Konuyla ilgili yapılan en büyük araştırmaya göre, fosil yakıt kullanımından kaynaklanan hava kirliliği her yıl dünya çapında 5 milyon insanı öldürüyor ve bu sayı daha önce tahmin edilenden çok daha yüksek.

İttifakgazetesi.com’un konuyla ilgili İngiliz The Guardian gazetesinin haberinden öğrendiğine göre, Dubai'deki COP28 iklim zirvesinin arifesinde açıklanan net rakamlar, dünya liderlerinin harekete geçmesi yönündeki baskıyı artıracak. BM konferansında almaları gereken kararlar arasında ilk kez fosil yakıtların kademeli olarak “aşamalı olarak durdurulması” konusunda anlaşmaya varılıp varılmayacağı da yer alacak.

40 yıl önce emekli olan öğretmenin öğrencileri onu unutmuyor 40 yıl önce emekli olan öğretmenin öğrencileri onu unutmuyor

Araştırmalar, fosil yakıtlardan temiz, yenilenebilir enerji kaynaklarına geçişin birçok hayatı hava kirliliğinden kurtaracağını ve küresel ısınmayla mücadeleye yardımcı olacağını gösterdi. Ancak şimdiye kadar ölüm tahminleri büyük farklılıklar gösteriyordu.

Yeni bir modelleme çalışması, fosil yakıtların sanayide, enerji üretiminde ve ulaşımda kullanımından kaynaklanan hava kirliliğinin, dünya çapında yılda 5,1 milyon önlenebilir ölümden sorumlu olduğunu öne sürüyor. 

Fosil yakıtların katkısı, 2019'da tüm kaynaklardan kaynaklanan hava kirliliği nedeniyle dünya çapında tahmin edilen toplam 8,3 milyon ölümün yüzde 61'ine denk geliyor.

Fosil yakıtlara bağlı ölümlere ilişkin yeni tahminler, daha önce bildirilen çoğu değerden daha büyük çıkması dikkat çekti.

FOSİL YAKITLAR NELERDİR?

Kömür, petrol ve doğal gaz gibi yakıtlar fosil yakıtlardır. Günümüzde kullandığımız enerjinin pek çoğu fosil yakıtlardan sağlanmaktadır. Milyonlarca yıl boyunca, bitkilerin ve hayvanların çürümesi ile fosil yakıtlar meydana gelmiştir.

Kaynak: MEHMET POYRAZ