Yaşam

Mehmet Akif Ersoy milletimizin destanını böyle yazmış... İstiklal Marşı’nın ardındaki bilinmeyen o gerçek ortaya çıktı!

Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un kaleminden çıkan, her okuyuşta tüylerimizi diken diken eden, çoğu zaman gururlandıran ve duygulandıran İstiklal Marşı’nın ardındaki bilinmeyen o gerçek ortaya çıktı. İşte Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı’nın yazılma süreci…

Abone Ol

Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin sembolü olan ve her okuduğumuzda bizi gururlandıran, duygulandıran, göğsümüzü kabartan İstiklal Marşı, Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılmıştır. Mehmet Akif Ersoy, Türk milletinin onurunu, kahramanlığını, inancını ve azmini anlatan bu eseriyle, milletimizin destanını yazmıştır.

İSTİKLAL MARŞI’NIN YARIŞMA SÜRECİ Kurtuluş Savaşı’nın devam ettiği dönemde, İstiklal Marşı’nın yazılması için Maarif Vekâleti (Eğitim Bakanlığı), bir şiir yarışması açtı. Yarışmaya 724 şiir katıldı. Bu şiirler arasında Kazım Karabekir, Hüseyin Suat Yalçın, Kemalettin Kamu, İsak Ferrara ve Muhittin Baha Pars gibi ünlü şairlerin eserleri de vardı. Ancak Mehmet Akif Ersoy, “Milletin başarılarının destanı parayla övülemez” diyerek yarışmaya katılmadı. Yarışmaya giren şiirler arasında istenilen nitelikte bir eser de bulunamadı. Bunun üzerine Maarif Vekili Hamdullah Suphi Bey, Mehmet Akif Ersoy’a bir davet mektubu göndererek, ondan bir şiir yazmasını istedi.

İSTİKLAL MARŞI’NIN YAZILIŞI VE KABULÜ Mehmet Akif Ersoy, davet mektubunu aldıktan sonra, Ankara’da kaldığı Taceddin Dergâhı’nda bir şiir yazdı. Bu şiir, Türk ordusuna seslenen, onların zaferine inanan, Türk milletinin bağımsızlık sevdasını, dinine ve vatanına olan sadakatini dile getiren bir şiirdi. Bu şiir, bugün söylediğimiz İstiklal Marşı’nın güftesini oluşturdu.

Mehmet Akif Ersoy, şiirini bakanlığa gönderdi. Şiir, önce cephede savaşan askerlere okundu. Askerler, şiirden çok etkilendiler ve Kurtuluş Savaşı’nda daha çok gayret gösterdiler. Sonra şiir, Meclis’te Hamdullah Suphi Bey tarafından okundu. Meclis üyeleri, şiiri büyük bir coşkuyla dinledi. Mehmet Akif Ersoy’un şiiri, İstiklal Marşı olarak kabul edildi.

İSTİKLAL MARŞI’NIN ÖDÜLÜ VE BESTESİ Mehmet Akif Ersoy, yarışmada birinci olduğu için 500 Lira ödül kazandı. Ancak o, bu parayı almak istemedi ve yoksul kadın ve çocuklara iş öğreten Darülmesai’ye bağışladı.

Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı’nı “Türk milletinin eseri” olarak gördüğü için, kendi şiir kitabı olan "Safahat"a bile dâhil etmedi.

İstiklal Marşı’nın bestesi ise, savaş nedeniyle bir süre ertelendi. 1924-1930 yılları arasında Ali Rıfat Çağatay’ın bestesi kullanıldı. 1930 yılında ise, Cumhurbaşkanı Senfoni Orkestrası Şefi Osman Zeki Üngör’ün bestesi resmi olarak kabul edildi.