Değerli okurlarımız, bana gelen gelen epostalarda şöyle diyor: sevgili hocam, beylerin sohbetlerinde evliyalardan, kuranı kerim mealleri, güzel kitaplardan bahsediliyor. bu güze sohbetten sonra ikram yapılıyor. İkramda olması gereken ev sahibini sıkıntıya sokmayacak şekilde olması gerekiyor. Ayrıca sohbet bitimi de akşam 20.30 u buluyor. Özellikle yağlı ağır yemeklerin de bu saatte yenmesi doktorlar tarafından da pek uygun görülmüyor. Bunun yanında etli pilavlar, tatlılar derken sohbetten sonra bir rehavet çöküyor ve sohbetin maneviyatı kaybediliyor. Sevgili ev sahipleri, ikram konusundan daha sağlıklı ikramlar yapılması gerekiyor.
Diğer mailde gelen başka bir serzeniş de, 20 – 30 kişilik sohbet için 2 gün öncesinden hazırlıklar başlıyor. Ve bunu bir hanımefendi tek başına yapıyor ve mecburen bikaçgün öncesinden hazırlanması gerekiyor. Seviyor güzel fakat ne kadar da olsa o eziyet sohbete tesir eder. Bir zerrecik bile olsa bu gönülsüzlük sohbete tesir edecektir. Lütfen bir lokanta ya da aş evi gibi sohbete hazırlık yapmayalım. Ayrıca ev sahibi beyler, siz de eve davet edilen kişi sayısına dikkat edelim. Bu ikramın pişirilmesi, servisi, toplanması var. Evde çocuklar da var okullar açıldı, bunların hepsi gözönüne alınarak misafir çağırılmalı ve herkes gönülden emek vermeli ki bereketi görülsün. Gönül tepsisi ile ikram yapılsın ki kimse zorlanmasın. Sohbet önemli ama 7-8 kişilik bir grup daha uygundur. Ayeti kerimede şöyle demektedir: “Rabbine itaatsizlikten sakınanlara vaad edilen cennetin temsili şudur: İçinde doğal nitelikleri bozulmamış su ırmakları, tadı bozulmamış süt ırmakları, içenlere lezzet veren şarap ırmakları, süzülmüş bal ırmakları bulunan bir bahçedir. Onlar için ayrıca orada her meyveden mevcuttur, üstelik rablerinden bir de bağışlama lütfu. Şimdi bunlar, ateşte devamlı kalan, bağırsaklarını parçalayan kaynar su içirilen kimseler gibi olur mu hiç?”
Sohbetten çıkınca alınan manevi ikramları sanki cennetteymişiz gibi tefekkür ederek sohbetin şuur ve bereketi düşünülerek hareket edilmelidir. Yoksa birazdan ev sahibinin yapacağı türlü ikramları düşünerek ziyan edilmemelidir. Ayeti kerimede “biz onların kalplerindeki kini söküp attık. Artık onlar sedirler üzerinde kardeşler olarak karşılıklı otururlar” sohbet sonrası sessizce gönül muhabbeti yapmak daha uygundur.
Gelen maillerden bu ikramlar hakkında beyefendilerden sayı olarak ve ikram olarak ev sahibi hanımı zorlamayacak şekilde davet edilmesini rica ediyoruz. Bu konuda daha hassas olmalıyız. Sohbette Resulullahı, sahabeleri, Allah dostlarını düşünüyoruz tefekkür ediyoruz, ev sahibini de düşünmeli ve onu zora sokmamalıyız. İkramlarda daha mütevazi ve gönülden, sohbetin ileri saatini de dikkate alarak daha sağlıklı ikramlar sunalım misafirlerimize. İkram şifadır, berekettir ama şunu da unutmayalım: Mahmut Sami efendi bir yerde kendine sunulan ikramı teşekkür ederek reddetmiştir. Çünkü Hanımefendi pişirilen yemeği biraz gazaplı, sinirli yapmış. Sohbetten sonra yapılan ikramlar az olsun ama gönüllü olsun, sevgi dolsun, ruha gönle şifa versin. Eskiden bir bardak süt bisküvi olan ikram, çay vs diyerek çoğaldı gitti. Bu tür ikramlar ilerleyen saatlerde bedene de gönül sağlığına zarar verecektir. Ev sahibine sıkıntı vermeden, bizden razı olarak ayrılmak lazım.