Yaşam

Kuş gribi yüzünden Antarktika'da yüzlerce fok öldü! Penguenlere bulaşırsa ekolojik facia yaşanabilir!

Antarktika'da yüzlerce fil fokunun ve diğer hayvanların son derece bulaşıcı kuş gribi nedeniyle öldüğü bildirildi. Araştırmacılar, son derece bulaşıcı hastalığın penguen kolonilerine ulaşması durumunda 'modern zamanların en büyük ekolojik felaketlerinden' birinin yaşanabileceği konusunda uyarı yaptı.

Abone Ol

Kuş gribi Antarktika'da yayılıyor, yüzlerce fil foku ölü bulunuyor ve oldukça bulaşıcı olan virüsün uzaktaki penguen popülasyonlarına ulaşması halinde bunun "modern zamanların en büyük ekolojik felaketlerinden birine" yol açabileceğinden korkuyor.

Virüs ilk olarak Güney Georgia açıklarındaki Bird Adası'ndaki kahverengi skualar arasında rapor edildi. O zamandan bu yana, araştırmacılar ve gözlemciler fil foklarında toplu ölümlerin yanı sıra diğer bazı bölgelerde kürklü foklar, yosun martıları ve kahverengi skua ölümlerinde artış olduğunu bildirdiler . Vakalar Güney Georgia'nın 1.500 km batısında, Falkland Adaları'ndaki güney fulmar arasında doğrulandı.

Antarktika Yaban Hayatı Sağlık Ağı başkanı Dr. Meagan Dewar, İngiliz gazetesi The Guardian'a güney foklarının durumunun endişe verici olduğunu söyledi: “Bazı bölgelerde kitlesel ölümler yaşadık ve sayıları yüzlerce kişiye ulaşıyoruz. Kuş gribi olma ihtimali var. Bunun gerçekleşmesini izlemek ve aldığımız tüm vakaları kaydetmek çok yıkıcı.”

Şimdiye kadar yapılan testler Antarktika'daki sekiz bölgede kuş gribinden ölümleri doğruladı ve hayvanların öldüğü diğer 20 bölgede halen beklemede olan testlerle hastalığın doğrulanmasından şüpheleniliyor. Araştırmacılar, bazı fokların nefes almada zorluk, öksürük ve burun çevresinde mukus birikmesi gibi kuş gribi belirtileri gösterdiğini bildirdi. Ayrıca, uyuşukluk, spazmlar ve uçamama kuşlarda görülen belirtiler.

Bir dizi deniz kuşu vakası doğrulanmış olsa da, foklar da dahil olmak üzere birçoğu hâlâ şüpheli olarak sınıflandırılıyor ve laboratuvar sonuçları bekleniyor. Dünyanın en izole ekosistemlerinden bazılarının bulunduğu benzersiz ekosistemlere ev sahipliği yapan Antarktika ana karasında şu ana kadar kayıtlı bir vaka bulunmuyor ancak kuşların hareket etmesiyle hastalığın önümüzdeki aylarda ortaya çıkması bekleniyor.

Penguenler üreme mevsimi başladıkça bir araya gelmeye başlıyor ve bu yakın temas onları özellikle savunmasız hale getiriyor. Güney Afrika, Şili ve Arjantin'de daha önce yaşanan salgınlar penguenlerin hastalığa karşı duyarlı olduklarını gösteriyordu. Araştırmacılar geçen ay bir araştırma makalede "Virüs penguen kolonilerinde kitlesel ölüm olaylarına neden olmaya başlarsa, modern zamanların en büyük ekolojik felaketlerinden birine işaret edebilir" diye yazdı.

Antarktika'daki pek çok tür başka hiçbir yerde bulunmuyor, dolayısıyla yüksek derecede patojenik kuş gribinin (HPAI) yayılmasının bölgeye yönelik sonuçları tahmin edilemiyor.

Antarktik Araştırma Bilimsel Komitesi geçtiğimiz günlerde şunları söyledi: “Antarktika ve Antarktika altı bölgelerdeki yoğun yaban hayatı kolonileri göz önüne alındığında, HPAI'nin yaban hayatı üzerinde yıkıcı etkilere sahip olması ve bölgede feci üreme başarısızlıklarına ve ölüm olaylarına yol açması bekleniyor. ”

Virüs Şili ve Peru'da tahminen 20.000 deniz aslanını öldürdü. Antarktika Yaban Hayatı Sağlık Ağı başkanı Dr. Meagan Dewar, konuyla ilgili şu ifadelere yer verdi: “Güney Amerika'da gördüğümüze benzer salgınlar yaşamaya başlarsak, bunun çok büyük etkileri olabilir. İmparator penguenler ve çene kayışı penguenler önemli düşüşler yaşıyor, dolayısıyla bu türlerde büyük salgınlar yaşarsak bu, koloniler üzerinde daha fazla baskıya neden olabilir.”

The Guardian’ın aktardığına göre, H5N1'in son derece bulaşıcı varyantının 2021'de başlayan mevcut salgınının milyonlarca yabani kuşu öldürdüğü tahmin ediliyor. Antarktika'da yayılan tür 2.3.4.4b'dir ve bu tür, Birleşik Krallık, Kıta Avrupası, Güney Afrika ve Amerika'daki kuş popülasyonlarının büyük bir kısmını yok etmiş, deniz kuşu kolonilerinde %50 ila %60 oranında kayıp yaşanmıştır. H5N1 türü henüz Okyanusya'ya ulaşmadı.

Ölümlerin kaydedilmesine yardımcı olan Sidney Üniversitesi'nden Dr Michelle Wille, “Şu anda Antarktika'nın altında olması korkunç bir haber ve virüsün Antarktika'ya yayılması konusunda çok endişeliyiz. Hayvanlar üzerindeki olumsuz etkilerin yanı sıra, çok sayıda hayvanın Antarktika ekosisteminden 'ortadan kaldırılmasının' uzun vadeli ekosistem etkileri olabilir” dedi.

İngiliz Antarktika Araştırması ve İngiliz hükümetinin Hayvan ve Bitki Sağlığı Dairesi'nden araştırmacılar olası vakaları tespit ediyor, test ediyor ve verileri paylaşıyor. Antarktika'nın büyüklüğü ve onu izleyen insan sayısının az olması nedeniyle olup bitenleri kaydetmek oldukça zordur. Tur gemilerinden çok sayıda toplu ölüm haberi geldi.

Deniz biyoloğu olarak eğitim gören ve deniz biyoloğu olarak çalışan Dr. Michael Wenger, Güney Georgia'daki pek çok yerin artık turistlere kapalı olduğunu ve araştırmacıların bile hastalığın yayılmasını durdurmak amacıyla oraya ulaşmak için bir takım prosedürlerden geçmek zorunda kaldıklarını ifade ederek, “18 yıldır Antarktika'da rehberlik yapıyorum. Normal durumlarda sayıları tahmin etmek zaten zor çünkü alan çok büyük ve çok sayıda hayvan var. Artık alanlar kapalıyken bu daha da zor” dedi.

Antarktika'da yüzlerce fil fokunun ve diğer hayvanların son derece bulaşıcı kuş gribi nedeniyle öldüğü bildirildi. Araştırmacılar, son derece bulaşıcı hastalığın penguen kolonilerine ulaşması durumunda 'modern zamanların en büyük ekolojik felaketlerinden' birinin yaşanabileceği konusunda uyarı yaptı. (HABER MERKEZİ)