Güncel

Helenapolis Antik Kenti’nin merkezi aranıyor

Yalova’nın Altınova ilçesinde bulunan ve Osmanlı’nın devlet statüsünü kazandığı Befeus Savaşı’nın yaşandığı yer olan Helenapolis Antik Kenti’nin merkezi, jeoradar yöntemiyle tespit edilmeye çalışılıyor.

Abone Ol

Jeoradar, toprak altındaki kültür varlıklarının yerini belirlemek için kullanılan bir yöntemdir. Jeoradar, elektromanyetik dalgaları yayar ve yansıyan sinyalleri alır. Böylece toprak altındaki farklı malzemelerin yoğunluk, iletkenlik ve dielektrik sabiti gibi özelliklerine göre bir görüntü oluşturur.

Helenapolis Antik Kenti, 4. yüzyıldan sonra önemli bir liman kenti olarak ortaya çıkmıştır. İmparator Konstantin’in annesi Helena’nın adını taşıyan kent, İstanbul’dan direk Helenapolis limanına inen posta teşkilatı, Haçlılar için önemli bir konum ve Osmanlı’nın devletleştiği yer olarak tarihte önemli bir rol oynamıştır. Antik kentin yüzeyinde bir buluntu bulunamamıştır, ancak toprak altında bölgede yapılan diğer çalışmalarda buluntuların olduğu bilinmektedir.

Bölgede ayrıca Hersek Deltası Kara ve Sualtı Kazıları ile deniz feneri, iskele ve sualtı yapıları gibi diğer tarihi eserler de gün yüzüne çıkarılmaktadır. Altınova Belediye Başkanı Metin Oral, bölgenin tarih, kültür ve turizm açısından önemli bir merkez haline geleceğini söylemiştir.

İHA