Otomobil

Elektrikli otomobillerin faturası site ve binalara kesiliyor!

Elektrikli otomobiller son dönemde bazı site ve binaların en büyük problemi haline geldi. Bazı kat maliklerinin altyapısı olmayan prizlerde araçlarını şarj etmesi, yangınlara adeta davetiye çıkartıyor.

Abone Ol

Site ve binaların ortak alanlardaki kaçak şarj edilen elektrikli otomobillerin faturasını bütün bina sakinleri öderken, bu da davalara neden oluyor.

TALİMAT VAR

Uzmanlar, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının ilgili talimatında, elektrik tesisatında değişiklik yapılmadan bağlantı sağlanması ve şarj ünitesi kurulumunun diğer bağımsız bölümler ile ortak alanları etkilememesi şartının bulunduğuna dikkati çekerek, şu ifadeleri kullandı:

 “Birçok sitenin elektrik sayaçları konut katlarında bulunuyor, buradan veya elektrik sayacından otoparklara kablo çekmek bakanlığın belirlediği şarta açıkça aykırılık teşkil ediyor. Kabloların geçmesi için bazı yerlerde perde betonların delinmesi bile söz konusu oluyor. Böyle bir işlem binalarımızı deprem açısından riskli duruma getireceği gibi ciddi bir görüntü kirliliği de oluşturuyor.”

TRAFOLARIN GÜCÜ YETERSİZ

Türkiye gazetesinden Necmi Çiçekçi’nin haberine göre, şarj altyapısı olmayan sitelerde trafoların gücünün yetersiz kalacağını ve trafoların hepsine güç artırımı yapılması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, bu durumun elektrik tesisatında değişikliğe sebep olmasının da yine Bakanlık talimatına aykırılık teşkil edeceğini söylüyor. Oldukça masraflı bu işlemlerin masrafının, Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre faydalananlar tarafından karşılanması gerektiğini anlatan uzmanlar “Bunu tespit ve masrafını tahsil etmek oldukça zor olacaktır. Ayrıca siteye sonradan taşınanların da bundan yararlanmak istemesi durumunda sorun daha da büyüyecektir” açıklaması yaptı.

KAÇAK KULLANIM

Uzmanlar hâlâ otopark ve binalarda kaçak şarj kullanımı yapıldığına dikkat çekerek “Binalarda yangın tehlikesi ciddi boyutta. Elektrikli bir aracın söndürülmesi kolay olmuyor. Ayrıca kapalı otoparklarda yangının tüm araçlara sıçrama riski var. Öte yandan bazı sitelerde ortak alandan şarj kullanımı var. Bu da bina veya sitenin ortak giderlerine yansıyor. Bu durumda kat maliklerinin dava açma hakkı var, ancak ne yazık ki davaların sonuçlanması uzun sürüyor” değerlendirmesinde bulundu.