Doğal afetlerin ortaya çıkış nedenlerini anlamaya yönelik yapılan çalışmaların yanı sıra birçok insan, bu olayların insanoğluna acizliğini hatırlattığına inanır. İnançlar doğrultusunda, bu tür olaylar insanların kulluk vazifesini hatırlatıcıdırlar.
Kuran-ı Kerim'de, insanlığın başına gelen musibetlerin, insanoğlunun kendi eylemlerinden kaynaklandığına vurgu yapılır. Bu sebeple, doğal afetlerden korunmak için alınabilecek önlemlerin önemi ön plana çıkarılır.
Peygamber Efendimiz'in, depremlerin artacağına dair bir işaret olarak verdiği sözleri, ahir zamanın yaklaştığını ve bu tür afetlerin çoğalacağını öngördüğünü ifade eder. Bu düşünce doğrultusunda, insanlar fiziksel önlemler alırken aynı zamanda manevi destek arayışına girerler. Bu durum, afet anlarında dua etmenin ve yardımseverlik göstermenin önemini vurgular.
Her ne kadar insanlar doğal afetlerin artışını ahir zaman alametlerinden biri olarak görseler de, bela ve musibetlerin insanın kendi eylemlerinden kaynaklandığına dair inanç, Kuran-ı Kerim'deki ayetlerle desteklenir. Bu sebeple, manevi anlamda içsel bir düzen ve temizlik sağlamanın önemi üzerinde durulur.
"Günahlar açıktan işlenmeye başlanınca, iyi kötü herkes genel bir azaba maruz kalır.'' (Taberani)
"Allahü Teâlâ, bir meleğe, bir beldeyi yıkmasını emreder. O melek, bu beldede hiç günah işlemeyen bir zatın da olduğunu bildirince, Cenab-ı Hak, "Belde halkı ile onu da alt üst et! Çünkü o zat, günah işleyenlere yüzünü ekşitmemiştir" buyurdu."(Beyheki)
"Ümmetim için depremler günahlarına kefaret olur." (Hakim)
DEPREMDEN BAHSEDİLEN AYET ÖRNEĞİ
"Yoksa o ülkelerin halkı geceleyin uyurlarken kendilerine azabımızın gelmeyeceğinden emin mi oldular?"
"Ya da o ülkelerin halkı kuşluk vakti eğlenirlerken kendilerine azabımızın gelmeyeceğinden emin mi oldular?" (Araf; 97,98)
OKUNACAK DUALAR
İbni Abbas (r.a) rivayetine göre, Peygamber Efendimiz (SAV)'in kendisine “Ya Resulallah başım dertten kurtulmuyor. Afet ve musibetlerden korkuyorum.” denildiğinde sabahları şu duayı okumasını tavsiye etmişti: ”Bismillahi ala nefsi ve ehli ve mali.”
Anlamı: ”Allah’ın ismiyle, kendimi, ailemi ve malımı Allah’a havale ediyor. O’nun yüce himayesine bırakıyorum.”
Peygamber Efendimiz (SAV)'in kaza ve beladan korunmak için tavsiye ettiği dua:
“Bir kimse her gün sabah akşam şu duayı üç defa okursa, ona keza bela gelmez.” (Ebu Davud, Edeb, 5/324;İbni Mâce, Dua, 3869)
“Bismillahi hayril Esmâi. Bismillahillezî lâ yedurru ma’a’smihi şey’ün fil ardı velâ fissemâi ve hüves Sem’îul Alîm.”
Manası: “O Allah’ın ismiyle (akşamladım) ki, O’nun ismiyle birlikte ne yerde, ne de gökte hiç birşey zarar veremez. O ki hakkıyla işitendir, hakkıyla bilendir.”
Sel, deprem ve kasırga gibi doğal felaketlere karşı okunabilir tavsiye dua:
"Allahümmâğfezni min beyni yedeyye ve min halfi ve an yemini ve an şimâlî ve min fevkî ve eûzü biazametike en uğtâle tahtî."
Anlamı: Allah’ım! Önümden, arkamdan, sağımdan, solumdan, gökten ve yerden gelebilecek bütün felaketlerden beni koru
Peygamber Efendimiz (SAV)'de ne olursa olsun tedbiri elden bırakmamamız gerektiğini bizlere öğütlemiş ve 'Tedbir kadar akıllı bir davranış yoktur. Gece olunca yemek ve su kaplarınızın üstüne kapatın. Uyumadan ateşi söndürün, ateşi yanık bırakmayın' buyurmuştur.
AYETEL KÜRSİ SURESİNİN TÜRKÇE OKUNUŞU
Allâhü lâ ilâhe illâ hüvel hayyül kayyûm, lâ te'huzühu sinetün velâ nevm,
lehu mâ fissemâvâti ve ma fil'ard, men zellezi yeşfeu indehu illâ bi'iznih,
ya'lemü mâ beyne eydiyhim vemâ halfehüm,
velâ yü-hîtûne bi'şey'in min ilmihî illâ bima şâe vesia kürsiyyühüssemâvâti vel'ard,
velâ yeûdühû hıfzuhümâ ve hüvel aliyyül azim.
ZİLZAL SURESİ TÜRKÇE OKUNUŞU
Allah (c.c)'un kitabı olan Kuran-ı Kerim'in 99. suresi olan Zilzal suresi, adını zelzele olarak bilinen Zilzal kelimesinden almıştır. "Deprem, arka arkaya gelen şiddetli sarsıntı" anlamına gelen Zilzal Suresini okumanız tavsiye edilebilir. Zelzeleden bahseden surenin Arapça'sını okuyamıyorsanız Türkçesini şu şekilde okuyabilirsiniz:
Euzü besmele çekilir.
1- İza zülziletil erdu zilzaleha
2- Ve ahracetilerdu eskaleha
3- Ve kalel insanü ma leha
4- Yevmeizin tühaddisü ahbaraha
5- Bienne rabbeke evha leha
6- Yevmeiziy yasdürun nasü eştatel li yürav a'malehüm
7- Fe mey ya'mel miskale zerratin hayray yerah
8- Ve mey ya'mel miskale zerratin şerray yerah
Ensarlardan olup İkinci Akabe biatına katılan isimlerden biri olan Ebû’l-Yeser (r.a.) okuduğu rivayet edilen kaza ve bela duası şu şekildedir:
Anlamı:Allah’ım binâ yıkıntısından, uçuruma düşmekten sana sığınırım. Allah’ım boğulmaktan, yangından ve (aşırı) yaşlılıktan sana sığınırım. Ölüm sırasında şeytanın beni çarpmasından sana sığınırım. Senin yolundan ayrılarak ölmekten sana sığınırım. Zehirlenip ölmekten sana sığınırım. (Üzüntü içinde ölmekten Sana sığınırım.) (Ebû Dâvud, age., II, 92, nr. 1552)
ENKAZ ALTINDA KALANLAR İÇİN OKUNACAK DUA
Depremler sonucu oluşan enkaz altında kalan binlerce vatandaşımız için kurtarma çalışmaları yanında Allah'a (cc) sığınmamız da gerekir. Enkazda kurtarılmaya bekleyen yüzlerce kişi için Yunus Peygamberin (as) duasının 1001 kez okunması tavsiye edilir. Sonrasında 1001 istiğfar edilir ve 41 Fatiha-ı Şerif suresi okunur.
Yunus Peygamber’in (as) duası:
Okunuşu: Lâ ilâhe illâ ente subhâneke innî kuntu minez zâlimîn.
Türkçe anlamı: Seni her türlü noksanlıktan tenzih ederim. Şüphesiz ben kendine zulmedenlerden oldum.