Eyüpsultan’da müstesna bir sanat etkinliği: 100 Sanatçı 100 Eser

Abone Ol

9 Aralık 2023 Cumartesi günü (dün) Eyüpsultan Belediyesi tarafından Galeri Eyüpsultan'da düzenlenen "Cumhuriyetin 100. Yılı Anısına 100 Sanatçı 100 Eser" sergisinin açılışına katıldık. Sergi izlenimlerimizi İttifak gazetemizin değerli okuyucularının irfanına arz ediyoruz.

Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken ve Sanat Danışmanı, minyatür sanatkârı Leyla Kara’nın ev sahipliğinde düzenlenerek geleneksel sanatlar camiamızın önde gelen isimlerinin iştirak ettiği programa TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ile birlikte Milli Savunma Eski Bakanı Hulusi Akar da katıldı.
 
TBMM Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş sergi açılışında yaptığı konuşmada, sergi mekânı Galeri Eyüpsultan’a değinmeyi ihmal etmedi. TBMM Başkanı Kurtulmuş, 1900'lerin başlarında inşa edilen tarihi bir konağın restore edilerek sanat merkezine, kültür evine dönüştürülmesinin kültürel belediyecilik anlayışının güzel bir örneği olduğunu söyledi.

Eyüpsultan'ın, İstanbul ve tarih için müstesna bir yerinin olduğunu dile getiren Kurtulmuş, her sokağında tarihin, kültürün, medeniyetin izlerine şahit olunan Eyüpsultan’da son yıllarda tarihi eserlerin de gün yüzüne çıkarılmasının büyük kazanım olduğunu dile getirdi.
 

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Türkiye'deki bazı sanat çevreleri Gazze katliamına sessiz kalıyor!

Numan Kurtulmuş, konuşmasında Gazze'de iki ayı aşkın süredir dur durak bilmeyen, her gün daha çirkefleşen, şiddetlenen, insanlıktan soyutlanarak devam ettirilen bir etnik temizliğin, soykırım boyutlarına ulaşmış çok adi bir katliamın yaşandığını vurguladı.

Dünyanın çoğu hükümetinin sessiz kalmayı, görmezden gelmeyi ve bir şekilde duyarsız davranmayı tercih ettiği dönemde, vicdan ve insaf sahibi halkların bu konuda duyarlı olduklarına, meydanları doldurduklarına, sokaklara çıktıklarına ve "Yeter artık bu zulmü durdurun" diye feryat ettiklerine şahit olunduğunu belirten Kurtulmuş, halklardaki bu duyarlılığın hem küresel ölçekte hem de Türkiye ölçeğinde bazı sanat çevrelerinde de olduğunu anlattı.

Bu katliama karşı insanlık vicdanının harekete geçmesi gerektiğini savunan ve sabredemeyip "yeter artık" diyen çok sayıda sanatçının olduğunu dile getiren Kurtulmuş, "Ama onların nasıl bir lince tabi tutulduğunu da sanat çevrelerini takip eden herkes çok iyi görüyor. Ne yazık ki Türkiye'deki bazı sanat çevreleri de olmak üzere, bir kısmı ya sessiz kalıyor ya duymazdan geliyor ya da İsrail'in bu katliamlarına mazeret üreten seslere kulak vererek o sesleri çoğaltıyorlar." şeklinde konuştu.

Sanatın en büyük gücünün insanları birleştirme kabiliyeti olduğunun altını çizen Kurtulmuş, "Eğer bugün sanat ve sanatçılık da insanlık düşmanı bu canilere karşı birleştirici bir insanlık cephesinde toplanmaya vesile olmuyorsa öyle sanata, öyle sanatçılara yazıklar olsun demek de insanlık vicdanına sahip olanlar için herhalde bir haktır diye düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

TBMM Başkanı Kurtulmuş konuşmasının ardından protokol heyetiyle birlikte sergiyi gezerek sanatçılarla eserleriyle ilgili sohbet etti.

Sanat etkinlikleri ustaları bir araya getiriyor.

Sanat etkinliklerinin, sergi organizasyonlarının sanatseverleri ve sanatkârları bir araya getirme gibi önemli bir işlevi de var. Öz sanatlarımızın hemen hemen tüm branşlarından sanatkarların rağbet gösterdiği açılış programında Eyüpsultan Belediyesi Sanat Danışmanı, küratör, minyatür sanatçısı Leyla Kara ile sohbet ederek şehrimize Galeri Eyüpsultan gibi mümtaz bir sanat merkezi kazandırdıkları için tebrik ve teşekkürlerimizi ilettik.

Kaligrafi ustası, Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Kuş, minyatür sanatkârı Nazmi ve Jülide Kişioğlu, kaligrafi gurusu Emrah Yücel,  hattat Esra Teke, MSGSÜ öğretim üyeleri Prof. Dr. Münevver Üçer ve Doç. Dr. Kaya Üçer, ebrucu Sevgi Şen, minyatür sanatçısı Cihangir Aşurov, eserleri üzerine hasbihal etme imkânı bulduğumuz bu toprakların değerli sanatçıları. 

Ergin Özgen ile koleksiyonları üzerine sohbet ettiğimiz etkinlikte görüştüğümüz Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi, hattat Prof. Dr. Fatih Özkafa sergi intibalarını okuyucularımız için paylaştı.

Prof. Dr. Fatih Özkafa: Galeri Eyüpsultan eserleri etkileyici bir boyuta taşıyor.

“Eyüpsultan Belediyesi tarafından Cumhuriyet’in 100. Yılı anısına düzenlenen ve 9 Aralık 2023 Cumartesi günü Galeri Eyüpsultan’da sanatseverlerle buluşan “100 Sanatçı 100 Eser” isimli sergiye biz de celî sülüs kategorisinde ve karalama tarzında bir kompozisyonla iştirak ettik. Bu çalışmamızda Tâhâ Sûresi 114. âyetten “ve kul Rabbi zidnî ılmen” ibaresini tercih ettik ve harf noktaları altın ile olmak üzere 3 farklı renkte mürekkep kullandık. Hat sanatı tarihinde klasikleşmiş karalama usulünü günümüz sanat anlayışıyla birleştirerek yorumlamaya çalıştık.

Havanın soğuk ve yağışlı olmasına rağmen çok yoğun bir katılımla açılışı gerçekleşen, TBMM Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş ile birlikte bazı milletvekillerinin de teşrif ettikleri sergide hat sanatından tezhibe, çini ve minyatürden resim ve heykele kadar birçok sanat dalından eserler yer alıyor. Küratörlüğünü Leyla Kara’nın üstlendiği sergideki 100 eser de büyük bir özenle seçildiği için sanatseverlerin bu sergiyi ziyaret etmelerini önemle tavsiye ederim. Tarihî bir konağın restore edilerek galeriye dönüştürüldüğü bu mekân ise eserlere daha etkileyici bir boyut ilave etmiş durumda. 

Serginin bir diğer önemi, Mahmud Celâleddin Efendi ve Mehmed Tahir Efendi gibi meşhur Osmanlı hattatlarının ve Cumhuriyet’in ilk ressamlarının orijinal eserlerinden örneklerle günümüz sanatçılarının yorumlarını bir araya getirmiş olması… Böylece sanatseverler estetik anlayışımızın son birkaç asırdaki değişimine de tanıklık etmiş olacaklardır. Dolayısıyla bu sergiye ev sahipliği yapan Eyüpsultan Belediyesi’ni ve sergiye katkıda bulunan bütün sanatkârları tebrik ederim.”

Tebriklerimizle…

Biz dahi sergiyi, bir adım öte İstanbul’un mânevî ocağı Eyüpsultan’ı  birbirinden âlâ keyfiyeti hâiz eserleriyle şenlendiren, burada isimlerini tek tek zikrettiğimiz tüm sanatçılarımızı İttifak gazetesi camiası nezdinde tebrik ediyoruz. ‘Saeed Aghanejad, Münif Fehim Özarman, Yusuf Şengür, Esra Teke, Süleyman Saim Tekcan,  Emrah Yücel, Ali Toy, Nilüfer Kurfeyz, Selim Sağlam, Semih İrteş, Başak Çoraklı, Adem Potaş, Cevdet Yalazan, İbrahim Zaman, Bubi, Hikmet Barutçugil, Tumur Bilir, Cihangir Aşurov, Cemal Toy, Ahmet Öğreten, Denis Brown, Mehmet Güler, Fatih Mika, Deniz Abana, Emir Rıfat Işık, Avni Arbaş, Gülsüm Yıldırım, İbrahim Kuş, Gülşah Özbek Çalık, Emel Gemici, Abidin Dino, Fatih Özkafa, Devrim Erbil, Gülnihal Gülmamat, Hüseyin Tunçdemir, Burhan Ersan, Işıl Özışık, Gürkan Pehlivan, Levent Kum, Hemad Javadzede, Sabahattin Camcıoğlu, Nazmi Kişioğlu, Özlem Gören, İlhami Atalay, İsmail Acar, Jülide Kişioğlu, Gülcan Karadağ, Hümeyra Kaya, Erdem Uçkan, Üsküdarlı Cevad, Kadir Ablak, İsmet Yedikardeş, Kamil Aslanger, Kaya Üçer, Leyla Kara, Lütfü Kaplanoğlu, Nur Gültopu, Mustafa Çelebi, Tüzin Tiryaki, Sümeyra Evsen, Kubilay Şenses, Şebnem Sezgin Kabuk, Şükran Aydın, Mustafa Cemil Efe, Muhammet Bağ, Musa Günel, Mustafa Albayrak, Ümit Doğan, Vlademir Petrov, Yakup Cem, Yasin Yaman, Rıza Özden, Şeref Bigalı, Münevver Üçer, Sevgi Şen, Osman Yılmazer, Özdemir Altan, Pınar İşmen, Amedeo Preziosi, Yasemin Er, Mehmet Gürsoy, Muhammed Tahir Efendi, Sıtkı Olçar, Senem Laztürk Aser, Mümine Ateş, Hasan Çelebi, Saime Rikkat Çelebi, M. Bilgehan Atalay, Mahmut Karatoprak, Özleyiş Topbaş, Ferruh Başağa, Mahmud Celaleddin, Faruk Kırlı, Mehmet Ali Laga, Kafiye Doğan, Naile Akıncı, Bedri Karayağmurlar, Mehmet Şenel, Bengi Kayra Artuç, Abdüsselam Ferşatoğlu, 

Fotoğraf, çini, suluboya, heykel, resim, soyut resim, hüsn-i hat, tezhip, ebru, kalemişi, kaligrafi, gravür, minyatür ve seramik sanat nevilerinden müteşekkil 100 sanatçının 100 eserini, İstanbul’un yüz akı yeni sanat merkezi Galeri Eyüpsultan’da bir araya getiren sanat danışmanı, nakkaş Leyla Kara’yı ve Eyüpsultan Belediyesi nezdinde emeği geçen herkesi tebrik ederken âhir kelâmı, Karanlık İşler Atölyesi’nden aydınlık işler çıkartan Leyla Kara’ya bırakalım: 

Sanat Danışmanı, küratör Leyla Kara: Türk resmi kendini sürekli yenileyerek günümüze kadar gelmiştir.

Türk resim sanatının özellikle Anadolu coğrafyasında 16’ıncı ve 17’inci yüzyıllar  geleneksel sanat eserlerinin kendini gösterdiği bir dönemdir. 19. yüzyılla birlikte Türk sanatı repertuvarına giren Batılı anlamdaki resim sanatının bütün kavram ve teknikleri, sanatçılarımızın yüzlerce yıllık geçmişimizden gelen geleneksel tasvir deneyimlerinden devraldığı mirasla harmanlanarak, kendi özgün kişilikli, yeni üslubunu geliştirmeyi başarmıştır. Erken Cumhuriyet döneminin öncü sanatçılarının arayışlarından yola çıkan çağdaş Türk resmi, sürekli olarak kendini yenileyerek günümüze kadar gelmiştir. 

Yüz yıl önce verdiği Milli Mücadele ile varlığını Cumhuriyetle taçlandıran Türk milletinin bağımsızlık, birlik ve beraberlik ruhuyla kazandığı şanlı zafer, sanatçılarımızın da bu kendi üslubunu bulma yolculuğunun en büyük ilhamı, dayanağıdır.

Tarih boyunca değerlerini, birikimlerini gelecek nesillere aktarmak için en etkili ve kalıcı yol olarak sanatı seçenleri Cumhuriyetimizin 100. yılı anısına bir araya getirdiğimiz '100 Sanatçı 100 Eser' sergimiz birbirinden farklı disiplinlerde çalışan sanatçılarımızı ağırlıyor. 

Türk resminin öncü ressamlarına yer verdiğimiz 'Bilenlere Selam Olsun' adlı açılış sergimizin devamı niteliğini de taşıyan yeni sergimiz, Avni Arbaş, Ferruh Başağa, Üsküdarlı Cevad, Naile Akıncı gibi ressamlarımızın eserlerinin yanı sıra, hat sanatı geleneğimizi bugüne taşıyan mini bir seçkiyi uhdesinde barındırıyor.

Galeri EYÜPSULTAN, resimden, gravüre, hattan kaligrafiye, tezhipten ebru sanatına çok sesli ve çok renkli bir duruşla Cumhuriyetimizin 100. Yılı'na yakışır bir Türkiye mozaiği ile karşınızda. Yüzyıllık mirasımızı Cumhuriyetimizin yüzyılının resim sanatına kattıklarına tanıklık eden anlamlı bir sergiyle yâd etmekten sevinç duyuyoruz.” 


İbrahim Ethem Gören/10.12.2023 Yazı No: 550