Günümüzde 'SOSYAL HİZMET DİSİPLİNİ'nin bilimsel perspektifte neleri kapsadığı ve hangi disipliner hizmetlerle ilişkili olup olmadığı konusunun anlaşılmasında oldukça sorun yaşanmaktadır. Dolayısıyla bu kitap çalışmasında anlatılmak istenen asıl ana meselenin, sosyal hizmetlerin sadece birey, aile, kurum ve makro düzey politik sorunların ortaya çıktıktan sonra ele alınmasının ötesinde koruyucu-önleyici yöntemler üzerinden sorunların multidisipliner ele alınmasının gerekliliğidir.
Sosyal hizmet, bir bilim, bir disiplin ve bir meslek olarak eko-sistemin vazgeçilmez değeri, bir insan hakları ve aynı zamanda bir sosyal politikadır. Beş ana tema ve yirmibir bölümden oluşturulan bu kitap çalışmasında sosyal hizmet perspektifinde disiplinlerarası holistik (bütüncül) dinamik ilişkilerin ne denli gerekli olduğunun altı çizilmektedir. 'Disiplinlenarası Sosya Hizmet' kitabında, mikro-düzey birey, mezzo-düzey aile, grup ve makro-düzey toplumların eko-sistem içerisinde sürdürülebilir bir refahının sağlanmasında sorunların sosyal hizmet perspektifinde anlamlaştırılması ve çözümlere ilişkin stratejilerinin geliştirilmesinde katkı sağlaması amaçlanmıştır.
İnsan Hakları
Sosyal disiplinlerin insan hakları, sosyal adalet ve ortak sorumluluk bilinciyle bütün eklektik 'Bilgi (Teori)' ve 'Eylem (Pratik-Operasyonel)' uygulamaların sosyal hizmet uzmanları tarafından ortaya konulması eko-sistemin yaşanılabilir ve güvenilir kılınması açısından önem arz etmektedir. Bütün disiplinler biyopsikososyal varlık olarak insanı eko-sistemin en değerli kutsanmış varlığı olarak görmektedir. Bu gerekçelerle insan ve toplum refahının sağlanmasında sosyal hizmetlerin multidisipliner perspektifte geliştirilmesi, insanın 'Din-Maneviyat (Allah)', 'Toplum (Çevre)' ve Doğa (Tabiat) gibi üçdeğerli 'Hal Yasası' ile ilişkilendirilerek sorunların holistik anlamda çözümlenmesi oldukça önemli bir husustur.
Asrın Felaketi
Ü lkemizde 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli 11 ilimizi etkisi altına alan iki depremle (Asrın Felaketi) karşı karşıya kalmış, birinci derecede 13 milyon insanımızı doğrudan, ikinci derecede ülkenin tüm insanlarını ve aynı zamanda tüm insanlığı madden ve manen bütün olumsuzluklarıyla etkilemiştir. Her şeyden önce bu felakette yaşamlarını kaybedenlere Allah&rsquo tan rahmet, yakınlarına başı sağ sağlığı ve yaralılarımıza acil şifalar diliyorum.
İnsanlığın karşılaştığı bütün felaketler, özellikle de depremler insan ve topluma yönelik bütün disiplinleri doğrudan ve/veya dolaylı ilgilendirmektedir. Doğal afetler, birey, aile ve toplumsal yitiklerinin yanısıra toplumsal uyum ve sosyal çevrelerin de yitirilebilmesine neden olmaktadır. Deprem meselesine bu perspektiften ele alındığında toplumların her kesimine yönelik hizmetlerin disipliner anlamda sosyal sağaltım ve sosyal rehabilitasyon boyutlarıyla ele alınmasını zorunlu kılmaktadır. Ekosistem içinde bütün doğal afetler eklektik mesleki perspektifleri, birbirleri ile ilişkilendirerek tüm boyutlarda ve disisiplinlerarası alanda ele alınmalıdır. Birey ve toplumla ilişkilendirilen her türlü hizmetlerin disiplinlerarası sosyal hizmet boyutlarıyla holistik anlamda ele alınmasının nedenli önemli olduğunu bir kez daha ortaya koymaktadır. Bu anlamda mikro düzey gönüllülere, mezzo düzey aile ve sivil toplum kurumlarına, makro düzey devlet ve kamu kuruluşlarına oldukça ihtiyaçduyulmaktadır. Bireysel girişimlerin, STK&rsquo ların sundukları bütün hizmetlerin sürdürülebilir bir potansiyele dönüştürülmesi açısından, disipliner ilişkilerin bilimsel doğrultuda yönetilebilmesi insan ve toplumların faydasına sunulması tüm insanlığın başlıca görevlerindendir.
Bölümler ve Yazarlar:
- DİSİPLİNLERARASI SOSYAL HİZMET 'HOLİSTİK YAKLAŞIM', Dr. Öğr. Ü yesi Mehmet GEDİK.
- DİSİPLİNLERARASI EKLEKTİK SOSYAL HİZMET UYGULAMALARI, Araştırma Görevlisi Zeynep Uyanık NEGİZ.
- DİSİPLİNLERARASI PERSPEKTİFTEN SAĞLIK ve SOSYAL HİZMET, Dr. Öğr. Ü yesi Beyza ERKOÇ.
- TIBBİ SOSYAL HİZMET, Doç. Dr. Halil ŞENGÜ L, Dr. Öğr. Ü yesi Arzu BULUT.
- KLİNİK PSİKOLOJİ ve KLİNİK SOSYAL HİZMET İLİŞKİSİ, Dr. Öğr. Ü yesi Feyza BEKİ.
- DİSİPLİNLERARASI RUH SAĞLIĞI VE SOSYAL HİZMET Dr. Öğr. Ü yesi Adem KALEBAŞI.
- MANEVİ SOSYAL HİZMET VE UYGULAMA ALANI, Doç. Dr. Harun CEYLAN.
- DİSİPLİNLERARASI GERİATRİ VE GERONTOLOJİK SOSYAL HİZMET, Dr. Dr. Öğr. Ü yesi Sami KALAYCI.
- DEĞER, BİLGİ VE BECERİ BOYUTLARIYLA ÇOKKÜ LTÜ RCÜ SOSYAL HİZMET, Dr. Öğr. Ü yesi Fikri KELEŞOĞLU.
- SOSYAL HİZMET VE SOSYAL İÇERME, Dr. Öğr. Ü yesi Merve Nur OKTAR.
- AİLE DESTEK ÇALIŞMALARI VE SOSYAL HİZMET, Dr. Esin TÜ CCAR.
- AİLELERLE SOSYAL HİZMET UYGULAMALARI MERCEGİNDE HELİKOPTER EBEVEYNLİK OLGUSU, Araştırma Görevlisi Yelda YILMAZ.
- ÇOCUK REFAHI VE PATERNALİZM: KURUMSAL BAKIM UYGULAMALARI, Dr. Öğr. Ü yesi Melike BOZTİLKİ.
- ANTROPOLOJİ VE SOSYAL HİZMET, Dr. Öğr. Ü yesi Mustafa KARATAŞ.
- SOSYAL HİZMET VE SOSYAL POLİTİKA İLİŞKİSİ, Dr. Öğr. Ü yesi Engin GÜ NEŞ.
- SOSYAL HİZMET VE SOSYAL SERMAYE İLİŞKİSİ, Dr. Öğr. Görevlisi Selahattin AYDIN.
- DİSİPLİNLERARASI ADLİ SOSYAL HİZMET, Araştırma Görevlisi Ü lcay Ecenur AVCI.
- TARİHSEL GELİŞİMİ VE İŞLEVSEL BOYUTLARIYLA ORDUDA SOSYAL HİZMET UYGULAMALARI, Doktora Öğrencisi Hesna KESEN, Doç. Dr. Harun CEYLAN.
- SOSYAL GÜ VENLİK BAĞLAMINDA ALMANYA SOSYAL HİZMET DİSİPLİNİ VE SOSYAL YARDIM SİSTEMİ, Dr. Mustafa UYANIK.
- ALMANYA&rsquo DA SİVİL TOPLUM KURULUŞLARININ SOSYAL HİZMET PERSPEKTİFİNDE GÖÇMEN VE MÜ LTECİ ÇALIŞMALARI, Dr. Hakan AYDIN, Dr. Öğr. Ü yesi Abdulhalim İNAM.
- AVRUPA (BELÇİKA) CEZAEVLERİNDE MANEVİ DESTEK HİZMETLERİ
Dr. Öğr. Ü yesi Abdulhalim İNAM, Doktora Öğrencisi Nagihan SEYİS.
Böylesine önemli ve anlamlı kitaptan dolay başta editör Dr. Öğretim Ü yesi Mehmet Gedik olmak üzere, tüm bölüm yazarlarını tebrik ediyor ve kitabın bilim alanında faydalı olmasını temenni ediyorum.