Spor

Premier Lig’in ilk kadın hakemi Rebecca Welch kimdir?

İngiltere Premier Lig'de 23 Aralık'ta oynanacak Fulham-Burnley maçı, bir kadın hakemin yöneteceği ilk karşılaşma olarak tarihe geçecek. Söz konusu mücadeleyi ise kadın hakem Rebecca Welch yönetecek.

Abone Ol

İngiliz kadın hakem Rebecca Welch, İngiltere Premier Lig tarihine geçecek. 23 Aralık'taki Fulham-Burnley karşılaşmasında görev yapacak olan 40 yaşındaki Welch, Premier Lig tarihinde maç yöneten ilk kadın hakem olarak adını tarihe yazdıracak.

Hakemlik kariyerine 2010 yılında başlayan Welch, bu sezon Premier Lig’in bir altındaki lig olan Championship’in de ilk kadın hakemi olmuştu.

Welch bu yıl Championship’in yanı sıra Kadınlar Süper Ligi, Kadınlar Şampiyonlar Ligi ve Kadınlar Dünya Kupası’nda da maçlar yönetmişti. Bu yıl Kasım ayında Fulham – Manchester United maçında dördüncü hakemlik yaparak Premier Lig’in hakem kadrosunda yer almış ilk kadın olmuştu.

Bu arada Rebecca Welch hakkında konuşan İngiltere Hakemler Birliği Başkanı Howard Webb,“Rebecca Welch bugüne kadar büyük maçlar yönetti. Bu, hakemliği düşünen kadınlar ve kızlara da önemli bir örnek olacak” dedi.

2023'te başarılı bir yıl geçirdi ve oyundaki kariyeri boyunca tarih yazdı. Welch, NHS'deki işiyle hakemliği dengelemeyi başardıktan sonra 2010 yılında tam zamanlı hakem oldu.

İlk kez iki yıl önce, Harrogate Town ile Port Vale arasındaki İkinci Lig karşılaşmasını yöneterek bir EFL maçında hakemlik yapan ilk kadın olarak tarih yazdı.

Ayrıca kadınlar futbolunda bazı yüksek profilli maç ve turnuvaları yönetti. Wembley'de 2017 ve 2020 FA Cup finallerinin hakemliğini yaptı.

Premier Lig’de ilk defa bir kadın olarak hakemlik yapacak olması İngiliz basınında gündem olan Rebecca Welch, 2022 UEFA Kadınlar Avrupa Şampiyonası maçlarını yönetirken, erkekler Şampiyonası ve FA Kupası maçlarında da hakemlik yapan ilk kadın oldu.