARI ÖDEME TARİHLERİ Tahsis numarası son rakamı 9 olanlar ayın 17'sinde, Tahsis numarası son rakamı 7 olanlar ayın 18'inde, Tahsis numarası son rakamı 5 olanlar ayın 19'unda, Tahsis numarası son rakamı 3 olanlar ayın 20'sinde, Tahsis numarası son rakamı 1 olanlar ayın 21'sinde, Tahsis numarası son rakamı 8 olanlar ayın 22'sinde, Tahsis numarası son rakamı 6 olanlar ayın 23'ünde, Tahsis numarası son rakamı 4 olanlar ayın 24'ünde, Tahsis numarası son rakamı 2 olanlar ayın 25'inde, Tahsis numarası son rakamı 0 olanlar ayın 26'sında yapılıyor.

4B BAĞ-KUR EMEKLİ MAAŞLARI ÖDEME TARİHLERİ Tahsis numarası son rakamı 9,7 ve 5 olanlar ayın 25'inde, Tahsis numarası son rakamı 3, 1 olanlar ayın 26'sınde, Tahsis numarası son rakamı 8, 6 ve 4 olanlar ayın 27'sinde, Tahsis numarası son rakamı 2 ve 0 olanlar her ayın 28'inde emekli maaşlarını alırlar.

Emekli maaş zamlarının netleşmesi için yasal düzenleme gerekiyor. Meclis 16 Ocak'a kadar kapalı ancak düzenlemenin yasalaşması sonrası emeklilere maaş farkı ödenebilir.

Düzenlemenin önce TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda daha sonra TBMM Genel Kurulu'nda ele alınması gerekiyor. Meclis'ten geçtikten sonra ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın masasına gidecek. Son olarak ise Resmi Gazete'de yayınlanmasıyla resmen uygulamaya girecek.

NTV'nin konuyla ilgili haberine göre, süreç göz önüne alındığında emekli maaş düzenlemesinin şubat ayına kalabileceği belirtiliyor. Bu durumda emekliler ocak ayında sadece enflasyon zammını alacak. Refah payı ya da diğer seçenekler şubat maaşlarına yansıyacak.

Emekli zamlarıyla ilgili yeni düzenleme yapılması yönündeki hazırlıklar, iki ayaktan oluşuyor. Bu kapsamda, öncelikle kök maaşı düşük olan ve 7 bin 500 liraya tamamlananlar için nasıl bir adım atılacağı üstünde duruluyor. Bu kapsamda, en düşük emekli maaşının 10 bin liranın biraz üstüne çıkarılarak 10 bin 250 lira gibi bir rakam olması halinde bu kapsamdaki emekli sayısının 4 milyon 900 bin kişiden 5 milyon 200 bine yükseleceği hesaplanıyor.

En düşük emekli maaşının, daha önce kamuoyu gündemine gelen 11 bin 500 lira civarına çıkarılması halinde emeklilerin yüzde 55’inin “en düşük maaş alan” grubuna gireceği öngörülüyor.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri için enflasyon rakamları zam oranında belirleyici oluyor. Emekliler 6 ayda bir oluşan enflasyon oranı kadar zamma hak kazanıyor. Yılın ikinci yarısında yüzde 37,57'lik enflasyon gerçekleştiği için emeklilere bu oranda zam imkanı doğdu.

Bu zam, kök maaşı en düşük emekli aylığı 7 bin 500 liranın altında olan emeklilerin ise kök maaşına yapılacak.