Gündem Özel

Bunlara sakın kanmayın! İşte en yaygın 5 internet dolandırıcılığı ve korunma yolları

Hayatımızı kolaylaştıran birçok faydalı hizmet sunan internet, aynı zamanda dolandırıcıların da hedefi haline gelmiş durumda. Peki internet ortamındaki en yaygın dolandırıcılık türleri neler ve bunlardan nasıl korunmak gerekir?

Abone Ol

İnternet, hayatımızı kolaylaştıran birçok faydalı hizmet sunuyor. Ancak, aynı zamanda dolandırıcıların da hedefi haline geliyor. İnternet üzerinden alışveriş yaparken veya devlet işlemleri hallederken, sahte sitelerden ve ilanlardan kaçınmak için dikkatli olmalısınız. Bu yazıda, iki yaygın internet dolandırıcılığı türüne ve bunlara karşı nasıl korunabileceğinize dair ipuçları verilecektir.

Sahte Web Sitelerine Dikkat Edin

İnternet dolandırıcılarının en sık kullandığı yöntemlerden biri sahte web siteleri kurmaktır. Bu sitelerde genellikle popüler markaların ucuz fiyatlarla satıldığı görülür. Ancak bu sitelerde alışveriş yapmak hem paranızı hem de kişisel bilgilerinizi kaybetmenize neden olabilir. Sahte web sitelerini tanımak için bağlantılara tıklamadan önce web sitesi adresine bakın ve çok düşük fiyatlı ürünler görürseniz şüphelenin. Ayrıca sitenin iletişim bilgilerini, müşteri yorumlarını ve online incelemelerini kontrol edin. Ödeme yaparken güvenilir ve tanınmış yöntemleri tercih edin.

“Merhaba Anne” Mesajlarına Kanmayın

Dolandırıcılar bazen telefonunu kaybettiğini veya bozulduğunu söyleyen bir akrabanızdan (genellikle oğul veya kız) mesaj göndererek sizden para isteyebilirler. Bu mesajlarda genellikle acil bir durum olduğu ve parayı hemen göndermeniz gerektiği belirtilir. Bu tür mesajlara inanmayın ve para isteyen kişiyle gerçekten konuşmadan hiçbir işlem yapmayın. Ayrıca mesajda verilen hesap numarasını veya bağlantıyı kullanmayın. Eğer gerçekten bir akrabanızın yardıma ihtiyacı varsa, onunla doğrudan iletişime geçin.

Eksik Teslimat Bilgilerine Dikkat Edin

Bazen bir kurye şirketinden paketinizin teslim edilemediğini veya ek bir ücret ödemeniz gerektiğini bildiren bir mesaj veya e-posta alabilirsiniz. Bu mesajlarda genellikle size bir web sitesi veya uygulama indirmeniz için bir bağlantı verilir. Bu bağlantılar sahte olabilir ve dolandırıcıların sizin bilgilerinizi çalmasına veya cihazınıza zararlı yazılım yüklemesine neden olabilir.

Bu tür mesajlara karşı dikkatli olun ve bağlantılara tıklamayın veya uygulamaları indirmeyin. Eğer gerçekten bir paket bekliyorsanız, kurye şirketinin veya satıcının resmi web sitesine girin ve oradan takip edin. Eğer herhangi bir paket veya posta beklemiyorsanız, bu mesajları görmezden gelin.

Ücretli Devlet Siteleri

Ehliyetinizi güncellemeniz, sigortanıza bakmanız veya başka bir devlet işini halletmeniz gerekebilir. Dolandırıcılar, birçok devlet işlemini halletmenize olanak tanyıan sahte e-Devlet sayfaları oluşturabilir. İnternet üzerinde sahte ücretli devlet siteleri aracılığıyla gerçekleşen dolandırıcılık olayları, vatandaşların maddi kayıplara uğramasına ve kişisel bilgilerinin tehlikeye girmesine yol açar. Dolandırıcılar, sahte ücretli devlet siteleri aracılığıyla çeşitli hizmetler için ödeme talep ederler.

Vatandaşlar, gerçek devlet hizmetlerinin ücretsiz veya resmi ücretlerle sunulduğunu unutmamalıdır. Sahte siteler, vatandaşların kimlik bilgilerini ve diğer hassas bilgilerini çalmak amacıyla sahte başvuru formları sunabilirler. Bu nedenle, kişisel bilgilerinizi paylaşmadan önce siteyi dikkatlice incelemelisiniz.

Araç Dolandırıcıları

Dolandırıcılar, mevcut olmayan araçlar için çevrimiçi pazaryerlerinde ilan vererek satın almak isteyenleri avlıyor. Dolandırıcılar, genellikle arabayı neden göremediğinize dair bahaneler bulurlar ve aynı zamanda satışı garanti altına almak için sizi depozito, hatta ödemenin tamamını aktarmanız için ikna etmeye çalışırlar. Sonra da paranızı alarak ortadan kayboluyorlar.

Arabayı gerçek hayatta görmeden hiçbir şey ödemeyin. Yerleşik korumalara sahip oldukları için banka havalesi yerine kredi veya banka kartı kullanarak ödeme yapın. Eğer bir otomobil ilanı çok düşük bir fiyatla sunuluyorsa, bu durumda şüpheci olmalısınız. Gerçekçi bir fiyat araştırması yaparak pazar değerini kontrol etmek önemlidir. İlanı veren kişinin kimliğini doğrulamadan, belgeleri görmekten kaçının. Dolandırıcılar, sahte kimlik ve belgeler sunarak güvenirliklerini artırmaya çalışabilirler.