Güncel

Herkes onu Barış Manço olarak tanımıştı!

Usta sanatçı Barış Manço unutulmaz şarkıları ile her zaman saygı ve özlemle anılıyor.

Abone Ol

1 Şubat 2024 günü Doğukan Manço'nun "Hatırlarım, bugün gibi, Sensiz geçen her seneyi..." notuyla sosyal medyadan babasıyla olan fotoğrafı paylaşmasının ardından adeta yorumlar yağmur oldu yağdı: "Güzel sevmeyene adam, selam almayana yiğit denilmeyeceğini senden öğrendik.. Büyük usta, Barış Manço! 25 yıl olmuş tam. çok özledik be abi... Saygı ve rahmetle." "Dostum , şükret Allah'a. Böyle bir babanın çocuğu her faniye nasip olmaz..." "Bıyıklarımı GökTürklerden uzun saçlarımı Oğuzlardan aldım. Sevgi saygı ve Özlemle…"

2 Ocak 1943 doğumlu olan Barış Manço şarkılarının yanında, filmleri ve 7'den 77'ye televizyon programıyla 'Barış abi' olarak uzun yıllar gönüllerde taht kurmuştur.

Günümüzde hala söylediği çocuk şarkıları ile de büyük-küçük herkesin dinlediği merhum sanatçı Barış Manço hayatı da sosyal medyanın konuşulanlarından oldu.

Daha önce Barış Manço'nun oğlu Doğukan Manço bir söyleşi sırasında babasının asıl isminin ne olduğunu açıklamış ve hayatından kesitler, hatıralar aktarmıştı.

Doğukan Manço, babasının dört isminin olduğunu söyleyince herkes oldukça şaşırmıştı.

Beş dili ana dili gibi konuşan ve başka dilleri de bilen babası Barış Manço'nun, "En güzel dil hangisidir?" sorusuna verdiği , "En güzel dil tatlı dil" cevabının sanatçının yaşam felsefesini özetleyen iki kelime olduğunu ifade eden Doğukan Manço, her fırsatta ona olan özlemlerini dile getiriyor.

İşte hepimizin Barış Manço olarak tanıdığı sanatçının hayatının şaşırtıcı gerçekleri:

Ünlü sanatçı Barış Manço'nun oğlu Doğukan Manço babasının ismini hikayesini şöyle anlatıyor:

"Babamın hiç görmediği amcası Yusuf vefat etmiş, lakabı Tosun Yusuf imiş. Bunun verdiği hüzünle Tosun Yusuf Mehmet Barış Manço koymuşlar adını. Babam ilkokula başladığı zaman da Tosun Yusuf Mehmet Barış Manço'yu nüfus kaydından sildiriyorlar sadece Mehmet Barış Manço ismi kalıyor"

İşte Barış Manço'nun hayatına dair diğer bilgiler:

Dört çocuklu bir ailenin üyeleri olan Savaş, İnci ve Oktay, müzikle dolu bir geçmişe sahip olan Barış Manço'nun kardeşleriydi.

Anneleri Rikkat Uyanık, konservatuvarda Zeki Müren'in öğrencisi olmanın yanı sıra, Barış Manço ile birlikte televizyon programlarına katılarak şarkı söyledi. Ailesi, baba tarafından İstanbul'un Fethi'nden sonra Konya'dan Selanik'e göç etmiş ve I. Dünya Savaşı sırasında İstanbul'a göç etmişti.

Manço, ilkokulu abisi Savaş ve kız kardeşi İnci ile birlikte Kadıköy Gazi Mustafa Kemal İlkokulu'nda tamamladı.

Galatasaray Lisesi'nin orta bölümünde yatılı eğitime devam ederken, 1957'de amatör olarak müziğe ilgi duymaya başladı ve 1958'de ilk müzik grubu olan Kafadarlar'ı kurdu.

Barış Manço'nun müzikle olan yolculuğu Ankara'da başladı ve ilerleyen yıllarda müzik kariyerine devam etmek adına farklı gruplarda yer aldı.

Babasının 1959'daki vefatının ardından eğitimine Şişli Terakki Lisesi'nde devam etti.

Yükseköğrenimini Belçika Kraliyet Akademisi'nde resim, grafik ve iç mimari alanında tamamlayarak okulu birincilikle bitirdi.