Ekonomi

Evde bakım maaşı temmuz zammı 2024 belli oldu! Zamlı evde bakım aylığı ne kadar kaç TL oldu?

6 aylık enflasyon rakamları ile belirlenecek emekli ve memur zammı sosyal destek ödemeleri üzerinde de etkili oluyor. O ödemeler arasında evde bakım aylığı da yer alıyor.

Abone Ol

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde yürütülen; hasta, engelli, yaşlı ve bakıma muhtaç bireyler için ödenen evde bakım maaşı 2024 temmuz zammı ile değerlendirilecek.

Evde bakım maaşı 2024 temmuz zammı sonrası artış yaşıyor. Devlet desteği ocak ayında 7 bin TL'nin üzerine çıkmıştı. Şimdi açıklanan zam oranıyla birlikte yeniden güncellenen rakamlar için araştırmalar devam ediyor.

MEMUR VE EMEKLİ ZAMMI BELLİ OLUYOR!

Haziran ayı enflasyon rakamları 3 Temmuz 2024 Çarşamba günü Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklandı. Bu veri ile beraber 6 aylık enflasyon farkı belli oldu.

Memur maaş zammı Temmuz ayında açıklandı. Enflasyonda 2024'ün ilk 6 ay tablosunun netleşmesiyle memur ve emeklilerin alacağı zam oranı belli oldu. Enflasyon 2024 yılını ilk 6 ayında yüzde 24,73 ile tamamladı.

Evde bakım maaşlarında da aynı zam oranı kadar artış oldu.

SOSYAL DESTEK ÖDEMELERİ DE ARTACAK

Memur zammı ile birlikte 65 aylığı, evde bakım maaşı, engelli aylığı gibi sosyal destek ödemeleri de değişiklik gösterecek. Ocak zammı sonrası 7 bin 609 TL olan evde bakım aylığı temmuz zammı ile artacak.

ZAMLI EVDE BAKIM MAAŞI NE KADAR?

Evde bakım parası temmuz zammı ile birlikte 9.078 TL oldu.

EVDE BAKIM AYLIĞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Evde bakım maaşı alabilmek için aşağıdaki 3 şartın bulunması gerekiyor:

Gelir kriterlerinin uygun olması,

Bakıma muhtaçlık kriteri,

Ağır engelli olduğunu belirten sağlık kurulu raporu.

Evde bakım parası almak için hane halkının tüm net geliri toplanıyor ve hane halkı sayısına bölünüyor.

Buna engelli kişi de dahil. Evde bakım maaşı almak için engelli kişinin ikametgahının bulunduğu yerdeki Aile ve Sosyal Politikalar İl veya varsa 'İlçe Müdürlüklerine' başvuru yapılıyor.

EVDE BAKIM MAAŞI NEDİR?

Evde bakım maaşı, bakıma muhtaç olduğu gerekli belgelerde kanıtlanmış hastalara bakan kişilere devlet tarafından verilen hasta bakım parasıdır. Bakıma muhtaç olduğu gerekli belgelerde kanıtlanmış hastalara bakan kişilere verilir.

Tutarı bir aylık net asgari ücret tutarının 2/3'ünden az olan bakıma muhtaç engellilerin bakımını üstlenen akrabası, vasisi gibi üçüncü kişilere ödenen aylığa evde bakım aylığı denir.