Yaşam

Bunlardan kendinizi koruyun! Alzheimer hastalığına sebep oluyor beyne hasar veriyor

Kronik stres ve depresyonun Alzheimer hastalığına yakalanma riskini arttırdığı ortaya çıktı. İsveç'te yapılan bir çalışmada kronik stres, depresyon ve hafif bilişsel bozukluğun Alzheimer hastalığı ile arasındaki olası bağlantılar incelendi. İşte sonuçlar...

Abone Ol

İsveç’te yapılan bir çalışma, kronik stres ve depresyon yaşayan kişilerin Alzheimer hastalığına yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Çalışma, 18 ila 65 yaş arasındaki kişileri sekiz yıl boyunca takip ederek kronik stres, depresyon, hafif bilişsel bozukluk ve Alzheimer hastalığı arasındaki olası bağlantıları inceledi.

Kronik Stres ve Depresyon Nasıl Alzheimer’a Yol Açabilir?

Bilim ve Teknik dergisinde yayımlanan araştırmaya göre; kronik stres ve depresyon, beyindeki sinir hücrelerinin işlevini ve iletişimini bozarak bilişsel gerilemeye neden olabilir. Ayrıca, kronik stres ve depresyon, beyindeki iltihaplanmayı ve oksidatif stresi artırarak, Alzheimer hastalığına neden olan amiloid plakların ve nörofibriler yumakların oluşumunu tetikleyebilir.

Kronik stres ve depresyon, aynı zamanda, beyindeki kan akışını azaltarak, beyin dokusunun hasar görmesine ve atrofiye yol açabilir.

Kronik Stres ve Depresyonu Olan Kişiler Nasıl Korunabilir?

Kronik stres ve depresyonu olan kişiler, Alzheimer hastalığı riskini azaltmak için bazı önlemler alabilir.

Bunlar arasında, stres yönetimi teknikleri öğrenmek, psikolojik destek almak, düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek, sosyal ilişkileri güçlendirmek, zihinsel aktiviteler yapmak ve uyku kalitesini artırmak sayılabilir. Ayrıca, kronik stres ve depresyonu olan kişiler, bilişsel bozukluk belirtilerini erken fark etmek için düzenli olarak bilişsel testlere girmeli ve gerekirse tıbbi tedavi almalıdır.

Fotoğraflar: AA, BBC