Yaşam

Mutfağı tescillenmiş 10 gastronomi şehrinden lezzetler

Türkiye dünya mutfağında önemli bir yere gelirken gastronomi alanında son yıllarda önemli hayli önemli ilerlemeler kaydetti. İttifakgazetesi.com UNESCO tarafından tescillenen 10 gastronomi şehrinden lezzetleri derledi.

Abone Ol

KAYSERİ Mantısı, pastırması, sucuğu, yağlaması, çemeni gibi birçok lezzetiyle bilinen Kayseri mutfağı, lezzetleriyle dünyayı selamlıyor.

6 bin yıllık tarihi ve ticari geçmişiyle Türkiye’nin kültür, sanat, bilim ve turizm merkezlerinden biri olan Kayseri’nin gastronomi şehri olarak da ön plana çıktı. Şehrin eşsiz lezzetlerinin yanı sıra 6 bin yıllık ticaret merkezi Kültepe Kaniş-Karum, Erciyes Kayak Merkezi, Kapuzbaşı Şelaleri, Soğanlı Vadisi gibi pek çok kültürel ve tarihi zenginliği bünyesinde barındırıyor.

Tatlı denilince akla gelen ilk lezzet olan Antep baklavası, Avrupa Birliği'nin (AB) ilk tescilli Türk lezzeti olarak tarihteki yerini aldı. İnce hamurlu, sade tereyağlı, fıstığın en değerlisi olan "boz fıstık" kullanılan ve her aşamasında yoğun emek verilen Antep baklavasının günde ortalama 60 ton üretimi gerçekleştiriliyor.

Gaziantep’in bir diğer lezzeti de beyran. Beyranı kimileri çorba olarak görürken, kimileri tarafından da ana yemek olarak kabul edilir. 12 saat taş fırınlarda pişirilen kuzu eti ile haşlanmış pirinç, pul biber ve isteğe göre sarımsak karışımıyla harlı ateşte hazırlanıyor. Lahmacun ise başka yerde yapılanların aksine içine yağlı zırhtan geçirilmiş etin yanı sıra maydanoz, sarımsak, domates, biber ve yöresel ev salçalı bol baharat katılan lahmacun, taş fırınlarda pişiriliyor. Şehirde bilinen kebap türlerinin yanı sıra patlıcan, yenidünya, sarımsak, soğan, keme ve domates gibi meyve ve sebzelerle üretilen kebaplar da ilgi görüyor.

HATAY Binlerce yıldır birçok medeniyete ev sahipliği yapması dolayısıyla Osmanlı, Fransız ve Arap mutfağının da zengin çeşitlerini içinde harmanlayan gastronomi şehri Hatay, sahip olduğu 650'nin üzerinde yemek, meze ve tatlı çeşitleriyle her damak tadına hitap ediyor.

Zengin mutfağıyla bilinen Hatay’da öne çıkan eşsiz lezzetler arasında sıcak yemeklerden tepsi kebabı, soğuk mezelerden Antakya Tuzlu Yoğurdu ve tatlılardan ise Antakya Künefesi sofraları süslüyor.

Hatay'ın damakları tatlandıran lezzeti ise Antakya Künefesidir. Tel kadayıfın yöreye has tuzsuz peynirle bakır tepsilerde kömür ateşinde ağır ağır pişirilen Antakya Künefesi, üzerine sıcak şerbet dökülmesinin ardından sade, fıstıklı, kaymaklı veya dondurmalı olarak tüketiliyor. Hatay'da közlenmiş biber, patlıcan, zeytin, nohut, domates, ceviz, gibi temel malzemeler kullanılarak yapılan yüzlerce çeşit meze de sofraları renklendiriyor.

AFYONKARAHİSAR Yöresel isimlerle anılan birbirinden lezzetli yemekleri bünyesinde barındıran Afyonkarahisar'ın en ön plana çıkan lezzeti yıllık ortalama 20 bin ton üretilen Afyon Sucuğu dikkati çekiyor.

Afyon'un şekerli lezzetleri de ön planda.

Afyonkarahisar’ın bir diğer en çok bilinen lezzeti ise kaymak. Adına maniler ve özlü sözler dahi yazılan Afyon Kaymağı, soğuk hava şartlarında 12 saatte oluşturuluyor ve kent genelinde 200 gramlık paketlerde satılarak hem kahvaltıların hem de tatlıların vazgeçilmezi oluyor.

Ekmek kadayıfı ve lokumla damaklarda lezzet bırakan kentin başka tescilli lezzetlerinden olan Afyon Kebabı'nın tadılabildiği şehrin diğer mutfak yemekleri arasında ilibada dolması, keşkek de yer alıyor.

KONYA Mevlana ile öne çıkan Konya, sahip olduğu zengin kültürün yanı sıra gastronomi dünyasında da haklı olarak yer ediniyor. Selçuklular döneminde başkent olan şehir ayrıca birçok önemli medeniyetin de izlerine sahip.

Konya lezzetleri listesinde birbirinden harika yemekler yer alıyor. Bunlar etli ekmek, sac arası, tirit, su böreği, arabaşı çorbası, höşmerim, fırın kebabı, yağ somunu, kuru bamya çorbası, zerde, pastırma ve Konya küflü peyniri.

Hem Türkiye’nin en büyük zeytin yetiştiriciliği yapılan noktalarından birisi hem de tarım topraklarının bereketli oluşu Balıkesir’de birçok sebzenin yetişmesine imkan sağlıyor. Buna bağlı olarak da Börülce ekşilemesi Balıkesir lezzetlerinin başında yer alıyor.

Zengin bir mutfak kültürüne sahip Balıkesir, Marmara ve Ege mutfağından da beslenmesi dikkat çekiyor. Sebze yemekleri, zeytinyağlılar ve mezelerle ön plana çıkan Balıkesir mutfağında kendine has et yemekleri de yer alıyor. Balıkesir’in lezzetleri arasında düğün çorbası, Balıkesir saçaklı mantı, peynirli patlıcan, sura, keşkek, Bigadiç güveci, Edremit köftesi, tirit, Susurluk ayranı gösterilebilir.

DİYARBAKIR Yüzyılların birikimiyle muhteşem bir kültür geçmişine sahip olan Diyarbakır’da bir mekana yemek için gittiğinizde gelen ikramlardan hangisini yiyeceğiniz konusunda karar vermekte zorlanabilirsiniz. Gastronomi alanında da etkinliklerin düzenlendiği şehirde, bölgede hakim olan kebap kültürü burada ciğer kebabı ile dikkat çekiyor.

Oldukça renkli bir mutfak kültürüne sahip olan Diyarbakır’da kendine has sebze yemekleri, çorbalar, et yemekleri ve tatlılar bulunuyor. Şehrin gastronomi dünyasına ait yemeklerinden bazıları ise şöyle: ciğer kebabı, duvaklı pilav, mahlepli Diyarbakır çöreği, nardanaşı, patlıcan dizme, cartlak kebabı, çiğ köfte, kaburga dolması, ayvalı kavurma, sıkma, mumbar dolması, hıncık, dolma, gevre, burma kadayıf, tırşik, hıllorik, pıçık ve meftune.

ADANA Türkiye’nin lezzetleriyle ünlü gastronomi şehirleri listesinde Adana’nın olmaması mümkün değil elbette. Adana yerel lezzetlerinin yanı sıra tarihi ve halkı ile oldukça renkli bir kişiliğe sahip. Şehrin gastronomi yapısından bahsedilecek olursa etli yemekler en başta yer alıyor.

Dünyaya nam salan Adana kebabının yanı sıra her damak tadına hitap eden birçok yerel lezzet şehrin mutfağının vazgeçilmezleri arasında. En ünlü Adana yemekleri arasında Adana kebabı, ciğer şiş, şebit mantısı, yağ mantısı, fellah köftesi, şırdan, kırkkat, mumbar, şalgam, Hint inciri, bici bici, cezerye, cevizli sarı burma tatlısı, analı kızlı çorbası, Adana lahmacunu, sıkma ve ekşili topalak yer alıyor.

NEVŞEHİR Nevşehir ilinin yerel mutfağında sık tercih edilen pek çok yemek çeşitleri yer almaktadır. Nevşehir yemeklerinin sevilmesinin ve lezzetle tüketilmesinin nedeni, şehrin doğal mimari perspektifinde var olan manzara ve havasından kaynaklanmaktadır. Nevşehir’e ait ve en çok sevilen sekiz lezzeti şu şekilde sıralayabiliriz: Testi Kebabı, Ayva Dolması, Köftür, Soğanlama, Düğün Çorbası, Sızgıt ve Ağpakla.

Testi Kebabı, Nevşehir’in akla ilk gelen yöresel yemeği olan bu lezzet etli bir kebap türüdür. Dana etini, küçük küçük doğranmış soğan, domates ve biberlerin hepsi bir testinin içerisine koyulur. Testinin ağzı piştiğinin anlaşılması için hamur ile örtü gibi kapatılır. Önceden hazırlanmış köz ateşinin içerisine gömülen testi pişinceye kadar burada beklettirilir. Daha sonra testide pişen bu yemek, testinin kırılması ile servis edilir.

TOKAT Sadece Tokat’ta yiyebileceğiniz ve bu bölgeye özgü Tokat kebabı, kendi sobasında pişirilen harika bir et yemeğidir. Pratik olduğu kadar doyurucu Tokat tiridi, kuşburnu marmelatı, düğü çorbası ve daha niceleri şehrin lezzetleri listesinde yer alıyor.

Konya lezzetleri listesinde birbirinden harika yemekler yer alıyor. Bunlar etli ekmek, sac arası, tirit, su böreği, arabaşı çorbası, höşmerim, fırın kebabı, yağ somunu, kuru bamya çorbası, zerde, pastırma ve Konya küflü peyniri.