Çin'de devletle ilişkili olan yapay zeka şirketi SenseTime'ın milyarder kurucusu Tang Xiao'ou, belirtilmeyen bir sağlık sorunu sonucu 55 yaşında hayatını kaybetti.

İsrail ordusu, sınır bölgesinin Hizbullah tarafından 140 kadar roketle hedef alındığını duyurdu İsrail ordusu, sınır bölgesinin Hizbullah tarafından 140 kadar roketle hedef alındığını duyurdu

Şirket tarafından yapılan açıklamada, "Sevgili kurucumuz, ünlü yapay zeka araştırmacısı, Pujiang Laboratuvarı yöneticisi, Şangay Yapay Zeka Laboratuvarı yöneticisi ve Hong Kong Çin Üniversitesi Profesörü Profesör Tang Xiao'ou'nun vefatını büyük bir üzüntüyle duyuruyoruz. Profesör Tang, 15 Aralık 2023 saat 23:45'te sağlık sorunları nedeniyle vefat etti" denildi.

Tang, SenseTime'ın finansal uygunsuzlukları ve iddialı gelir planlamalarıyla gündeme gelmişti. Grizzly Research adlı ABD merkezli bir şirket, SenseTime'ın gelirini şişirmekle suçlamıştı. Bu suçlamaların ardından Tang'ın hayatını kaybetmesi dikkatleri şirketin iş pratiklerine çekti. SenseTime, yüz tanıma, nesne algılama, video ve görüntü analizi gibi alanlarda yapay zeka teknolojileri geliştiriyor ve Çin hükümetinden finansman desteği alıyordu.

Ölüm ilanında Tang'ın sağlık durumuyla ilgili detaylar verilmezken, şirketin işleyişindeki şüpheli gelir girdi-çıktıları ve iddialar dikkat çekti. Grizzly Research raporunda, şirketin temel yüz tanıma işinin, yoğun rekabet ve Çin hükümetinin yabancı sermayeli şirketlere yüksek kârlı sözleşmeler vermemesi nedeniyle zarar ettiği iddia ediliyordu.

SenseTime, bu suçlamaları reddetse de hisse senetleri büyük bir düşüş yaşadı. Forbes'un verilerine göre, şirketin değeri büyük kayıplar yaşadı ve halka arzından bu yana değerinin yüzde 80'in üzerinde kaybettiği belirtiliyor. Tang'ın öldüğü sırada, tamamı SenseTime'daki hisselerinden oluşan 1,1 milyar dolarlık bir serveti olduğu ifade ediliyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ