Ekonomi

Emeklilere ek zam için Erdoğan talimat verdi: Yapılacak zam konusunu çalışın

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın New York'ta gerçekleştirilen NATO toplantısı sırasında emeklilere yapılacak ek zam hakkında talimat verdiği öğrenildi.

Abone Ol

 Erdoğan'ın "Ben dönene kadar bu işi bitirin" diyerek kurmaylarına talimat verdiği ve çalışmanın önümüzdeki hafta kabine toplantısına sunulmasının beklendiği belirtiliyor. Çalışma tamamlandıktan sonra Erdoğan tarafından açıklanacak.

En düşük emekli maaşının artırılması konusunda belirsizlik sürerken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın devreye girdiği ortaya çıktı. ABD ziyareti öncesinde kurmaylarına "Emeklilere yapılacak zam konusunu çalışın. Ben NATO Zirvesi'nden dönene kadar bu işi bitirin" dediği öğrenildi. 

ÇALIŞMALAR HIZLANDIRILDI

Hafta başında AK Parti'nin ekonomi kurmayları, mevcut seçenekleri değerlendirmek için bir araya geldi. İlk toplantıdan net bir sonuç çıkmayınca, kurmaylar ikinci kez toplandı. Daha önce parti ve külliyedeki toplantılarda ele alınan çalışmalar da değerlendirilirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla süreç hızlandırıldı.

TÜM FORMÜLLER MASADA

Toplantılarda kök maaşın artırılmasının emekliler için avantajlı olacağı ancak bu formülün düşük prim ödeyenlerle yüksek prim ödeyenlerin maaşları arasındaki farkı azaltacağı, bunun da emekliler arasında adaletsizliğe yol açabileceği ifade edildi. Bunun yerine tüm emeklilere seyyanen zam yapılması fikri değerlendirildi ancak bu formülün Hazineye ek yük getireceği için sıcak bakılmadı.

HIZLA MECLİSTEN GEÇİRİLECEK

İttifakgazetesi.com'un Türkiye gazetesindeki konuyla ilgili haberden edindiği bilgilere göre, yapılacak çalışma tüm emeklileri kapsayacak şekilde olursa, tek maddelik değişiklik yeterli olacak ve bu değişiklik torba yasaya eklenerek hızla Meclisten geçirilecek. Çalışma tamamlandığında, önümüzdeki hafta yapılacak kabine toplantısı sonrası Erdoğan tarafından açıklanması planlanıyor. SSK ve Bağ-Kur emeklilerine bu ay yapılacak yüzde 24,73 oranındaki zamma rağmen 1,7 milyon emeklinin maaşı, kök aylıklarının düşük olması nedeniyle 10 bin lirada kalıyor. Ekonomi kurmayları tüm alternatifleri değerlendirerek etki analizlerini yapıyor ve adil bir sistem oluşturulmasına özen gösteriliyor.