2024 için emeklilik planları yapan 2 milyon vatandaş, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinden yararlanmayı umuyor. Bu sadece EYT'liler için değil, çalışanlar için de erken emeklilik yolunu açabilir.

Yeni asgari ücretle birlikte, 1 Ocak 2024'ten itibaren doğum, yurtdışı ve askerlik borçlanmalarının maliyeti artacak. Erken emeklilik planlayanlar, sigorta başlangıcını ve prim gün sayısını öne çekerek maliyet artışından etkilenmemek için 5 haftalık bir süreye sahip.

Asgari ücretin yüzde 50 artması durumunda, şu an 64 bin 386 lira olan 15 aylık askerlik borçlanması 96 bin 579 liraya yükselecek. Bu sayede, 15 ay askerlik borçlananlar bu yıl 32 bin 193 lira daha az ödeme yapacaklar.

Önceden 154 bin liraya borçlanılabilecek doğum borçlanması, Ocak itibariyle 205 bin liraya çıkacak. Bu durumda, borçlanmayı şimdiden yapacak olanlar 51 bin lira daha az ödeme yapacaklar.

Fitch Türkiye'nin kredi notunu yükselti Fitch Türkiye'nin kredi notunu yükselti

Örneğin, EYT için gereken emeklilik yaşını 2 ay eksik olanlar, 60 günlük primlerini borçlanarak bu açığı kapatabilecekler. Yeni yılda emeklilik için hazırlananlar için kritik detaylara ilişkin merak edilenler şöyle;

para-tl-lira-36-KZ9U_cover.jpg

Kamuda 12 yıl çalışarak kazanılan yıpranma payı, genellikle hizmet süresine eklenir ancak emeklilik yaşından düşülmez. Örneğin, memurluktan sonra SSK'lı olarak 1.260 gün çalışanların kazandığı yıpranma payı hizmet süresine eklenirken, emeklilik yaşından düşülmez. Farklı sigortalılık statülerinde ödenen primler birleştirilerek toplam hizmet süresi üzerinden emeklilik hakkı elde edilebilir.

Şirkette yüzde 2 hissenizin olması durumunda, 2008 öncesi SSK'lı olarak sigortalı çalışırken hisse sahibi olanlar, EYT kapsamında SSK'lı olarak emekli olabilirler. Ancak sonrasında çalışılan şirkette hisse sahibi olanlar için Bağ-Kur sigortalılığı geçerli olur ve bu durumda SSK'lı olarak emekli olmak mümkün olmaz.

Yeni yılda asgari ücret artışıyla birlikte kıdem tazminatı tavanının tahmini brüt 35 bin lira civarında olması bekleniyor. Bugün brüt 13 bin 414 lira olan asgari ücretin yüzde 50 artışla 20 bin liraya ulaşması öngörülüyor. Bu durumda, 20 yıl asgari ücretle çalışan birinin bugün 268 bin 280 lira olan kıdem tazminatı alacağı, Ocak ayında beklemesi durumunda 400 bin liraya kadar çıkabilir. Bu durumda 131 bin 720 lira fark ortaya çıkar.

Bugün 23 bin 490 lira olan kıdem tazminatı tavanının da yüzde 50'lik artışla 35 bin lira civarında olması bekleniyor. Yüksek maaş alanlar için yeni yılda emeklilik dilekçesi vermenin daha avantajlı olabileceği düşünülüyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ