En düşük emekli maaşına dair çalışmaların sürdüğünü belirten AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, zammın gelecek hafta başında açıklanacağını duyurdu.

EN DÜŞÜK EMEKLİ ÜCRETİ NE KADAR OLACAK?

Bu düzenlemeden, kök maaşı en düşük emekli aylığı olan 10 bin liranın altında olan 1.8 milyon emekli faydalanacak. Kulislere yansıyan bilgilere göre, en düşük emekli maaşı 12 bin liraya çıkarılacak.

İlk 6 ayın sonunda 6 aylık enflasyon oranı yüzde 24,73 olarak belirlendi. Bu oran çerçevesinde SSK ve Bağ-Kur emeklileri, temmuz ayında yüzde 24,73 oranında zam alacak. Ancak kök maaşı 10 bin liradan düşük olan 1 milyon 780 bin emeklinin maaşı, bu zamma rağmen 10 bin liranın altında kalacak. Dolayısıyla 1.8 milyon emekli, temmuz ayı zammına rağmen ilave bir düzenleme yapılmazsa yılbaşından bu yana aldığı tutarda maaş almaya devam edecek.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, geçtiğimiz günlerde en düşük emekli aylığında artış yapılmasına ilişkin düzenleme için Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş'ın katılımıyla bir toplantı yapılacağını belirtmişti.

"ENFLASYON ORANINDA ZAM UYGULANSA BİLE MAAŞI 8 BİN 30 LİRA VE ALTINDA OLANLAR 10 BİN LİRA ALMAYA DEVAM EDECEK"

Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, İHA’ya yapılacak muhtemel zammı değerlendirdi. Karakaş, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine 6 aylık enflasyon farkı oranında güncelleme yapıldığını hatırlatarak, temmuz ayı itibarıyla yüzde 24,73'lük enflasyon farkının tüm SSK ve Bağ-Kur emeklilerine uygulanacağını belirtti. Ancak bu oran uygulansa bile kök maaşı 8 bin 30 lira ve altında olanların maaşı devlet desteği olmadan 10 bin liranın altında kalacaktır. Geçen yıl temmuz ayında da benzer bir durum yaşanmış, kök maaşı 6 bin ve altında olanlara sıfır zam verilmişti. Aynı durumun tekrarlanmaması için hükümetin kök maaşı düşük olanlara yönelik devlet desteğini artırarak yeni bir güncelleme yapması gündemde.

"12 BİN LİRANIN ÜZERİNDE ARTIŞ OLMAYACAK"

Karakaş, yapılacak zammın hazine tarafından devlet destekli bir zam olacağını belirtti. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın bu konuda katı bir tutum sergilediğini ifade eden Karakaş, zam oranının 11 bin 500 lira ile en fazla 12 bin lira arasında olacağını söyledi. Bu düzenleme ile en fazla 2 milyon kişinin yararlanabileceğini belirten Karakaş, 12 bin liranın üzerinde ise bir artışın olmayacağını öngördü.

"KÖK MAAŞI 5 BİN LİRA OLANLA 10 BİN LİRA OLAN ARASINDA FARK OLMAYACAK"

Memur emeklilerine yapılacak zam oranları hakkında da konuşan Karakaş, enflasyonun altında kalan yüzde 19,31'lik zam yapılacağını ve memur emeklilerine ilave devlet desteği verilmemesinin kuvvetle muhtemel olduğunu söyledi. Kök maaşı düşük olanlara devlet desteği verilmesi halinde 12 bin liralık bir tabanın oluşacağını belirten Karakaş, kök maaşı 5 bin lira olanla 10 bin lira olanların hemen hemen aynı maaşı alacağını ifade etti. Bu durumda on yıl çalışmış bir kişinin 10-12 bin lira alırken, 20-25 yıl ve üzeri asgari ücret üzerinden çalışmış bir kişinin ise taban ücret 12 bin lira olduğunda sadece 12 bin 473 lira alacağını belirtti.

Kısa vadeli dış borç stoku yüzde 1,4 azaldı Kısa vadeli dış borç stoku yüzde 1,4 azaldı

Karakaş, tüm emeklilere herhangi bir ayrım olmadan eşit bir şekilde seyyanen zam yapılması gerektiğini ve bundan sonra seyyanen zammın tamamen ortadan kaldırılarak oransal anlamda zam yapılması gerektiğine de açıklamasında yer verdi.

Kaynak: HABER MERKEZİ