Dünya

Orta Doğu ülkelerinin orduları ve askeri güçleri... Hangi ülke ne kadar güçlü?

Türkiye, Suriye, İran, Suudi Arabistan, Mısır, İsrail, Filistin... Tüm Orta Doğu ülkelerini tek tek inceledik: Hangi ülke, ne kadar askeri güce sahip? İşte Orta Doğu'nun askeri güçleri ve orduları...

Abone Ol

SURİYE'NİN ASKERİ GÜCÜ Şam merkezli ordu, kara, hava ve deniz kuvvetlerini içerir. 2011 yılında aktif asker sayısı 295.000, yedek asker sayısı ise 314.000 olarak tahmin edilmekteydi. Ayrıca paramiliter milis güçlerinin 108.000 kişi civarında olduğu düşünülüyordu. Suriye Kara Kuvvetleri: Kara kuvvetleri bünyesinde 3 ordu, 8 zırhlı tümen, 3 mekanize tümen, bir özel zırhlı tümen ve bir bağımsız hava indirme tugayı vardır. 1975’te kurulan ve Beşşar Esad’ın yönettiği Savunma Gücü 1984’te 4. zırhlı tümen ve Cumhuriyet Muhafızları isimlerini alarak kara kuvvetlerine katıldı.

Suriye Deniz Kuvvetleri: Deniz Kuvvetleri, 1950’de Fransa’dan alınan birkaç askeri gemiyle oluşturuldu. Denizcilik eğitimi için bir grup asker Fransa’ya gönderildi. 1985 yılında deniz kuvvetlerinde 4.000 aktif, 2.500 yedek asker ve personel bulunuyordu. Suriye Hava Kuvvetleri: Hava kuvvetleri, 1948 yılında kuruldu ve 1948, 1967, 1973 ve 1982’de İsrail ile yapılan savaşlarda yer aldı. Suriye Hava Savunma Kuvvetleri: Hava Savunma Kuvvetleri, 1969’da kara kuvvetleri ile hava kuvvetlerinden bazı birimlerin birleştirilmesiyle bağımsız bir ordu haline geldi. 4 kolordu ve her birinde 6 adet karadan havaya uçaksavar füze sistemi bulunan 11 tümenden oluşur.

SUUDİ ARABİSTAN'IN ASKERİ GÜCÜ Suudi Arabistan’ın askeri gücü, Suudi Arabistan’ı karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı savunmak için kurulmuş olan Suudi Arabistan Silahlı Kuvvetleri’dir. Suudi Arabistan Silahlı Kuvvetleri, Suudi Arabistan Kara Kuvvetleri, Suudi Arabistan Hava Kuvvetleri, Suudi Arabistan Deniz Kuvvetleri, Suudi Arabistan Hava Savunma Kuvvetleri, Suudi Arabistan Stratejik Füze Kuvvetleri ve Suudi Arabistan Ulusal Muhafızları’ndan oluşmaktadır. Suudi Arabistan Silahlı Kuvvetleri’nin 235.000 aktif ve 25.000 yedek personeli vardır. Ayrıca asker sayısı bakımından dünyanın 24. büyük gücüdür. Ortadoğu askeri güçler sıralamasında ise 5. sırada yer almaktadır. Suudi Arabistan Kara Kuvvetleri, Suudi Arabistan’ın karadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı savunma yapmak için kurulmuş olan bir kuvvettir. Tanklar, zırhlı savaş araçları gibi çeşitli silah sistemlerine sahiptir. Suudi Arabistan Hava Kuvvetleri, Suudi Arabistan’ın havadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı savunma yapmak için kurulmuş olan bir kuvvettir. Uçaklar, insansız hava araçları gibi çeşitli hava araçlarına sahiptir.

Suudi Arabistan Deniz Kuvvetleri, Suudi Arabistan’ın denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı savunma yapmak için kurulmuş olan bir kuvvettir. Çeşitli gemi tiplerine sahiptir. Suudi Arabistan Hava Savunma Kuvvetleri, Suudi Arabistan’ın havadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı savunma yapmak için kurulmuş olan bir kuvvettir. Patriot, S-400, SA-2, balistik füze, SA-6, KA-50 ve KA-52 gibi çeşitli füze sistemlerine sahiptir. Suudi Arabistan Stratejik Füze Kuvvetleri, Suudi Arabistan’ın stratejik füze kapasitesine sahip olan bir kuvvettir. Suudi Arabistan Ulusal Muhafızları, Suudi Arabistan’ın iç güvenliğini sağlamak için kurulmuş olan bir kuvvettir.

BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ'NİN ASKERİ GÜCÜ Birleşik Arap Emirlikleri, karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı kendini savunmak için üç askeri kuvvete sahiptir: Birleşik Arap Emirlikleri Kara Kuvvetleri, Birleşik Arap Emirlikleri Hava Kuvvetleri ve Birleşik Arap Emirlikleri Deniz Kuvvetleri. Bu kuvvetler 1971 yılında kurulmuştur. Birleşik Arap Emirlikleri Silahlı Kuvvetleri komutasındaki en büyük kuvvet kara kuvvetleridir. Birleşik Arap Emirlikleri Kara Kuvvetleri, karadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı savunma yapmakla görevlidir.

Birleşik Arap Emirlikleri Hava Kuvvetleri, havadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı savunma yapmakla görevlidir. Birleşik Arap Emirlikleri Silahlı Kuvvetleri komutasındaki ikinci büyük kuvvet hava kuvvetleridir. Birleşik Arap Emirlikleri Deniz Kuvvetleri, denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı savunma yapmakla görevlidir. Birleşik Arap Emirlikleri Silahlı Kuvvetleri komutasındaki en küçük kuvvet deniz kuvvetleridir.

MISIR'IN ASKERİ GÜCÜ Mısır’ın askeri gücü, Mısır’ı karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı savunmak için kurulmuş olan Mısır Silahlı Kuvvetleri’dir. Mısır Silahlı Kuvvetleri, Mısır Kara Kuvvetleri, Mısır Hava Kuvvetleri, Mısır Deniz Kuvvetleri ve Mısır Hava Savunma Kuvvetleri’nden oluşmaktadır. Mısır Kara Kuvvetleri, 1921 yılında kurulan ve Mısır Silahlı Kuvvetleri’nin en büyük kolu olan bir kuvvettir. Tanklar, zırhlı savaş araçları, kundağı motorlu silahlar, çekili topçular ve çoklu roketatarlar gibi çeşitli silah sistemlerine sahiptir. Mısır Hava Kuvvetleri, 1932 yılında Mısır ordusunun bir parçası olarak kurulan ve 1937 yılında bağımsız bir kuvvet haline gelen bir kuvvettir. Mısır Silahlı Kuvvetleri’nin ikinci büyük kolu olan hava kuvvetleri, uçaklar, eğitim uçakları ve helikopterler gibi çeşitli hava araçlarına sahiptir. 1948’den 1973’e kadar İsrail ile dört savaşta yer almıştır.

Mısır Deniz Kuvvetleri, Mısır’ın denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı savunma yapmak için kurulmuş olan bir kuvvettir. Mısır Silahlı Kuvvetleri’nin en küçük kolu olan deniz kuvvetleri, Orta Doğu ve Afrika’nın en büyük donanmasıdır ve dünyanın altıncı büyük donanmasıdır. Çeşitli gemi tiplerine sahiptir.

IRAK'IN ASKERİ GÜCÜ Irak’ın karadan, havadan ve denizden gelecek her tür saldırıya karşı savunma yapmakla görevli olan askeri güçtür. Irak Kara Kuvvetleri, Irak Hava Kuvvetleri, Irak Deniz Kuvvetleri ve Irak Özel Operasyonel Kuvvetleri olmak üzere askeri birliklerden meydana gelir. Askeri personelin yaş aralığı 18-49 arasındadır. Silah donanımı açısından da birçok profesör ve uzman tarafından Orta Doğu’nun en güçlü ordularından biri olduğu belirtilmektedir. Irak Savaşı’ndan önce silahlar SSCB yapımıydı. Savaştan sonra ise batılı silahlar da kullanılmaya başlandı. Irak Kara Kuvvetleri, Irak’ın karadan gelecek her tür saldırıya karşı savunma yapmakla görevlidir. Bu kuvvet 2006 yılında kuruldu. Irak Silahlı Kuvvetleri’nin komutasındaki en büyük kuvvettir. Irak Hava Kuvvetleri, Irak’ın havadan gelecek her tür saldırıya karşı savunma yapmakla görevlidir. Irak Silahlı Kuvvetleri’nin komutasındaki en büyük ikinci kuvvettir. Irak Deniz Kuvvetleri, Irak’ın denizden gelecek her tür saldırıya karşı savunma yapmakla görevlidir. Irak Silahlı Kuvvetleri’nin en küçük kuvvetidir. Irak Ordusu’nun Basra bölge komutanının emrindedir. 1937 yılında kuruldu ve 25.500 personeli vardır. Irak Özel Operasyonel Kuvvetleri, Irak’ın Özel Operasyonel Kuvvetleridir.

İRAN'IN ASKERİ GÜCÜ İran, karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı kendini savunmak için üç askeri kuvvete sahiptir: İran Ordusu, İran Devrim Muhafızları Ordusu ve İran Kolluk Kuvvetleri. İran Silahlı Kuvvetleri’nin 534.000 aktif ve 400.000 yedek personeli vardır. Ayrıca asker sayısı bakımından dünyada 13. büyük güçtür. Ortadoğu askeri güçler sıralamasında ise 3. sırada yer almaktadır. Silahlı kuvvetlerin tüm güçleri Genel Karargâh komutası altındadır. Silahlı kuvvetlerin lojistik finansman planlamasından Savunma ve Silahlı Kuvvetler Lojistik Bakanlığı sorumludur. Bu bakanlık askeri operasyon komutası ile ilgili değildir.

PAKİSTAN'IN ASKERİ GÜCÜ Pakistan, karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı kendini savunmak için beş askeri kuvvete sahiptir: Pakistan Kara Kuvvetleri, Pakistan Hava Kuvvetleri, Pakistan Deniz Kuvvetleri, Pakistan Hava Savunma Kuvvetleri ve Pakistan Sahil Güvenliği. Bu kuvvetler Urduca olarak Musallah Afwāj-e Pakistān olarak bilinir. Pakistan Silahlı Kuvvetleri komutasındaki en büyük kuvvet kara kuvvetleridir. Pakistan Kara Kuvvetleri, karadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı savunma yapmakla görevlidir. Tanklar, zırhlı savaş araçları, kundağı motorlu silahlar, çekili topçular ve çoklu roketatarlar gibi çeşitli silah sistemlerine sahiptir. Pakistan Hava Kuvvetleri, havadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı savunma yapmakla görevlidir. Uçaklar, av-önleme uçakları, nakliye uçakları, eğitim uçakları, helikopterler, saldırı helikopterleri ve insansız hava araçları gibi çeşitli hava araçlarına sahiptir. Pakistan Deniz Kuvvetleri, denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı savunma yapmakla görevlidir. Fırkateynler gibi çeşitli gemi tiplerine sahiptir. Pakistan Hava Savunma Kuvvetleri, havadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı savunma yapmakla görevlidir. S-300, Raiper, SA-6, HAWK, SA-5, TOR.MI gibi çeşitli füze sistemlerine sahiptir. Pakistan Sahil Güvenliği, Pakistan’ın sahil güvenliğini sağlamakla görevlidir.

KATAR'IN ASKERİ GÜCÜ Katar, karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı kendini savunmak için üç askeri kuvvete sahiptir: Katar Kara Kuvvetleri, Katar Hava Kuvvetleri ve Katar Deniz Kuvvetleri. Katar Silahlı Kuvvetleri’nin 8.500 kara kuvvetleri, 1.800 deniz kuvvetleri ve 1.500 hava kuvvetleri olmak üzere toplam 11.800 aktif personeli vardır. Katar, Körfez İşbirliği Konseyi’nin bir üyesidir ve ABD2, Birleşik Krallık1 ve Fransa ile savunma anlaşmaları bulunmaktadır.

LÜBNAN'IN ASKERİ GÜCÜ Lübnan, karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı kendini savunmak için üç askeri kuvvete sahiptir: Lübnan Kara Kuvvetleri, Lübnan Hava Kuvvetleri ve Lübnan Deniz Kuvvetleri. Lübnan Kara Kuvvetleri’nin envanterinde 295 tank, 3.796 zırhlı savaş aracı, 12 kundağı motorlu silah, 226 çekili topçu, 30 çoklu roketatar bulunmaktadır. Lübnan Hava Kuvvetleri’nin envanterinde ise 62 uçak, 8 eğitim uçağı ve 48 helikopter bulunmaktadır. Lübnan Deniz Kuvvetleri’nin envanterinde ise toplam 57 donanma gücü bulunmaktadır.

İSRAİL'İN ASKERİ GÜCÜ İsrail, karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı kendini savunmak için dört askeri kuvvete sahiptir: İsrail Kara Kuvvetleri, İsrail Hava Kuvvetleri, İsrail Hava Savunma Kuvvetleri ve İsrail Deniz Kuvvetleri. İsrail Savunma Kuvvetleri’nin özelliği, hava kuvvetleri ve deniz kuvvetleri de dahil olmak üzere tüm kolordularda aynı rütbe adlarını kullanmasıdır. İsrail Savunma Kuvvetlerine Savunma Bakanı’na bağlı Genelkurmay Başkanı (Ramatkal) liderlik eder. Aviv Kochavi 15 Ocak 2019’dan beri Genelkurmay Başkanı olarak görev yapmaktadır.

FİLİSTİN'İN PARAMİLİTER KUVVETLERİ Filistin Devleti’nin silahlı kuvvetleri, İç Güvenlik Kuvvetleri, Devlet Başkanlığı Muhafızları ve Genel İstihbarat dışındaki tüm ulusal güvenlik birimlerini kapsayan paramiliter birimlerdir. Bu kuvvetler, Oslo Anlaşmaları’nın imzalanmasından sonra Filistin Devleti’nin kontrolündeki bölgelerde görev yapmaktadır. 2003 yılında Filistin Güvenlik birimlerine entegre edilmiştir. Genel kolluk görevinin yanı sıra çeşitli faaliyetlerde de bulunurlar. 2007 yılı itibarıyla yaklaşık 42.000 askerden oluşan bir güce sahiptirler.

TUNUS'UN ASKERİ GÜCÜ Tunus, karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı kendini savunmak için üç askeri kuvvete sahiptir: Tunus Kara Kuvvetleri, Tunus Hava Kuvvetleri ve Tunus Deniz Kuvvetleri. Bu kuvvetler Tunus Silahlı Kuvvetleri adı altında faaliyet gösterir. Tunus Kara Kuvvetleri, karadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı savunma yapmakla görevlidir. Tunus Hava Kuvvetleri, havadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı savunma yapmakla görevlidir. Tunus Deniz Kuvvetleri, denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı savunma yapmakla görevlidir.

KUVEYT'İN ASKERİ GÜCÜ Kuveyt, karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı kendini savunmak için üç askeri kuvvete sahiptir: Kuveyt Kara Kuvvetleri, Kuveyt Hava Kuvvetleri ve Kuveyt Deniz Kuvvetleri. Bu kuvvetler 1961 yılında kurulmuştur. Kuveyt Silahlı Kuvvetleri komutasındaki en büyük kuvvet kara kuvvetleridir. Kuveyt Kara Kuvvetleri, karadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı savunma yapmakla görevlidir. Kuveyt Hava Kuvvetleri, havadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı savunma yapmakla görevlidir. Kuveyt Silahlı Kuvvetleri komutasındaki ikinci büyük kuvvet hava kuvvetleridir. Kuveyt Deniz Kuvvetleri, denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı savunma yapmakla görevlidir. Kuveyt Silahlı Kuvvetleri komutasındaki en küçük kuvvet deniz kuvvetleridir.

CEZAYİR'İN ASKERİ GÜCÜ Cezayir, karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı kendini savunmak için dört askeri kuvvete sahiptir: Cezayir Kara Kuvvetleri, Cezayir Hava Kuvvetleri, Cezayir Deniz Kuvvetleri ve Cezayir Jandarması. Bu kuvvetler Cezayir Silahlı Kuvvetleri adı altında faaliyet gösterir. Cezayir Kara Kuvvetleri, karadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı savunma yapmakla görevlidir. Cezayir Hava Kuvvetleri, havadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı savunma yapmakla görevlidir. Cezayir Deniz Kuvvetleri, denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı savunma yapmakla görevlidir. Cezayir Jandarması, Cezayir’in iç güvenliğini sağlamakla görevlidir.

LİBYA'NIN ASKERİ GÜCÜ Libya, karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı kendini savunmak için üç askeri kuvvete sahiptir: Libya Kara Kuvvetleri, Libya Hava Kuvvetleri ve Libya Deniz Kuvvetleri. Bu kuvvetler 2011 yılında kurulmuştur ve Trablus’taki ana karargahından yönetilir. Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin emri altındadır. Libya Kara Kuvvetleri, karadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı savunma yapmakla görevlidir. Libya Hava Kuvvetleri, havadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı savunma yapmakla görevlidir. Libya Deniz Kuvvetleri, denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı savunma yapmakla görevlidir.

FAS'IN ASKERİ GÜCÜ Fas, karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı kendini savunmak için üç askeri kuvvete sahiptir: Fas Kara Kuvvetleri, Fas Hava Kuvvetleri ve Fas Deniz Kuvvetleri. Bu kuvvetler Fas Silahlı Kuvvetleri adı altında faaliyet gösterir. Idwasen Urbiben Igeldanen n Murakuc olarak da bilinir. Fas Kara Kuvvetleri, karadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı savunma yapmakla görevlidir. Fas Hava Kuvvetleri, havadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı savunma yapmakla görevlidir. Fas Deniz Kuvvetleri, denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı savunma yapmakla görevlidir.

VE TÜRKİYE: DÜNYANIN EN GÜÇLÜ 11. ORDUSU! Türkiye, karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı kendini savunmak için üç askeri kuvvete sahiptir: Türk Kara Kuvvetleri, Türk Deniz Kuvvetleri ve Türk Hava Kuvvetleri. Bu kuvvetler Türk Silahlı Kuvvetleri adı altında faaliyet gösterir. 2023 yılı itibarıyla sayı bakımından dünyanın 11., NATO’nun ise en güçlü 5. ordusudur. Türk Silahlı Kuvvetleri’ne son hâlini Mareşal Mustafa Kemal Atatürk vermiştir.

Türk Kara Kuvvetleri, karadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı savunma yapmakla görevlidir. Bünyesinde 4 Ordu, 14 Kolordu, 8 Mekanize Tümen, 11 Zırhlı Tugay, 23 Mekanize Piyade Tugayı, 15 Motorize Piyade Tugayı, 8 Komando Tugayı, 4 İnsani Yardım Tugayı, 5 Topçu Tugayı bulunur. Ayrıca Kıbrıs’ta Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri adı altında yaklaşık bir kolordu seviyesinde yaklaşık 60.000 Personel bulundurmaktadır. Anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyeti’nin korunması ve kollanması ile ilgili kendisine verilen görevleri yerine getirir. Türk Kara Kuvvetindeki asker (er ve erbaş) sayısının 550.000 üstünde olduğu sanılmaktadır.

Türk Deniz Kuvvetleri, denizden gelebilecek her türlü tehditlere karşı savunmak ve ülkenin denizle alakalı menfaatlerini korumak ve kollamakla görevlidir. Türk Deniz Kuvvetleri; 16 fırkateyn, 12 denizaltı, 9 korvet, 18 hücumbot, 11 mayın tarama gemisi, 16 devriye gemisi ve yardımcı gemiler ile Karadeniz, Ege ve Akdeniz’de aktif olarak faaliyette bulunmaktadır. 55.000 aktif çalışanı ile personel sayısı bakımında dünyanın 8. büyük deniz kuvvetidir. Donanma Komutanlığı, Kuzey Deniz Saha Komutanlığı, Güney Deniz Saha Komutanlığı, Deniz Eğitim ve Öğretim Komutanlığı olmak üzere dört ana ast komutanlıktan oluşur.

Türk Hava Kuvvetleri, havadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı savunma yapmakla görevlidir. 1949 yılında kurulan ve şu anda envanterinde 500’ün üzerinde uçak ve 70’ten fazla helikopter barındıran, barışta Türk hava sahasını savunan, savaşta kara ve deniz kuvvetlerine destek veren kuvvettir. Türkiye’nin yurt dışındaki askerî üsler Türkiye’nin kendi toprakları dışında toplam 3 bin 190 askerî personeli bulunmaktadır.  (HABER MERKEZİ)