Ev tozu akarları, insan gözüyle görülemeyen ancak mikroskop altında fark edilebilen, özellikle sıcak ve nemli ev içi ortamlarda hızla çoğalan ve insan deri döküntüleriyle beslenen canlılardır. Bu akarların alerjenleri solunum yoluyla temas ettiğinde, burun kaşıntısı, akıntı, tıkanıklık, hapşırma, gözlerde kaşıntı, sulanma, kızarıklık ve şişlik gibi alerjik rinit belirtileri ortaya çıkabilir.

Akarlar astımlı hastalarda öksürük, hırıltı, nefes darlığı gibi atakları tetikleyebilir. Bazı hastalarda ise ciltte kuruluk ve kaşıntı ile seyreden atopik dermatit bulguları gelişebilir.

5fdf4a2f55428703cc60a97a

Kampçılar ve çiftçilere uzmanından ’sonbaharda kene tehlikesi’ uyarısı Kampçılar ve çiftçilere uzmanından ’sonbaharda kene tehlikesi’ uyarısı

Atopik dermatit için cilt bakımı ve nemlendirme önemlidir. Ayrıca, ev tozu akarı immünoterapisi gibi seçenekler de bulunmaktadır. Bununla birlikte, ev içinde alınabilecek bazı önlemlerle akarların yaşam alanları sınırlanabilir ve maruziyet azaltılabilir.

KURTULMAK KOLAY DEĞİL!

Ev sık sık havalandırılmalıdır. Özellikle nem oranı yüzde 50'nin altına indiğinde, ev tozu akarları için yaşam koşulları zorlaşır, bu nedenle kuru bir ortam sağlanması önemlidir. Buhar makinelerinin kullanımı kesinlikle önerilmez. Evin herhangi bir yerinde sıvı kaçağı varsa, bu kaçağı tamir etmek gereklidir.

Yatak takımları haftada en az bir kez değiştirilmeli, yıkanmalı, ütülenmeli ve güneşlendirilmelidir.

5fdf4a3655428703cc60a982

Ev eşyalarında, özellikle yatak, yastık, yorgan, halı, kalın kumaşlı perde ve mobilya gibi toz tutabilen yerlerde ev tozu akarları yüksek oranda bulunabilir. Bu nedenle, yatak, yastık ve yorgan seçiminde yün, kaz tüyü veya kuştüyü gibi malzemelerden kaçınılmalı ve mümkünse akar geçirmeyen tıbbi özel kılıflarla kaplanmalıdır.

Halılar evden uzaklaştırılmalıdır. Eğer halıyı kaldırmak mümkün değilse, ince bir kilim tercih edilebilir. Kalın ve ağır perde yerine ince tül veya stor perde kullanılması önerilir.

Odalarda mümkün olduğunca az eşya bulundurulmalıdır. Kitaplar, biblolar, oyuncaklar gibi eşyalar kapalı dolaplarda saklanmalıdır.

5fdf4a3655428703cc60a984

Evinizde bulunan peluş ve tüylü oyuncaklar, yoğun olarak akar barındırabileceğinden uzaklaştırılmalıdır. Haftada en az bir kez, yüksek vakum gücüne veya HEPA filtreli bir elektrik süpürgesine sahip olarak odanın tamamını temizlemek önemlidir. Temizlik yapılırken alerjisi olan bireyler odada bulunmamalı ve temizlik sonrasında hafif nemli bir bezle eşyaların tozu alınmalıdır.

Elektrik süpürgesi, ev tozu akarı alerjenlerini uzaklaştırmak için etkili bir araçtır. Ancak, yaşayan akarları tamamen ortadan kaldırmak mümkün değildir. HEPA filtreli süpürgeler, ev tozu akarlarının dışkılarını süpürgenin içinde hapseder.

Evcil hayvanların özellikle yatak odasında bulundurulmamasına özen gösterilmelidir.

5fdf4a3f55428703cc60a98a

Kaynak: HABER MERKEZİ