Erteleme ve Fırsatlar
Hayatın Ertelemeleri
Hayatta ne kadar çok şeyi erteliyoruz ya da ne kadar çok şey için geç kaldığımızı düşünüyoruz, fark ettiniz mi? Gün içinde pek çok durumu sonraya bırakıyoruz ve pek çok konu için de ‘Bizden geçti artık’ diyoruz. Keşkelerimiz, pişmanlıklarımız ya da umutsuzluklarımızla boğuşup duruyoruz kimi zaman, üstelik bunlarla bilinçli seviyede de mücadele etmiyoruz. Otomatik düşüncelerimiz bizim yerimize cevap veriyor: ‘Yapamam, çok geç! Bu yaştan sonra! Bizden geçti!’ Bu sözleri bazen 20 yaşlarındaki gençlerden de duyuyoruz.
Bir Hikâyeyle İlham
Bir hedef, bir istek, hayatınızda bir değişim başlatmak istiyor ama bunun için geç olduğunu düşünüyorsanız, aşağıdaki hikâyeyi okumanızı tavsiye ederim. Ertelediğimiz şeyleri hayata geçirmek için geç olmayabilir.
Tiyatro Tutkusu ve Shakespeare Yaşadığı şehirden, bulunduğu ortamdan, kısacası yaşantısından sıkılan bir adam, cebindeki az miktar para ile yanına hiçbir şey almadan bulunduğu kenti terk edip daha önce hiç bilmediği bir ülkeye gitmiş. Orada bir tiyatro çığırtkanının sesini duymuş ve merakla tiyatroya gitmiş. Oyunu izledikten sonra, tiyatro müdürüyle konuşmuş ve temizlikçi olarak işe başlamış. Temizlik becerisiyle dikkat çeken adam, müdür tarafından işe alınmış ve kendisine ‘William Shakespeare’ olarak tanıtmış.
Fırsatlar ve Geç Kalmak
Bu hikâye, bir hedef, bir istek, hayatınızda bir değişim başlatmak isteyen ama bunun için geç olduğunu düşünenlere, ertelediklerini hayata geçirmek için geç olmadığını hatırlatıyor. Tolstoy’un 67 yaşında bisiklet sürmeyi öğrendiği söylenir. Bu bilgilerin doğruluğunu bilmemekle beraber, kendi yaşam serüvenimizdeki deneyimlerimiz bize şu gerçeği kanıtlıyor: ‘İstersen fırsatlar karşına çıkar ve aslında hayatta hiçbir şey için geç değildir.’