Güncel

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan 'ABD yalnız kaldı'

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Gazze'de acil ateşkes çağrısı yapan BM Güvenlik Konseyi tasarısını veto eden ABD'yi 'Bu konuda yalnz kaldıklarını' vurgulayarak sert sözlerle eleştirdi.

Abone Ol

Hakan Fidan, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Birliği Temas Grubu üyeleriyle Washington'da yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Gazze'de yaşanan dramı dile getirerek dünya kamuoyunun bu konudaki isyanının sözcüsü olmaya devam edeceklerini söyledi.

Bakan Fidan, Gazze Temas Grubu'nun ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşmesinde Gazze'deki insani dramın son bulması ve İsrail'in masumları öldürmesine son verilmesi gerektiği konusunu vurguladıklarını belirtti.

ABD yanlız kaldı!

Ayrıca, BM Güvenlik Konseyi'nde ABD'nin Gazze ile ilgili tasarıyı veto etmesi üzerine, "Artık bu konuda Amerika'nın yalnız kaldığını özellikle bugün Birleşmiş Milletler'de yapılan oylamada bir kez daha arkadaşlarımız dile getirdiler." ifadelerini kullandı.

ABD'nin Gazze tasarısını veto etmesini, Amerikan siyaset sisteminin İsrail konularında çaresiz olduğunu gösteren bir durum olarak değerlendirdi.

Fidan, Gazze'deki zulmün devam ettiğini ifade ederken, Gazze konusundaki çalışmaların kesintisiz bir şekilde devam edeceğini kaydetti.

Tahammülün sınırları aşıldı!

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Gazze'deki durumla ilgili Amerikalı muhataplarına pozisyonlarını net bir şekilde ilettiklerini belirterek, "Buradaki durumun ciddiyetini, artık tahammülün kalmadığını ve bu konuda atılması gereken adımların neler olduğunu son derece net bir şekilde altını çizerek kendilerine (ABD'ye) ifade ettik." şeklinde konuştu. Fidan, Gazze'deki zulme karşı duyulan acizlik noktasında tahammül sınırlarının aşıldığını vurguladı.

İsveç'in NATO üyeliği!

Ayrıca, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile yaptığı görüşmede İsveç’in NATO üyeliği konusunu da ele aldıklarını ifade etti. Fidan, NATO'da yapılan müzakereler sonucunda üçlü zirvede Cumhurbaşkanı'nın ve İsveç Başbakanı'nın bulunduğunu ve bu çerçevede çalışmaların devam ettiğini belirtti. Ancak, konunun Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kararlaştırılacağını vurgulayarak önümüzdeki sürecin bu çerçevede şekilleneceğini ifade etti.

Azerbaycan-Ermenistan normalleşmesi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki normalleşme ve barış görüşmelerine yönelik desteklerini ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşmelerinde vurguladı.

Fidan, Türkiye olarak iki ülke arasındaki barış anlaşmasını desteklediklerini belirterek, bu yönde ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini ifade etti. Ayrıca, Blinken'in de bu konuda aynı görüşte olduğunu ve bölgede normalleşmenin olmasının bölgenin çıkarına olacağına inandıklarını kaydetti.