Kredi derecelendirme kuruluşunun "Küresel Ekonomik Görünüm" raporuna göre, küresel ekonominin bu yılki büyüme tahmini yüzde 2,5'ten yüzde 2,9'a revize edilmiş olsa da, gelecek yıl dünya ekonomisinin büyümesinin yüzde 2,1'e gerilemesi bekleniyor.

Manyas Ovası'nda çiftçiler çeltik hasadına başladı Manyas Ovası'nda çiftçiler çeltik hasadına başladı

Raporda, parasal sıkılaşmanın etkilerinin gelecekte hissedilmesi, Çin'deki konut sektörü sorunları ve Avro Bölgesi'ndeki duraklamanın 2024 yılında küresel büyüme üzerinde olası etkilerine dikkat çekildi.

Türkiye için enflasyon beklentisi

Raporda ayrıca Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 4,1, gelecek yıl ise yüzde 2,5 büyüme göstermesinin beklendiği ifade edildi.

Türkiye'de enflasyon oranının bu yılın sonunda yüzde 65 olması beklenirken, gelecek yılın sonunda yüzde 38'e gerilemesi öngörülüyor.

ABD ekonomisinin 2023 sonunda yüzde 2,4, gelecek sene ise yüzde 1,2 oranında büyümesi bekleniyor. Çin ekonomisinin bu yıl sonunda yüzde 5,3, gelecek yıl ise yüzde 4,6 oranında büyümesi öngörülüyor.

Avrupa Birliği (AB) ekonomisinin büyüme tahminleri ise 2023'te yüzde 0,5, gelecek yıl ise 0,7 olarak belirlendi. Gelişmekte olan ekonomilerin büyüme oranının bu yıl yüzde 4,6, gelecek yıl ise yüzde 3,9 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Kaynak: AA