Tekneleri batan katil balinalardan (orca) kanguruları boğan köpeklere kadar hayvanların tuhaf davranışları 2023 yılında sıklıkla manşetlere taşındı. Hayvanlar çoğu zaman tahmin edilemez olabilir ve olağandışı davranışlarıyla bizi şaşırtabilir, ancak haber değeri olan bazı yaratıklar bunu daha da ileri götürerek insanları tamamen şaşkına çeviriyor.
Abone Ol
KANGURU KÖPEĞİ BOĞMAYA ÇALIŞTI
Kangurular, yerli yırtıcılarından dingolara çok benzedikleri için evcil köpekleri tehdit olarak algılıyorlar. 2023’ün Ekim ayında bir adam, köpeğini boğmaya çalışan bir kangurunun videosunu çekmişti. Mick Moloney, erkek bir doğu gri kanguru ( Macropus giganteus ) Hutchy'nin kafasını su altında tuttuktan sonra köpeği Hutchy'yi Victoria, Avustralya'daki Murray Nehri'nden kurtarmak zorunda kaldı. Moloney, Hutchy'yi güvenli bir yere götürdü ancak çabaları nedeniyle kangurudan bir yumruk aldı.
Kanguruların köpek dostlarımızın yanında bu şekilde davranması ilk değil ve keseli hayvan muhtemelen sadece kendi güvenliğini düşünüyordu. Kangurular köpeklerin saldırılarına karşı kendilerini savunmak için suya atlamayı öğrendiler.
BAKİRE TİMSAH DOĞUM YAPTI!
Araştırmacılar ilk timsahın "bakireden doğduğunu" Haziran ayında duyurdular. Dişi Amerikan timsahı (Crocodylus acutus) 16 yıl yalnız kaldıktan sonra Kosta Rika'daki bir sürüngen parkına yumurta bıraktı. Bu eşeysiz üreme biçimi daha önce timsahlarda hiç belgelenmemişti, ancak kertenkelelerde, yılanlarda, kuşlarda ve köpekbalıklarında meydana geldiği biliniyordu.
Timsahın pençesi yumurtadan çıkamadı, ancak yumurtalardan birindeki fetüsün genetik analizi, bunun anneyle neredeyse aynı olduğunu ortaya çıkardı. Araştırmanın yazarları, bu şekilde doğan yavruların sıklıkla anormalliklere maruz kaldıklarını ve hayatta kalamadıklarını belirtti.
YUNUSLAR YENGEÇ KAPLARINA BASKIN DÜZENLEDİ
Yunuslar, yengeç yemlerini saksılardan ve ağlardan nasıl çalacaklarını öğrendiler. Şişe burunlu yunusların Batı Avustralya'daki balıkçılardan yem çalarken görüldü. Yunuslar, yengeçlere yönelik ağlardan balık çalmak için burunlarını ve dişlerini kullandılar. Yaban hayatı koruma uzmanları bu davranışı ilk kez 2023'te filme alarak yunusların balıkçıların kaplarını açmayı öğrendikleri farklı yolları ortaya çıkardı.
Balıkçılar saksıların altına yem koymayı denediğinde yunuslar onları ters çevirmeyi, yem kutularını kullanmayı denediğinde ise yunuslar onları açmayı öğrendi. Sonunda balıkçılar ve çevreciler yunuslara dayanıklı bir tasarım geliştirdiler.
MUZ SOYAN FİL
Bir hayvanat bahçesi fili, hayvanat bahçesi bakıcılarını izleyerek kendi kendine muz soymayı öğrendi. Almanya'daki Berlin Hayvanat Bahçesi'ndeki dişi Asya fili ( Elephas maximus ) Pha, bir muzun sapını koparıyor, yıpranmış derisini hortumuyla sıkıştırıyor ve soymak için meyvenin ağırlığını kullanıyor. Bu, normalde iki elin ve karşıt başparmakların kullanıldığı insan yönteminde ustaca bir değişiklik.
Hayvanat bahçesindeki bakıcılar Pha'yı yavruyken soyulmuş muzlarla besliyorlardı, muhtemelen bu fikir de oradan geldi. Pha yalnızca kahverengi lekeli olgun muzları soyar. Yeşil ve sarı muzları bütün olarak yiyor ve kahverengi muzları reddediyor. Muzlarının diğer aç filler tarafından çalınabileceği bir grupta beslendiğinde, muhtemelen tadını çıkarmak için yalnızca son muzunu soyar.
TİMSAHLAR KÖPEĞİ KURTARDI
Hindistan'daki bilim insanları, soyguncu timsahların ( Crocodylus palustris ) vahşi bir sürü tarafından nehre doğru kovalanan bir köpekle etkileşime girdiğini gözlemledi. Görünüşe göre üç soyguncu timsah ( Crocodylus palustris ), bir grup vahşi köpek tarafından nehre doğru kovalanan genç bir köpeğe, onu güvenli bir yere doğru dürterek yardım etti. Olaya tanık olan araştırmacılar, timsahların hareketlerini empati olarak yorumladı. Ayrıca türün yuva yapan kuşları yakalamak için yem olarak çubuk kullandığını ve çiçeklere ilgi duyduğunu da bildirdiler. Ancak bağımsız bir uzman bulgularına şüpheyle yaklaştı.
BALİNA DENİZ YOSUNUYLA OYNUYOR
Kambur balinaların ( Megaptera novaeangliae ) deniz yosunuyla oynaması, kelping olarak bilinen bir davranıştır. Araştırmacılar ilk kez 2007 yılında kambur balinaların ( Megaptera novaeangliae ) deniz yosunuyla oynadığını belgelediler. Ancak "kelping" olarak bilinen davranış artık o kadar yaygın ki küresel bir fenomen haline geldi. Deniz yosunu potansiyel olarak balinalar için vücut peelingi işlevi görüyor ve balinalar bunu parazitleri gidermek, ciltlerini tedavi etmek veya sadece onunla oynamak için kullanabilirler. Griffith Üniversitesi'nin Queensland, Avustralya'daki Kıyı ve Deniz Araştırmaları Merkezi'nden araştırmacı Olaf Meynecke, Eylül ayında WordsSideKick.com'a "Bu, sosyal bir etkinlik olarak veya kendi başlarına yaptıkları bir şey. Deniz yosununu başlarına koyup içinde yuvarlanıyorlar. Göğüs yüzgeçleriyle de onu hareket ettirmeye çalışıyorlar.”
KATİL BALİNA YEDİ SU SAMURUNU BÜTÜN OLARAK YEMİŞ!
Midesinde yedi deniz samuru ( Enhidra lutris ) bulunan dişi bir katil balina (Orcinus orca) bulundu. Eylül ayında bilim insanları, karnında yedi sağlam deniz samuru bulunan kıyıya vurmuş bir katil balinayı tespit ettiler. Katil balinalar normalde deniz samurlarını (Enhidra lutris) yemezler ve genellikle yedikleri deniz memelilerini çiğnerler. Bu nedenle araştırmacılar, bu balinanın deniz su samurlarını neden bütünüyle yuttuğuna şaşırdılar. Daha da tuhafı, bu katil balina Rusya'nın doğusunda bulundu. Katil balinalar normalde Alaska Körfezi ile Kaliforniya kıyısı arasındaki bölgede yaşamaktadır. Deniz samurlarından birinin balinan ağız boşluğu ile yemek borusu arasında sıkışıp kalması, hayvanın ölmesine neden olmuş olabilir.
KARINCALAR KANSERİ İDRARDA TESPİT EDİYOR
Karıncalar burunları olmadığı için antenlerini kanserin kokusunu almak için kullanırlar. Ocak ayında araştırmacılar karıncaların antenlerini kullanarak kanserin kokusunu alabildiğini keşfettiler. İpeksi karıncalar (Formica fusca) normalde yiyecek veya eş bulmak için antenlerindeki koku alıcılarını kullanıyor ancak araştırmacılar onları bunun yerine tümörleri bulma konusunda eğitti.
Karıncalar, tümör taşıyan kemirgenlerin idrarını şekerle ilişkilendirmeyi öğrendikten sonra araştırmacılar, karıncaların kanserli kemirgenlerden alınan idrar örneklerinin yanında, sağlıklı kemirgenlerin idrar örneklerinin yanında olduğundan yüzde 20 daha fazla zaman harcadıklarını buldu. Araştırmacılar, karıncaların gelecekte ucuz ve etkili kanser dedektörleri olarak hizmet edebileceğini, ancak ilk önce çok daha fazla bilim yapılması gerektiğini söyledi. Köpekler de kanserin kokusunu almayı öğrenebilirler ancak araştırmacılar karıncaları eğitmenin daha kolay olduğunu belirtiyor.
FARELER EN BÜYÜK UÇAN KUŞLARI ÖLDÜRDÜ
Marion Adası'nda sekiz yetişkin gezgin albatros (Diomedea exulans) ölü bulundu. İstilacı fareler , Güney Afrika ile Antarktika arasındaki uzak bir adada dünyanın en büyük uçan kuşları olan sekiz gezgin albatros'u (Diomedea exulans) öldürdü. Fareler, Marion Adası'nda onlarca yıldır yerli deniz kuşu civcivlerini yiyor, ancak yetişkinleri yok etmek yeni bir davranış ve çevrecileri endişelendiriyor.
19. yüzyılda kemirgenlerin gemilere binmesinin ardından insanlar yanlışlıkla ev farelerini (Mus musculus) adaya getirdiler. Adanın doğal yaban hayatı, farelerle birlikte evrimleşmediği için kendisini kemirgenlere karşı savunacak donanıma sahip değil. Faresiz Marion projesi, adayı evi olarak gören gezgin albatroslara ve tehdit altındaki diğer türlere daha fazla zarar vermeden fareleri öldürmek için kemirgen ilacı kullanmaya çalışacak.
KATİL BALİNALAR İKİ TEKNEYİ BATIRDI
Haziran ayında Cebelitarık Boğazı'nda yaşanan benzer bir saldırının ardından yavru bir katil balina dümenin büyük bir parçasını alıp götürdü. Live Science’taki konuyla ilgili haberde, katil balinalar Cebelitarık Boğazı'nda 2023'te iki tekneyi batırdı ve çok sayıda tekneye acımasızca saldırdılar. Balinaların neden teknelere saldırmaya başladığı açık bir sorudur, ancak bu davranış travmatik bir deneyimden, oyundan, hayal kırıklığından veya popülasyondaki geçici bir hevesten kaynaklanabilir. 1980'lerde Pasifik'teki bir balina popülasyonu, ortada hiçbir neden yokken ölü somonu kafalarında taşıma aşamasından geçti. Bu nedenle balinaların geçici davranışları alıp birbirlerine öğretmesi mümkün. Koordineli tekne saldırıları, balinaların korkunç zekalarını nasıl sergilediklerinin yalnızca bir örneğidir.
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te İttifak Gazetesi sitemize
abone olun.