Güncel

Serada 20 lira olan kırmızı gül çiçekçide üzerine 5 katı fiyat biçilerek satılıyor

Sevgililer Günü'nün yaklaşmasıyla birlikte, Antalya'nın güneşle öpülen seralarında yetişen kırmızı güller, romantik duyguların sembolü olmaya devam ediyor. Ancak bu yıl, yoğun talep nedeniyle gül fiyatları adeta seradan çıkıp çiçekçilerde tavan yapmış durumda. İşte detaylar...

Abone Ol

14 Şubat Sevgililer Günü'ne doğru, Türkiye genelindeki çiçekçilerde büyük bir mesai yoğunluğu yaşanıyor. Siparişlerin artmasıyla birlikte, üretim yapılan seralarda ve satış yapılan işletmelerde hummalı bir çalışma süreci devam ediyor. Kırmızı gül, bu özel gün için en çok tercih edilen çiçeklerden biri olmaya devam ediyor.

Türkiye'de 400 dönüm alan üzerinde gerçekleşen kırmızı gül üretiminin yarıdan fazlası, Antalya'daki seralarda gerçekleşiyor. Bu bölgedeki çiçek üreticileri, talepleri karşılamak ve müşterilere taze çiçekler sunabilmek adına özverili bir şekilde çalışıyor.

14 Şubat Sevgililer Günü'ne doğru talebin artmasıyla birlikte, kırmızı gülün seradaki fiyatlarında da önemli bir artış yaşandı. Ocak ayında adedi 10 lira olan gül, 14 Şubat talebi nedeniyle serada 20 liranın üzerine çıktı. Bu artışın ana nedeni, talebin karşılanabilmesi adına üreticilerin daha fazla çaba harcaması ve maliyetlerin yükselmesi olarak belirtildi.

'20'Lİ KIRMIZI GÜL DEMETİNİN FİYATI 300- 400 LİRA' Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Harun Yeter, iç piyasada gül siparişlerinin arttığını belirtti. Yeter, Mersin, İzmir, Adana ve Yalova gibi bölgelerde gül üretiminin gerçekleştiğini vurgulayarak, 400 dönümlük üretim alanının son yıllarda durağan bir seyir izlediğini ifade etti.

Özel günlerde çiftçilerin gelir elde etmeye başladığını vurgulayan Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Harun Yeter, tüketicilerin genellikle ithal ürünlere özen gösterdiğini belirtti. Yeter, çiftçilerin emeğine destek verilmesi gerektiğini vurgulayarak, yerli üretimin desteklenmesi durumunda üretimin artabileceğine dikkat çekti ve bu şekilde devam ederse yerli üretimin sona erebileceğine işaret etti. Yerli ve ithal kırmızı gül arasında önemli bir fark olmadığını, sadece sap uzunluğunun farklı olduğunu ifade eden Yeter, "İthal ürünlerin biraz daha goncası büyük. Yerli gül daha ucuz. 70 santimlik 20'li yerli kırmızı gül demetinin fiyatı serada 300-400 lira iken, ithalinin fiyatı 600-700 lira" şeklinde konuştu

'GÜL YETMEDİĞİ İÇİN FİYAT YÜKSELDİ' Sevgililer Günü'nün yaklaşmasıyla birlikte gül talebinin artması nedeniyle fiyatların yükseldiğini belirten Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Harun Yeter, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Yeter, "20 gün önce 20'li gül demetinin fiyatları 100-150 civarıydı. Talebin yüksek olması ve gülün talebi karşılamaması nedeniyle fiyatlar kendiliğinden yükseldi. Çiftçi, fiyatı belirleyen taraf değil. Diğer günlerde zaten talep düşük olduğu için fiyatlar daha düşük seviyede seyrediyor." şeklinde konuştu.

İç pazardaki gül talebinin yarısının ithal ürünlerle karşılandığını ifade eden Harun Yeter, 400 dönümlük gül üretim alanından yaklaşık 5 milyon dal gül hareketliliği beklendiğini belirtti. Yeter'in açıklamaları, iç piyasadaki talebin büyük bir kısmının ithal gül ürünleriyle karşılandığını gösteriyor. Muratpaşa ilçesinde toptan ve perakende çiçek satışı yapan işletme sahibi Mustafa Çelik, siparişlerin yoğunlaştığını ifade ederek, "Fiyatlar artıyor, üretim de yetmiyor. Bizde gülün satışı, adet fiyatı 30 lira ama üretimimiz olduğu için böyle. Normalde 50-75 lira bandında. Sevgililer Günü dolayısıyla 75-100 lira bandında piyasaya sunulacak" şeklinde konuştu.