2019 yılında göreve başlayan eski İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu döneminde belediyenin hem toplam harcaması hem de borç yükü dikkat çekici seviyelere ulaştı.

Verilere göre, İBB 2019-2024 yılları arasında merkezi bütçeden aktarılan paylar ve iştirak şirketlerinin katkısıyla toplamda 1 trilyon 171 milyar TL’lik bir harcama gerçekleştirdi. Bu dönemde belediyenin borcu ise yaklaşık 9 kat artarak 31 milyar TL seviyesinden 264 milyar 915 milyon TL’ye yükseldi.

İÇ VE DIŞ BORÇLAR KATLANDI

İBB’nin toplam borcu, yıllar içinde kademeli olarak yükseldi. 2019 yılında 30,8 milyar TL olan borç stoku; 2020’de 43,4 milyar TL, 2021’de 57,6 milyar TL, 2022’de 82 milyar TL, 2023’te 150,8 milyar TL seviyelerine ulaştı. 2024 sonu itibariyle ise bu rakamın 264,9 milyar TL’ye çıktığı belirtildi.

İŞTİRAKLERİN BORCU HARİÇ

Belediyeye bağlı 31 iştirak şirketinin borçlarının bu tabloya dahil olmadığı, bu şirketlerle birlikte İBB'nin toplam borç yükünün yaklaşık 400 milyar TL’yi bulabileceği ifade ediliyor.

HARCAMA KALEMLERİ TARTIŞILIYOR

Sabah gazetesinin haberine göre, İBB’nin mali yapısına ilişkin yapılan değerlendirmelerde, artan borcun büyük kısmının yatırım dışı alanlara yönlendirildiği ileri sürüldü. Özellikle etkinlikler, konserler ve tanıtım harcamaları gibi kalemlerin öne çıktığı aktarıldı. Bu durum, söz konusu borçlanmaların sürdürülebilirliği ve kamu kaynaklarının kullanım biçimi hakkında tartışmaları beraberinde getirdi.

Kaynak: HABER MERKEZİ