Zam Nasıl Hesaplanıyor?
Takvim'in haberine göre; SSK ve Bağ-Kur emekli zammı, Ocak ve Temmuz aylarında bir önceki 6 aylık enflasyon oranına göre belirleniyor. Ocak ayında Aralık enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından, Haziran ayına göre 6 ayda yaşanan enflasyon artışı dikkate alınıyor. Anketteki enflasyon tahminine göre, 2023 yılı ikinci 6 aylık TÜFE oranının yüzde 40.27 olması bekleniyor.
Emekli ve Memur Zammı Ne Olacak?
SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 40.27 oranındaki zammı alacakken, refah payıyla birlikte yılbaşında yapılacak zammın yüzde 50'yi aşması bekleniyor. Memur ve emeklilerin zammı, enflasyon farkıyla birlikte yüzde 52'yi aşacak.
Düşük Aylık Ne Kadar Olacak?
Halen 7 bin 500 lira olan en düşük emekli aylığının 10 bin lirayı aşması bekleniyor. Bu artış için Meclis'in düzenleme yapması gerekiyor.
Emekli Aylığı Hesaplama Süreci
Emekli aylığı, sigortalının çalıştığı süre ve prim ödeme gün sayısına göre belirleniyor. İlk olarak aylık brüt kazanç tespit ediliyor. Brüt kazanç, SGK'ya bildirilen ücretlerin toplamını temsil eder. Hesaplama sırasında prim ödeme gün sayısı arttıkça, aylık da yükselir.
Yıllara Göre Farklı Hesaplama
Aylık hesaplama sürecinde 2000 öncesi, 2000-2008 ve 2008 sonrası olmak üzere 3 dönem esas alınır. SSK'lılarda katsayı, aylık bağlama oranı ve gösterge rakamı kullanılır.
2000-2008 ve Sonrasında Emekli Olan SSK'liların Aylıkları Nasıl Hesaplanıyor?
2000-2008 döneminde emekli olanların aylıkları (Güncelleme katsayısı X Aylık Bağlama Oranı=4A) şeklinde hesaplanıyor. 2008 sonrasında emekli olanların aylıkları ise (Aylık kazancın ortalaması X Bağlama oranı=4A) formülüyle belirleniyor.
EYT Kapsamında Emekli Olanların Aylık Hesabı Farklı Mı?
EYT düzenlemesi kapsamında emekli olan SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı üyelerinin aylıklarının hesaplanma yöntemi, sigorta türüne göre farklılık gösteriyor. SSK'lılar için 3 ayrı dönem dikkate alınırken, Bağ-Kur'lular da 3 dönemi esas alıyor.