Dünyanın en pahalı şehirleri belli oldu. Milyonlarca vatandaş yeni yerler keşfetmek yaşam standartlarını değiştirmek gibi amaçlarla hem seyahat hem de yeni yaşam alanları araştırıyor.

Euronews'in haberine göre; bu kapsamda Economist Intelligence Unit’in (EIU), Dünya Çapında Yaşam Maliyeti 2023 Araştırmalarını paylaştı.

Ekran görüntüsü 2023-12-02 184659

Araştırmalar sonrasında paylaşılan rapora göre, 2023 yılında küresel fiyatlar, tedarik zincirindeki aksaklıkların azalmasına ve artan faiz oranlarına rağmen, yıllık ortalama %7,4 arttı. Fiyat artışı geçen yılki %8,1’e göre yavaşlasa da, 2017-21’deki eğilimin önemli ölçüde üzerinde kaldı. Fiyat endeksindeki 10 kategori arasında kamu hizmetleri fiyatları, Rusya’nın 2022’de Ukrayna’yı işgalinin azalan etkisinin bir yansıması olarak geçtiğimiz yıl en yavaş artan fiyat oldu.

Yaşam Maliyeti Sıralamasında İlk 10

Yaşam Maliye Araştırması sonucu hazırlanan 2023 yılı dünyanın en pahalı şehirleri sıralaması şu şekilde:

singapur

Singapur ve Zürih zirvede 

Yüksek fiyat seviyeleri nedeniyle son 11 yılda dokuzuncu kez zirveye yerleşen “Şehir devleti” Singapur, araba sayıları üzerindeki sıkı hükümet kontrolleri nedeniyle dünyanın en yüksek ulaşım fiyatlarına sahip. Öte yandan giyim, bakkaliye ve alkolde de en pahalı kentler arasında yer alıyor.

zürih

Singapur ile 2022’deki altıncı sıradan yükselen Zürih zirveyi paylaştı. İsviçre Frank’ının gücü, bakkaliye, ev eşyası ve eğlence fiyatlarının yüksekliği Zürih’i en pahalı şehirler arasında üst sıralara taşıdı.

cenevre

Cenevre ise üçüncü sırada yer aldı.

New York ise bu sırada ilk dört arasına girdi.

Hong Kong ise bu listede beşinci basamakta oldu.

hongkong

Los Angeles altıncı basamakta yer aldı.

Genel olarak, bu yılki ilk 10, iki Asya şehrinden (Singapur ve Hong Kong), dört Avrupa şehrinden (Zürih, Cenevre, Paris ve Kopenhag), üç ABD şehrinden (New York, Los Angeles ve San Francisco) ve İsrail’de Tel Aviv’den oluştu.

Ekran görüntüsü 2023-12-02 185037

Latin Amerika ve Batı Avrupa’da Fiyatlar Arttı

Latin Amerika ve Batı Avrupa’daki şehirlerde fiyatlarda yükseliş yaşandı. Meksika’nın Santiago de Querétaro ve Aguascalientes şehirleri sıralamada en çok yükselenler olurken, faiz oranlarındaki artışlar ve güçlü iç yatırımlar sayesinde peso 2023’te gelişmekte olan piyasaların en güçlü para birimlerinden biri oldu.

ABD'ye göre Yahya Sinwar'ın öldürülmesi ateşkes için fırsat ABD'ye göre Yahya Sinwar'ın öldürülmesi ateşkes için fırsat

Ekran görüntüsü 2023-12-02 185118

Yaptırımların rubleyi zayıflatması nedeniyle Rusya’nın Moskova ve St. Petersburg şehirleri sıralamada en büyük düşüşü yaşadı.

newyork-2

Üç ABD şehri (New York, Los Angeles ve San Francisco) ilk 10’da yer alsa da, Kuzey Amerika şehirleri ortalama olarak yaşam maliyeti sıralamasında geriledi.

Editör: Melek Aydın