Dünya

Çin'de 6.2 büyüklüğünde deprem! En az 118 ölü

Çin'in kuzeybatısındaki Gansu eyaletinde meydana gelen 6,2 şiddetindeki depremde ilk belirlemelere göre 118 kişi hayatını kaybetti. Çok sayıda kişi de yaralandı.

Abone Ol

Çin'in kuzeybatısındaki Gansu eyaletinde meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremde 118 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Çin ajansı Xinhua'nın aktardığı habere göre, dün gece yarısından bir dakika önce, merkez üssü Cişışan Bao'an Donşiang ve Salar Özerk İlçesi olan 6,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Loading...

Deprem sonucunda Gansu eyaletinde 105, komşu Çinghay eyaletinde ise 13 kişi yaşamını yitirdi. Depremde ayrıca 500'den fazla kişi yaralandı; Gansu'da 397 kişi yaralanırken, 16 kişinin durumu kritik. Çinghay'da ise 128 kişi yaralanırken, 20 kişiden haber alınamıyor.

Loading...

Depremin etkilediği bölgede, su ve elektrik şebekeleri, ulaştırma altyapısı ve iletişim ağları zarar gördü. Eyaletin merkezi Lancou'da da hissedilen deprem nedeniyle çevre yerleşimlerde ciddi hasarlar oluştu.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, arama kurtarma çalışmalarının acil yürütülmesi ve depremden etkilenen vatandaşların can ve mal güvenliğinin sağlanması için çağrıda bulundu. Kurtarma çalışmalarına destek amacıyla yerel afet yardım, itfaiye, asker ve polis birimlerinden 4 bine yakın görevli bölgeye sevk edildi.

Loading...

Görgü tanıkları, depremin ardından bölgede birçok evin, yol ve altyapının zarar gördüğünü, ilçeye bağlı köylerde elektrik ve su kesintilerinin yaşandığını aktardı.

Bölgedeki yerel meteoroloji birimleri, hava sıcaklığının sıfırın altında 15 dereceye kadar düşeceği uyarısında bulundu.

Depremin ardından geçen 10 saat içinde en şiddetlisi 4,1 büyüklüğünde 4 artçı sarsıntı kaydedildi.

Bölge, Himalaya Dağları'nın uzantısındaki geniş fay hattı üzerinde yer alıyor ve Çin'de sıkça büyük depremlerin yaşandığı bir bölge olarak biliniyor. Sıçuan eyaletinde Eylül 2022'de meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremde en az 93 kişi hayatını kaybetmişti. Sıçuan eyaletinde 2008'de meydana gelen 7,9 büyüklüğündeki deprem ise büyük bir yıkıma neden olmuş ve 90 bine yakın insan hayatını kaybetmişti.