Dünya

Esad rejimi 'captagon' işine girmiş: Muhalifler Şam’daki uyuşturucu laboratuvarını ifşa etti

Suriye’de Beşar Esad rejiminin devrilmesinin ardından, muhalif gruplar Şam’ın batısında terk edilmiş bir uyuşturucu laboratuvarını ortaya çıkardı.

Abone Ol

Suriye’nin başkenti Şam yakınlarından depoların içinden mobilya, meyve kasaları, dekoratif çakıl taşları ve elektronik cihazların içine gizlenmiş binlerce captagon hapı bulundu. Captagon, Ortadoğu’da yaygın olarak tüketilen amfetamin türü bir uyuşturucu madde olarak biliniyor.

ESAD REJİMİNİN UYUŞTURUCU TİCARETİNDEKİ ROLÜ

Esad rejiminin yıllardır captagon ticaretinden büyük kazanç sağladığı iddia ediliyordu. ABD ve diğer Batılı ülkeler, Esad ailesini uyuşturucu kaçakçılığıyla doğrudan ilişkilendiriyordu. Ancak Beşar Esad ve ailesi bu iddiaları sürekli reddetmişti.

Batılı hükümetler, Suriye’deki captagon üretim ağının, Esad’ın kardeşi Mahir Esad ve onun komutasındaki Dördüncü Tümen tarafından yönetildiğini öne sürüyordu. Esad rejiminin çöküşüyle birlikte Mahir Esad’ın nerede olduğu belirsizliğini koruyor.

TERK EDİLMİŞ LABORATUVARDA BULUNANLAR

Muhalif güçler tarafından Şam yakınlarındaki Duma kentinde bulunan laboratuvarda mobilyalar ve cihazlar içerisine gizlenmiş binlerce captagon hapı ele geçirildi. Kaynaklara göre, hapların üzerinde genellikle “çift hilal” logosu veya “Lexus” damgası yer alıyordu. Muhalif kaynaklara göre, haplar ihracata hazır şekilde paketlenmişti.

CAPTAGON’UN EKONOMİK BOYUTU

New Lines Enstitüsü'nden Caroline Rose, captagonun küresel ticaret hacminin yaklaşık 10 milyar dolar olduğunu ve Esad rejiminin bu ticaretten yılda yaklaşık 2,4 milyar dolar kazandığını belirtti. Terk edilen tesisin, şimdiye kadar ortaya çıkarılan en büyük captagon üretim merkezlerinden biri olduğu ifade edildi.

CAPTAGON NEDİR?

1960’larda Almanya’da dikkat eksikliği ve narkolepsi tedavisi için üretilen captagon, zamanla yasa dışı bir uyuşturucu maddeye dönüştü. "Fakir adamın kokaini" olarak adlandırılan bu madde, özellikle Suriye’deki iç savaş döneminde Ortadoğu’da yaygın bir ticari meta haline geldi.