Ekonomi

Çalışan emeklilere 5000 TL ikramiye yattı mı, ne zaman yatırılacak?

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, 25 Aralık'ta bütçe görüşmelerini tamamlamasının ardından dinlenmeden çalışmalarına devam etmeye hazırlanıyor. Meclis gündeminde yer alan ve çalışan emeklilere 5 bin lira ödenmesini içeren kanun teklifi, yılbaşından önce yasalaşması hedefleniyor.

Abone Ol

AK Parti kaynaklarından edinilen bilgiye göre, TBMM Genel Kurulu, 2024 yılı Merkez Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2022 Yılı Kesin Hesap Kanunu Teklifi'nin görüşmelerinin ardından ara vermeden çalışmalarına devam edecek.

25 Aralık'ta tamamlanması beklenen bütçe maratonunun ardından, ekonomiyle ilgili düzenlemeler içeren Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin görüşmelerine odaklanılacak. 86 maddeden oluşan ve 43 maddesi önceden kabul edilmiş olan teklifin kalan maddeleri ele alınacak.

Bu teklif, çalışan emeklilere 5 bin lira ödenmesini de içermekte.

TBMM Genel Kurulu, yeni yılın başlamasından önce bu teklifin yasalaşmasını ve çalışan emeklilere yönelik 5 bin lira ödeme düzenlemesinin hayata geçirilmesini bekliyor.

Teklifin yasalaşmasıyla birlikte Genel Kurul'un çalışmalarına ara vermesi planlanıyor.

4 MİLYON KİŞİ YARARLANACAK

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş, çalışan emeklilere tek seferlik 5 bin lira ödenmesini içeren düzenlemenin 4 milyon 688 bin 945 kişiyi etkileyeceğini açıkladı.

Muş, konuyla ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu: "Gelir ve aylık alan emekli ve hak sahiplerine yönelik olarak yapılan 5 bin lira ödeme düzenlemesi 2 Kasım 2023'te yürürlüğe girdi. Kasım ayında 10 milyon 429 bin 922 kişiye toplamda 44 milyar 468 milyon 838 bin 223 lira 34 kuruş ödeme gerçekleştirildi.

Bu kapsamda daha önce ödeme yapılmamış olan 4 milyon 688 bin 945 emekliye 5 bin lira ödeme yapılacak. Eğer çalışan emeklilere bu ödeme yapılırsa, ek maliyetin yaklaşık 23 milyar lira olması bekleniyor.

ÇİFTÇİLER FAYDALANACAK MI?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasına göre, ilk düzenlemeden yararlanamayan çiftçiler ve BAĞKUR'lu esnaf emeklileri de dahil olmak üzere 4 milyon 689 bin emekli, 5 bin TL ödeme imkanından faydalanabilecek.

Bu yeni çalışma çerçevesinde, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı çiftçiler de 5 bin TL ikramiye ödemesinden yararlanabilecekler.