Rumeli Han geçidi! İstiklal Caddesi’ndeki gizli tünel
1894 yılında İstiklal Caddesi üzerinde inşa edilen Rumeli Han, diğer hanlarla bağlantı kurulabilmesi için özel bir tüneli de içerisinde bulunduruyor. Bu esrarengiz tünel günümüzde, İstanbul'u keşfe çıkanların ilgi odağı haline gelmiş durumda
Abone Ol
Yapının genel karakteristiği neoklasik üslup olmasına rağmen, cadde tarafındaki ana giriş kapısı eklektik bir tarza sahiptir. Bu kapıda Barok ve ampir süslemeler yoğun bir şekilde kullanılmış.
İlk zamanlarda bisikletçi, halıcı gibi esnafın bulunduğu pasajda, 1895 yılında Jean Cezar Reboul'un sonradan adı "Rebul" olan eczanesi açılmıştır. Ünlü Abdullah Efendi Lokantası ise 1915 yılından 1960'lara kadar burada hizmet vermiştir. 1990'lardan sonra ise tiyatro ve konser salonları, sanatçı atölyeleri ve kafelerin açıldığı han, hemen altında bir gizli tüneli de barındırmakta.
Bu tünel, Ragıp Efendi'nin yaptırdığı diğer iki han olan Anadolu Han ve Afrika Han ile bağlantılıdır. Geçmişte, halk arasına karışmak istemeyen soylu ve zengin kişilerin binalar arasında geçiş yapmak için tüneli kullandıkları belirtilmektedir.
Tünel, Anıtlar Yüksek Kurulu'nun 14 Temmuz 1978 tarihli ve 10538 sayılı kararıyla korunması gerekli eski eser olarak tescil edildi.
İstiklal Caddesi üzerinde bulunan Rumeli Han, şu an ise tadilata alınmış durumda.
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te İttifak Gazetesi sitemize
abone olun.