Dünyanın En Önemli Havaalanları

Abone Ol

Yeni bir keşif veya yeni bir macera için tekrar yolda olmanın ilk adımıdır: Havalimanları. Bazı havalimanları var ki sunduğu benzersiz özellikleriyle, neredeyse bir destinasyon olarak gezilecek yerler listesine alınmayı hak ediyor. İnşallah 'İstanbul Havaalanı' da böyle yerlerden birisi olur.

***

Allah nazardan saklasın, İstanbul da 76,5 milyon metrekarelik dev bir alana inşa edilen yeni havalimanının ilk etabı törenle açıldı.

Açılış töreninde konuşan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yıllık 200 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyük havalimanı olması hedeflenen havalimanının adının 'İstanbul havalimanı' olacağını söyleyerek bu konudaki tartışmaları noktaladı.

***

Pek çoğunu gezip gördüğüm dünyanın en büyük havaalanlarından bahsedeyim size: Atlanta`daki bu havalimanı birinci sırada yer alıyor.

Dünyanın açık ara en sık kullanılan havalimanı ABD`deki Hartsfield-Jackson Havalimanı. Havalimanlarının çatı örgütü olan Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI) 2017 yılında bu havalimanını yaklaşık 104 milyon yolcunun kullandığını belirtiyor. 100 milyondan fazla yolcuya daha önce başka hiçbir havalimanı erişememişti.

***

İkinci sırada yıllık 95,8 milyon yolcu kullanımıyla Pekin Başkent Uluslararası Havalimanı yer alıyor.

2008`de Çin`de düzenlenen Olimpiyatlar, bu havalimanının gelişmesine vesile olmuştu. Olimpiyatlar öncesinde mimar Norman Foster havalimanı için yeni ve büyük bir terminal tasarlamıştı.

***

2017`de Dubai Uluslararası Havalimanını kullanan yolcu sayısı 88 milyon olarak kayda geçti. Yolcuların neredeyse tamamına denk gelen 87,72 milyonunun yabancı olduğu bu havalimanı, şehrin bir alışveriş cenneti olması nedeniyle popülerliğini koruyor.

***

Senede 85,4 milyon yolcu kapasitesi ile Tokyo`daki Haneda Uluslararası Havalimanı dördüncü sırada yer alıyor.

***

Kaliforniya`daki Los Angeles Uluslararası Havalimanına teker koyarak 2017`de 84,56 milyona erişen yolcu kapasitesiyle yine ABD`nin önemli büyük havaalanlarındandır.

ABD`nin Chicago kentindeki O Hare Uluslararası Havalimanını 79,81 milyon yolcuya ev sahipliği yaptı.

Havalimanı adını İkinci Dünya Savaşı`nda ABD ordusunda görev alan pilot Edward O`Hare`den alıyor.

****

İngiltere`nin başkenti Londra`daki üçhavalimanından en büyük olanı Heathrow Havalimanı, 2017`de 78,01 milyon yolcu ağırlamasıyla Avrupa nın en önemli havalimanıdır.

***

Dünyanın önemli havalimanı bir olan Hong Kong Uluslararası Havalimanı denizin üzerine inşa edilmiştir. Bu havalimanı geçen yıl 72,67 milyon yolcusu ağırladı.

***

Gördüğüm havalimanları arasında en sıkı güvenlik araması yapılan yer, Çin`deki Şanghay Pudong Uluslararası Havalimanıdır. Uluslararası Havalimanları Konseyi`nin (ACI) verilerine göre bu havalimanının yolcu trafiği 2017`de önceki yıllara göre düşmüştür. Ama havalimanından yapılan kargo trafiği bir önceki yıla göre yüzde 11 oranında artmıştır.

***

Fransa da bulunan Avrupa nın en önemli havaalanlarından bir de Paris-Charles de Gaulle Havalimanıdır. 2017`de 69,47 milyon yolcuyu ağırladı.

***

Benim en çok beğendiğim havaalanı ise Changi Havalimanı.

Cenova`da verilen Dünyanın En İyi Havalimanları ödülünü, 14 yıl içinde 4 kez almış bir havalimanı. Havalimanı, 1981 yılında Terminal 1 açılışı ile hizmete başlamış. 1990`da Terminal 2, 2008`de de Terminal 3 buna eklenmiş. Terminal 3`ün açılışından yaklaşık 10 yıl sonra 31 Ekim 2017`de devreye giren Terminal 4 ile birlikte Singapur Changi Havalimanı`nın yıllık yolcu kapasitesi 66 milyondan 82 milyona yükselmiş oldu. Halen yapımı devam eden üçüncü pist ve Terminal 5`in ise 2020`li yılların ortalarında hizmet vermeye başlaması hedefleniyor.

***

Singapur Changi Terminal 4`te, Fast and Seamless Travel (FAST) konsepti çerçevesinde yolcuların, terminalin önündeki kaldırımdan, uçağa biniş kapısına kadarki süreçte yer alan check-in, pasaport kontrolü, güvenlik kontrolü ve boarding aşamalarında herhangi bir personel yardımına veya müdahalesine ihtiyaçduymaksızın tüm işlemleri kendi kendilerine gerçekleştirebilmesi hedefleniyor.

***

Dört terminalin toplam alanı 1,800 futbol sahası genişliğinde. 32.000 kişinin çalıştığı devasa havalimanında, 60 ülkeden 106 havayolu firması, dünya genelinde 250 şehre uçuyor. Günde 136 binden fazla kişi havalimanını kullanıyor. 2017 yılında havalimanını kullananların sayısı ise 59 milyon!

***

Uçak yolculuklarının insanı yoracağını düşünen liman yönetimi, havalimanında uzun transit süreleri geçirmek durumunda olan yolcuları rahat ettirmek için her türlü detayı düşünmüşler. Bahçeler, eğlence mekanları, masajlı koltuklar, uyuklama alanları, sinema salonları, oyun alanları, internet kioskları, canlı müzik sunumları, ücretsiz interaktif sanat uygulamaları, cafeler, restoranlar, shoplar ve dahası;

***

Changi Havalimanı, içerisindeki Kelebek Bahçesi (Terminal 3) ile dünyada de bir ilke imza atmış. 6 metre yüksekliğinde şelalenin ve 1000`den fazla kelebeğin bulunduğu bahçede, ayrıca böceklerle beslenen sayısı 200`in üzerinde bitki türü de bulunuyor.

***

Açık havada bulunan, 40`tan kaktüs çeşidine ev sahipliği yapan Cactus Garden ve Sunflower Garden (Terminal 2), dışında rengarenk orkidelerin yer aldığı Orkide Bahçesi (Terminal 2) ve Bambu Bahçesi (Terminal 2) gibi bahçeleri bulunuyor. Tazmanya yağmur ormanlarında sıkça gördüğüm, 400 yıldan fazla yaşayan Fern (eğrelti otu) bitkisi ve ağacının olduğu Fern Garden (Terminal 2) yine görülmeye değer. Havalimanında, 5 saaten fazla transit zamanı olanlar için, ücretsiz Singapur turu hizmeti veriliyor. Rehber eşliğinde yapılan bu 2 saatlik şehir turunda, dünyanın en ünlü otellerinden biri olan Marina Bay Sands başta olmak üzere, Singapur`un sembolü olan The Merlion Park, Chinatown ve Hintlilerin yoğun olarak bulunduğu Little India bölgeleri gezdiriliyor. Havalimanında içme suyu ve internet ücretsiz. Laptopu olmayanlar için ise ücretsiz kullanacakları 550`den fazla bilgisayarlar bulunuyor. İnternet şifresi ise information deskten alınıyor. Film sevenler de unutulmamış. Terminal 2 ve Terminal 3`te yer alan sinema salonları vaktini film izleyerek geçirmek isteyenler için tasarlanmış. Sunflower Garden yakınındaki Entertainment Deck`te ise Xbox oyunları oynanabiliyor.