Dolandırıcıların hedefinde bu kez ünlü şef Arda Türkmen vardı. Yaşadıklarını anlatan Türkmen dolandırıcıların kendisinden 1000 Euro istediğini ifade ederken yapay zekâ detayı ise dikkat çekti. Dolandırıcılar yapay zekâ sistemlerini kullanarak ünlü restoranların internet sitelerini birebir kopyalıyor ve bu sitelerde restorana ait bütün bilgileri gerçekmiş gibi paylaşıyor.

SAHTE REZERVASYON YAPARAK MÜŞTERİLERİ DOLANDIRIYORLAR

Dolandırıcılık yöntemini şöyle işliyor: Dolandırıcılar, restorana gelmek için rezervasyon yapmak isteyen vatandaşları sahte restoran sitelerine yönlendiriyor. Site üzerinde belirtilen telefon numarası üzerinden dolandırıcılarla iletişime geçen vatandaşlar, rezervasyon adı altında bu dolandırıcılara ödeme yapıyor. Rezervasyon yaptıklarını zanneden vatandaşlar restorana geldiklerinde dolandırıldıklarını anlıyor.

Ekran görüntüsü 2023-12-03 114700

ŞEF ARDA TÜRKMEN DOLANDIRICILARIN TEHDİDİNE MARUZ KALDI

Şef Arda Türkmen’in restoranına ait internet sitesinin neredeyse birebir aynısını yaparak, restorana gelmek için rezervasyon yapan müşterilerden kapora adı altında para alıp dolandıran dolandırıcılar, şefin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayı görünce şefe ulaşıp, “Bana 1000 Euro ver, düşeyim yakandan” dedi. Türkmen, bu tehdide karşı sessiz kalmayarak, dolandırıcılık olayını kamuoyuna duyurdu ve müşterilerini dolandırıcılara karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı.

YILBAŞI REZERVASYONLARI ÖNCESİ DİKKATLİ OLUNMALI

Türkmen, bu dolandırıcılık yönteminin son dönemlerde çok yapılmaya başlandığını, arama motorlarında birçok restoranın farklı farklı sahte web adreslerinin olduğunu, özellikle yılbaşı rezervasyonları öncesi vatandaşların bu dolandırıcılara karşı dikkatli olması gerektiğini vurguluyor. Türkmen, restoranla ilgili kontak numarası arayan vatandaşlara, doğru yere ve doğru linke tıkladıklarından emin olmalarını rica ediyor.

RESTORAN SAHİBİ ARDA TÜRKMEN DOLANDIRILDI

Restoranı adına sahte web sitesi açılarak misafirlerinin dolandırıldığını ve dolandırıcının kendisinden para istediğini DHA’ya anlatan Arda Türkmen, yaşadığı olayı şöyle anlattı: “Bir misafirimiz sosyal medyada yazmış, biz de ne oldu diye baktık. Bizim internet sitesini kopyalamış birisi. Bununla beraber baya bir önden rezervasyon almış. Bir sürü insanı da mağdur etmiş. Konunun tabi bizle alakası bile yok. Biz bunu gördükten sonra onunla ilgili olan ve arama motorunda çıkan her şeyi kapattırdık. Fakat arkadaş çok dişli çıktı. Bana sosyal medyadan mesaj attı. Mesajında ‘Bana 1000 Euro ver, düşeyim yakandan’ dedi. Aynı kişi başka bir Antepli baklavacının bütün hesaplarını ele geçirmiş. Hala da sipariş alıyormuş dönem dönem. Önemli olan onun için parayı almak. O yüzden herkes dikkatli olsun. Çok ciddi bir dolandırıcılık bu.”

DOLANDIRICILIK NASIL GERÇEKLEŞTİ?

Arda Türkmen, dolandırıcılığın nasıl gerçekleştiğini de şu şekilde açıkladı: “Misafir rezervasyonu var diye geliyor, benim rezervasyonum var diyor. Bakıyorlar, kontrol ediyorlar, biz de böyle bir rezervasyon çıkmıyor. Misafir kaparo yolladım, onu yaptım, bunu yaptım anlatıyor. Araştırıyorlar, bakıyorlar ki bize değil başka bir yere kaparo yollamış. Olur mu diyor misafir, ben internetten girdim sitenize deyince her şey anlaşılıyor. Bakıyoruz ki bir tane alternatif web adresi var ve oraya gitmiş. Biz birkaç kişiyi bu şekilde misafir ettik, mağdur olmasınlar diye. Ama son dönemlerde çok artan dolandırıcılık metotlarından bir tanesi de bu. İnsanların dikkat etmesi lazım.”

DOLANDIRICILIKTAN KORUNMAK İÇİN NE YAPMALI?

Arda Türkmen, dolandırıcılıktan korunmak için hem restoran sahiplerine hem de misafirlere tavsiyelerde bulundu: “Hem bizim restoran sektöründeki müessese tarafındakiler arada bir kendi data ve bilgilerini, sosyal medyadan, dijitalden ve arama motorlarından kontrol etsinler. Hem de misafirler gidecekleri restoranın birebir telefonun ne olduğunu iyi bulsunlar, araştırsınlar. Genellikle cep telefonu değil de sabit numaralardan rezervasyon almayı tercih ediyoruz. Nereyi aradıklarından emin olsunlar. Bizim başımıza böyle bir şey geldi. Herkesi de uyarmakta fayda var. Son olarak herkese güzel bir Aralık ayı diliyorum. İnşallah güzel yerlerde güzel yemekler yesinler ve doğru restoranlara doğru şekilde rezervasyon yapsınlar.”

İTÜ’DEN PROF. DR. BERK ÜSTÜNDAĞ’DAN AÇIKLAMA

İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Berk Üstündağ, internet üzerinden yapılan dolandırıcılık yöntemlerinin detaylarına değindi. Prof. Dr. Üstündağ, " İnternetteki bu dolandırıcılık haberlerinin aslında birçoğu teknolojiden daha çok sosyal mühendisliğe dayalı olan aldatmacalara dayanıyor. Çünkü bilinen bazı teknikler var. Fakat hackerlar bu kadar derinlemesine inmeden de sadece karşı tarafı aldatmaya yönelik bazı basit yöntemlerle buna erişebiliyorlar. Yaygın olarak da iki tane teknik kullanılıyor. Ya darkweb dediğimiz ya da internette yaygın kullanılan bazı kodları alıp o kodlar aracılığıyla bir web sitesinin içeriğini çıkartıyorlar. Bu web sitelerinin içeriğini çıkartmak için ikinci bir yöntem de yapay zeka araçlarını kullanmak. Örneğin yapay zekaya diyorsunuz ki ‘Bir web sitesinin klonunu çıkartan bir python kodu yazar mısın?’. Önce bir mesaj veriyor, site klonu yapmak yasa dışıdır diye. Bunun sebebi yapay zeka servisi aslında bu konuda uyarılmış durumda. Fakat bunu başka şekillerde yazdığınız da gördüğünüz gibi kodu alabiliyorsunuz. Kodu alıp, çalıştırdığınızda sitenin orijinal ismiyle giriyoruz. Size gelen herhangi bir linkin orijinal olup olmadığını kontrol etmeniz lazım" dedi.

SİBER KORSANLARIN YÖNTEMLERİ NELER?

Siber korsanların internet sitelerinin klonlarını oluşturmak için çeşitli yöntemler kullandığını belirten Prof. Dr. Berk Üstündağ, bunlardan bazılarını şöyle anlattı:

Sosyal mühendislik: Korsanlar, insanların dikkatini çekmek için bilinen veya popüler internet sitelerinin içeriğini alıp, benzer isimli başka bir siteye naklediyorlar. Örneğin, …şef.com.tr yerine …şef-com.tr gibi bir site oluşturuyorlar.

Güzel Aşklar Diyarı’dan ağlatan tanıtım fragmanı Güzel Aşklar Diyarı’dan ağlatan tanıtım fragmanı

Yapay zeka servisleri: Korsanlar, yapay zeka servislerine hedef internet sitesinin kodunu yazdırıp, kopyalayıp, yapıştırıyorlar. Böylece, internet sitesinin klonunu çıkarmak çok kolaylaşıyor. Yapay zeka servisleri, bu konuda uyarılmış olsa da, korsanlar bunun çözümünü buluyorlar.

Zombi saldırısı: Korsanlar, sahte ziyaretçilerle restoranın orijinal internet sitesinin üzerine çıkartmayı başarıyorlar. Böylece, arama motorları, korsanların sitesini daha üst sırada gösteriyor. Bu da, arama motorlarının farkında olmadan suça ortak olmasına neden oluyor.

SAHTE REZERVASYON DOLANDIRICILIĞINA NASIL YAKALANDILAR?

Sahte rezervasyon dolandırıcılığına maruz kalan Süleyman Günbatar, yaşadığı olayı şöyle anlattı:

Sponsorlu reklam tuzağı: Günbatar, arkadaş grubuyla dışarı çıkmak için internetten restoranın ismini yazdığında, sponsorlu reklam olarak bir iletişim numarası gördü. Bu numarayı aradığında, rezervasyon için 500 lira önden kapora istendi. Günbatar, restorana güvendiği için bu parayı istenilen hesaba yolladı. Ancak, restorana gittiğinde böyle bir rezervasyon olmadığını öğrendi.

SAHTE REZERVASYON DOLANDIRICILIĞINDAN NASIL KORUNABİLİRİZ?

Sahte rezervasyon dolandırıcılığından korunmak için dikkatli olmak gerektiğini belirten Alper Can Koçan, şunları söyledi:

İnternet sitelerini kontrol etmek: Koçan, internetten rezervasyon yaptırmadan önce, girdiği internet sitesinin orijinal olup olmadığına bakmak gerektiğini söyledi. Ayrıca, önden ücret isteyen yerlere karşı da temkinli olmak gerektiğini ifade etti.

Restoranlarla doğrudan iletişime geçmek: Koçan, internet sitelerine güvenmediği zaman, restoranların kendi telefon numaralarını veya sosyal medya hesaplarını kullanarak doğrudan iletişime geçtiğini belirtti. Böylece, sahte rezervasyon dolandırıcılığı riskini azalttığını söyledi.

Kaynak: DHA