Ekonomi

Ocak ayında emekli olacak memurlara seyyanen zam uyarısı

Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, yeni yılda emekli olacak memurların Temmuz ayındaki seyyanen zamdan faydalanamayacaklarını belirtti.

Loading...

Abone Ol

Temmuz ayında Resmi Gazete'de yayımlanan kararla en düşük memur maaşı 22 bin 17 liraya çıkarıldı ve emekli aylıklarına yüzde 25 zam yapıldı. Bu zamlar, toplu sözleşme ve enflasyon farkından kaynaklanan yüzde 17,55'lik zamla birleşerek memurlara seyyanen 8 bin 77 lira zam sağladı.

Ancak, Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş'ın uyarısına göre, bu seyyanen zam emekli olacak memurların aylıklarına yansımayacak. Dolayısıyla, ocak ayında emekli olacak memurlar bu seyyanen zamdan faydalanamayacaklar.

Başuzman Karakaş, memurları bu konuda uyararak, emeklilik ikramiyesi ve maaşlarını iyi hesaplamaları gerektiğini vurguladı.

Temmuz ayında zam yapıldığını ve yapılan zammın yüzde 17,55'i oransal zam olduğunu hatırlayan Karakaş, "8 bin 77 lirası ise seyyanen zamdı. Bu 8 bin 77 liralık seyyanen zammın ocak ayında alacağınız emeklilik maaşına faydası olmayacaktır. Yine 8 bin 77 liralık seyyanen zammın alacağınız emeklilik ikramiyesinde de faydası olmayacaktır” ifadelerini kullandı.

Emekli Memurların Durumu

Emekli sandığına tabi olan memurların emekli olurken yüzde 75 oranında aylık bağlama oranına sahip olduğunu ifade eden Karakaş, buna rağmen memur maaşlarının ve memur ikramiyelerinin düşük bağlandığını söyledi. En düşük memur emeklisi aylığının 9 bin 876 lira olduğunu belirtti.

Seyyanen Zam ve Emeklilikteki Değişiklikler

Karakaş, seyyanen zam nedeniyle emekli memurların çalışırken aldıkları maaşların yüzde 50'sinden daha azını alacaklarını dile getirdi. Çalışan memurun aldığı maaş ile emekli olduğunda aldığı maaş arasındaki farkın yüzde 44'lere kadar düşeceğini söyledi.

SGK ve Emekli Sandığına Tabii Memurlar Arasındaki Fark

Ekim 2008'de çıkarılan kanuna göre, bu tarihten sonra memur olanların maaşlarının emekli sandığına değil, SGK kanununa göre hesaplanacağını belirten Karakaş, SGK'ya tabii olan memurlar ile Emekli Sandığı'na tabii memurlar arasında yüzde 25'lik bir aylık bağlama oranı farkı olduğunu açıkladı. Bu durumun, emekli maaşlarındaki önemli bir farkı ortaya koyduğunu ifade etti.