Antalya'nın Kumluca ilçesinde, bir girişimci domates serasını ortadan kaldırarak yerine mango bahçesi oluşturdu. Bu cesur adımın ardından 300 yıllık bir yatırım hayata geçirildi. Bu cesur yatırım atılımı, hem yerel ekonomiye hem de üreticinin cebine büyük kar olarak geri dönüyor.

Domateslerin yerine mango ekti

Ertan Parçaoğlu adlı girişimci, Kumluca ilçesinde yaşamaktadır ve üç yıl önce serasındaki domates üretimini durdurarak yerine mangoları tercih etti. Bu cesur adım, her yönüyle düşünülmesi gereken bir yatırımı temsil ediyor. Parçaoğlu, 4 dönümlük arazide yaklaşık 300 adet mango fidanı dikti.

Sadece üç yaşındaki mango ağaçları, şimdiden ortalama 15 kilogram meyve vermeye başladı. Ancak bu değişim ve yatırımın başarıya ulaşması kolay olmadı.

Aşk çeşmesine atılan paralar nereye gidiyor? Aşk çeşmesine atılan paralar nereye gidiyor?

Sabır ve dikkat gerektiren bir süreç

Mango fidanları aşılandığı için oldukça maliyetli; Bir fidanın fiyatı 500 ile 1000 TL arasında değişiyor. Parçaoğlu, 4 dönümlük yeni serasına 150 bin TL değerinde fidan ve 100 bin TL hayvan gübresi maliyeti dahil toplamda 250 bin TL yatırım yaptı.

Bu tür yatırımların karşılığını almak için zaman gerekiyor Mango ağaçları yaklaşık on yıl sonra 50 kilogram meyve verimine ulaşıyor. En verimli dönemleri ise 10 ila 150 yaşları arasında gerçekleşir. Mango ağaçları, tahmini olarak 300 yıl boyunca ürün verdiği belirtiliyor

Mangolara rağbet çok

Ertan Parçaoğlu, mango meyvesini kilosu başına 150 TL'den sattığını söylüyor. Ancak bu karlı bir iş olmakla birlikte sabır ve özveri gerektiğini dile getiren Parçaoğlu,  toptan satıcılar kilosu başına 100 TL teklif ettiğini, perakende olarak 200 TL'ye kadar satış yaptığını ifade ediyor.

Mango ağaçlarının yüksek nem oranını tercih ettiğini belirten Ertan Parçaoğlu, bu nedenle serada nem seviyesinin yüzde 50'nin altına düşmemesi gerektiğini belirtti. Parçaoğlu, serasını 470 rakıma sahip bir bölgeye inşa ettiğini ve  güneş ışığına kolayca erişebilecek şekilde konumlandırdığını söyledi.

Ertan Parçaoğlu'nun serasında başlattığı bu dönüşüm ve yatırım, hem bölge ekonomisine hem de kendi gelirine olumlu katkı sağlıyor. Mango yetiştiriciliği, zorlu bir süreç olsa da uzun vadede yüksek katma değer sağlayan bir iş fırsatı sunuyor.

Kaynak: (İHA)