DTÖ'nün Anlaşmazlıkların Çözümü Mekanizması paneli, Türkiye'nin ABD'den ithal edilen ürünlere uyguladığı ek gümrük vergilerini iptal etmesi gerektiğine karar verdi. Panel, bu ek vergilerin, 1994 tarihli Gümrük Tarifeleri ve Ticaret Genel Anlaşması'nın (GATT) kurallarıyla uyumlu olmadığını belirtti. ABD ise bu kararı memnuniyetle karşıladı ve DTÖ'nün raporunda Türkiye'nin GATT çerçevesindeki yükümlülüklerine aykırı davrandığı vurgulandı.

DW Türkçe'nin haberine göre arka plan olarak, ABD'nin çelik ve alüminyum ithalatına getirdiği ek gümrük vergilerine misilleme olarak Türkiye, 2018'de ABD'den ithal edilen bazı ürünlere ek vergi uygulamıştı. Bu adım, ABD'nin ulusal güvenliği koruma gerekçesiyle başlattığı ek vergi uygulamasına karşılık gelmişti. Ancak DTÖ'nün son kararı, Türkiye'nin bu misilleme vergileriyle ilgili olarak GATT kurallarını ihlal ettiği yönünde oldu.

Çiftçiler bu yıl ayçiçeği hasadından hayli umutlu Çiftçiler bu yıl ayçiçeği hasadından hayli umutlu

Özetle, DTÖ'nün kararı, Türkiye'nin ABD'nin çelik ve alüminyum ithalatına getirdiği ek gümrük vergilerine misilleme olarak uyguladığı ek vergilerin GATT kurallarına aykırı olduğunu belirtti ve Türkiye'yi bu konuda uyumlu bir politika izlemeye çağırdı. ABD ise bu kararı memnuniyetle karşılamıştı, ancak Türkiye'nin bu yöndeki adımları konusunda DTÖ ve ABD arasında henüz tam bir uzlaşı sağlanmış değil.

Kaynak: HABER MERKEZİ