Arkeologların 2023 yılında ortaya çıkardığı 10 olağanüstü hazine!
Altın ve gümüş sikke zulalarından karmaşık tasarımlı mücevherlere kadar 2023 yılında bulunan en önemli hazinelerden bazılarını İttifakgazetesi.com derledi.
Abone Ol
JAPONYA'DA DEVASA MADENİ PARA KOLEKSİYONU
Tokyo'nun kuzeyindeki bir fabrika inşaatı projesi sırasında işçiler, bölgede gömülü yaklaşık 100.000 madeni paradan oluşan bir zulayı ortaya çıkardıklarında hayrete düştüler. Para koleksiyonu 1060 pakete bölünmüştü ve MÖ 175 ile MS 1265 arasına tarihleniyordu. İlki Çin kökenliydi ve "yarım ons" anlamına gelen Çince "Banliang" yazıtını içeriyordu. Şu ana kadar araştırmacılar madeni paraların yaklaşık 334'ünü inceledi ve başka hangi hazinelerin ortaya çıkarılacağı herkes tarafından tahmin ediliyor.
MISIR'DAKİ BATIK HAZİNELERLE DOLUP TAŞAN SUALTI TAPINAĞI
Mısır'ın Akdeniz kıyısındaki bir kanalı keşfeden sualtı arkeologları, hazinelerle dolu, kısmen çökmüş bir su altı tapınağı buldular. MÖ 2. yüzyılın ortalarında çöken ve eski Mısır tanrısı Amun için inşa edilen tapınağın daha fazla araştırılması, gümüş ritüel aletleri, altın takılar ve kaymaktaşı kaplar da dahil olmak üzere çok sayıda "hazine ve sır" ortaya çıkardı.
ALMANYA'DA KELTLER TARAFINDAN BASILAN "KAYIP" GÖKKUŞAĞI KUPASI
Almanya'da bir nehrin kıyısında Keltler tarafından basılan 2000 yıllık gökkuşağı kupası bulundu. Kupa şeklindeki altın para, nadir bir tasarım öğesi içeriyor. Kemerlerle çevrili dört köşeli bir yıldız. Buluntu, bu motifi içerdiği bilinen üç gökkuşağı fincanından biridir. Gökkuşağı bardakları, isimlerini gökkuşağının sonunda Dünya'ya düşen altın damlaları olduklarına dair bir Kelt efsanesinden alıyor.
KENTUCKY'DEKİ MISIR TARLASINA GÖMÜLÜ İÇ SAVAŞ DÖNEMİ PARALARI
Kentucky'deki mısır tarlasında çalışan bir adam tarafından ABD İç Savaş döneminden kalma 700 madeni paradan oluşan bir hazine bulundu. "Büyük Kentucky istifi" olarak adlandırılan zula, 1840 ile 1863 yılları arasında basılan yüzlerce altın ve bir avuç gümüş parayı içeriyordu. Araştırmacılar, koleksiyonun 1863 yazında Konfederasyon baskınından önce gömüldüğünü düşünüyor.
GALLER'DEKİ TUNÇ ÇAĞI'NA AİT BİR MEZARDA BULUNAN "GÖZ ALICI" ALTIN SAÇ HALKASI
"Gösterişli, altın rengi bir saç halkası", İngiltere Galler'de bir yol boyunca keşfedilen Bronz Çağı'na ait bir mezarın parçasıydı. Arkeologlar mezar alanını kazarken aynı zamanda Birleşik Krallık'ta şimdiye kadar bulunan türünün en eskisi olduğu düşünülen tahta bir tarağı da ortaya çıkardılar. Araştırmacılar şu sonuca vardı: Her iki nesne de sosyal statüsü yüksek bir kişinin 3.000 yıllık yakılmış kalıntılarının yanına gömüldü.
ALMANYA'DAKİ TUNÇ ÇAĞI KILIÇLARI VE BİNLERCE ORTAÇAĞ PARASI
Bir grup gönüllü çevreci, Almanya'daki üç ayrı bölgede çalışırken yaklaşık 8.000 ortaçağ parası ve yedi Tunç Çağı kılıcı keşfetti. Arkeologlar 3000 yıllık silahların oraya kurbanlık bir teklifin parçası olarak yerleştirilmiş olabileceğini düşünüyor. İki lokasyon arasında paylaştırılan madeni paralar, 11. yüzyıldan kalma en büyük Slav madeni para istifinin bir parçasıydı.
ÇEK CUMHURİYETİ'NDEKİ KELT SİKKELERİYLE DOLU DEMİR ÇAĞI CAM ATÖLYESİ
Çek Cumhuriyeti'nde arkeologlar Alplerin kuzeyinde bilinen en eski cam atölyesini keşfettiler ve bunun ritüel amaçlarla kullanılmış olabileceğini düşünüyorlar. 2300 yıllık atölyede, aralarında boncuklar ve bileziklerin de bulunduğu çok sayıda tamamlanmış ve tamamlanmış cam ve kehribar eşyanın yanı sıra Keltler tarafından basılan 2000 altın ve gümüş sikke bulunuyordu. Ayrıca Avrupa genelinde ritüeller için kullanılan diğer antik binalara benzer kare bir yapı da buldular.
İSPANYA'DAKİ TOPRAK KAYMASI SONUCU ORTAYA ÇIKAN ALTIN KOLYELER
Kuzey İspanya'da meydana gelen heyelan, yaklaşık 2.500 yıl önce gömülmüş olan "zengin bir şekilde dekore edilmiş" iki altın kolyeyi ortaya çıkardı. Torc olarak bilinen C şeklindeki kolyelerden ilki bir kamu görevlisi tarafından keşfedilirken, ikincisi ise bir metal detektörü tarafından gün ışığına çıkarıldı. Arkeologlar, takı yapımında kullanılan stil ve tekniğe dayanarak kolyelerin MÖ 500 civarında, İberya'daki Demir Çağı'nda üretildiği ve muhtemelen üst sınıfın üyeleri tarafından giyildiği sonucuna vardı.
PAKİSTAN'DAKİ ESKİ BİR BUDİST TAPINAĞINDA ORTAYA ÇIKARILAN MADENİ PARA ZULASI
Pakistan'daki arkeologlar, stupa olarak bilinen eski bir Budist tapınağının kalıntıları arasında 2000 yıllık bronz paralardan oluşan bir koleksiyon buldu. Sikkeler ve tapınak, bölgeyi M.Ö. 2. yüzyıldan MS 3. yüzyıla kadar yöneten çoğunlukla Budist bir yönetim olan Kuşan İmparatorluğu'na bağlı. Korozyon, madeni paraların kaynaşarak yaklaşık 12 kilo ağırlığında, yeşil tonlu tek bir topak haline gelmesine neden oldu.
POLONYA'DA KİL BİR SÜRAHİDE SAKLANAN BAKIR PARALAR
Live Science’ın haberine göre, Polonya'da bir çiftçinin tarlasında yedek traktör parçaları arayan bir metal detektörü, toprağın altında gömülü 1000 bakır paradan oluşan bir yığın bulduğunda şaşırdı. Daha fazla kazı yapıldığında, 17. yüzyılda Varşova'da basılan madeni paralarla dolup taşan, tek kulplu ve dar boyunlu, yerel olarak yapılmış bir testi olan kırık kil "siwak" ortaya çıkarıldı. Ancak uzmanlar, dolaşımdayken bile madeni paraların çok değerli olmadığını ve o dönemde tüm istifin "yaklaşık iki çift ayakkabı" almaya yeteceğini söyledi.
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te İttifak Gazetesi sitemize
abone olun.