Hattat Mahmut Şahin ketebeli dünyanın en büyük hilyesi hattatlar ve şehzadeler şehri Amasya’da Sultan II. Bâyezid imaretinde sergilenmeye başladı.
Hattat Mahmut Şahin tarafından yazıldıktan sonra Bursa Muradiye Kur’an ve El Yazmaları Müzesi’nde sergilenen 6,5 metre boyunda ve 3.5 metre enindeki dünyanın en büyük Hilye-i Şerifesi Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi’nin girişimleriyle, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce Amasya İl Müftülüğü’ne tahsis edilen Sultan II. Bâyezid İmareti’nde sergilenmeye başladı.
Amasya’nın simgelerinden biri olmaya aday.
15 Eylül Cuma günü (dün) Amasya’da düzenlenen bir merasimle Sultan II. Bâyezid İmareti’ne salavât-ı şerife kıraatleriyle konulan devasa hilye-i şerife, sanata ve sanatkâra sahip çıkan Amasya’nın simgelerinden biri olmaya aday.
Amasya Üniversitesi’nin sanatkâr rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi’nin konuyla ilgili mütâlaaları şu cümlelerle ifadesini buldu: “Hilye-i şerife, Hz. Peygamber (sav)'in fiziksel özelliklerinin, karakterinin, insanî ve ahlâkî niteliklerinin, tavır ve hareketlerinin Hz. Ali (kv) tarafından Arapça sözlerle anlatıldığı, hat olarak yazılan, bir forumdur. Dünyanın en büyük hilye-i şerifesi 2017 yılında Hattat Mahmut Şahin tarafından yazıldı. Bu hilye-i şerife 6,5 metre boyunda ve 3.5 metre eninde.
Rektör Turabi: Hattat Mahmut Şahin kendini hat sanatına adamış bir Ehl-i Beyt âşığıdır.
Hattat Mahmut Şahin kendini hat sanatına adamış, Hz. Peygamber (sav) aşığı, Ehl-i beyt aşığı bir kardeşimiz. Yazıldığı tarihten bugüne kadar Bursa’da bulunan hilye-i şerifenin Amasya’da sergilenmesi için Üniversite olarak girişimlerde bulunduk, kendisiyle görüştüm. Hattat Mahmut Şahin, hHilye-i şerifeyi memnuniyetle veririz’ dedi. Amasya İl Müftümüz Durmuş Ayvaz hocamızı aradım. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce Amasya İl Müftülüğü’ne tahsis edilen Sultan II. Bâyezid imaretinde sergilenmesine karar verildi.
Amasya’mıza hayırlı olsun.
Hilye-i şerifenin çok büyük ilgi ve turist çekeceğini özellikle hattatların Amasya’ya bu sanat eserini görmeye geleceğini düşünüyoruz. 6,5 metre boyunda ve 3.5 metre eninde 7 parça halindeki hilye-i şerifenin Bursa’dan Amasya’ya nakliyesini ise Kuveyt Türk Katılım Bankası sağladı. Hattat Mahmut Şahin’e, Amasya İl Müftümüz Durmuş Ayvaz’a, Kuveyt Türk Katılım Bankası’na teşekkür ediyoruz. Dünyada yazılmış en büyük hilye-i şerife Amasya’mıza hayırlı olsun.”
Maşallah, bârekallah…
Hattat Mahmut Şahin ketebeli dünyanın en büyük hilyesine “maşallah”, “barekallah” diyerek teberrüken nazar kılalım. Bu topraklarda yetişen önemli hat ustalarından biri olan Prof. Dr. Ali Alparslan’ın hayrülhalefi Mahmut Şahin’in kamış kaleminden neş’et eden, altı buçuk metre boyu ve üç buçuk metrelik eniyle dünyanın en büyük hilye-i şerifesi olma özelliğine sahip eser yedi parçadan müteşekkil.
Parçalar halinde mdf zemine gerilen yazının murakka işlemlerinde Mahmut Şahin hocaya Ali Özden, Ersoy Kaya, Özal Altın, Demirali Kurtulmuş, Mehmet Akif Gürdere ve Abdullah Furat yardım etmiş.
6 yıl boyunca Bursa Muradiye Kur’an ve El Yazmaları Müzesi’ni şenlendiren hilye-i şerifenin desenleri hattat-müzehhibe Yasemin Eryiğit’e, tezyinat uygulaması ise tezhip sanatçısı Alper Çakır’a ait.
Üretim aşamasında Mahmut Şahin hocanın İstanbul Küçükköy’deki evinde; Bursa Muradiye Kur’an ve El Yazmaları Müzesi’nde sergilendiği esnada da yerinde temâşâ etme imkânı bulduğumuz hilye-i şerifenin zemini 2020 yılında nâif bir müzecilik anlayışıyla ıslak bezle temizlendikten sonra zarar görmüştü. Konuya ilişkin 12.03.2020 tarihinde İttifak gazetemizde “Bursa Kur'an Müzesi'nin hâl-i pürmelâline dair...” başlıklı bir yazı kaleme almıştım. Bu satırlar üç yıl öncesine ait: “2018 yılının ocak ayında hizmete giren Bursa Muradiye Kur’an ve El Yazmaları Müzesi’nde, kurumun önemli eserlerinden biri olan dünyanın en büyük hilye-i şerifesine zarar verildi. Müzede iki yıldır sergilenmekte olan ve ziyaretçilerin büyük ilgisini çeken celi ta’lik hilye-i şerife levhasının yazılarının bir bölümü temizlenirken bozuldu!
Müzelerde yazma eserlere ve levhalara ziyaretçilerin zarar vermemesi için gerekli önlemler alınmalı. Müzelerimizde sergilenmekte olan eserlerin korunmasında ısı-nem dengesi son derece önem arz ediyor. Ayrıca yazma eserlerin/sahifelerin mutad aralıklarla dinlendirilmesi, sayfa yerlerinin değiştirilmesi gerekiyor. El yazmalarının zaman zaman karanlık bir odada yine ısı ve nem dengesi gözetilerek bekletilmesi icap ediyor.”
Hilye-i Şerifeyi Hattat Serap Tepedelen restore etti.
Yazının akabinde hilye-i şerife, bu satırların yazarının önerisi üzerine Hattat Mahmut Şahin’in yetişmiş talebelerinden Hattat Serap Tepedelen eliyle restore edilmişti.
“Bilim ve sanat takdir edilmediği yerden göç eder.”
“Bilim ve sanat takdir edilmediği yerden göç eder.” diyen İbn Sinâ bir kez daha haklı çıktı. Bursa’da kıymeti takdir edilemeyen kalem güzeline Amasya kucağını, bir adım öte gönlünü açtı.
Teşekkürler…
Evvelemirde âlâ keyfiyeti hâiz hilye-i şerifenin Amasya’ya kazandırılmasında emekleri sebkat eden Amasya Üniversitesi’nin değerli rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi’ye, Amasya Üniversitesi Genel Sekreteri Osman Akbaş’a, lojistik destekleri için Kuveyt Türk Katılım Bankası A.Ş. nezdinde genel müdür yardımcısı Aslan Demir’e ve Amasya Müftüsü Durmuş Ayvaz’a şahsım ve İttifak gazetesi ailesi nezdinde teşekkürü borç biliyoruz.
Hattat Mahmut Şahin
1973 yılında Almanya’nın Duisburg şehrinde dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. 1991–1993 yılları arasında Caferağa Medresesi’nde Hattat Aydın Ergün’den rik’a dersleri aldı. 1993–2002 yılları arasında Hekimoğlu Ali Paşa Camii’nde Hattat Hüseyin Kutlu’dan sülüs ve nesih meşk etti ve 2002’de sülüs-nesih yazı türlerinden icazet aldı. 2000–2004 yılları arasında Süleymaniye Kütüphanesi’nde Hattat Prof. Dr. Ali Alparslan’dan talik yazısını meşk etti ve 2004’te icazet aldı.
İbrahim Ethem Gören-Yazı No: 517