BRICS nereye koşuyor?

Abone Ol

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan ve Mısır, BRICS ülkelerine katılmaya davet edilen altı ülke arasında yer alıyor.

Davet edilen diğer üç ülke Arjantin, İran ve Etiyopya.

Neler oluyor?

Başlangıçta Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan ticaret grubu BRICS'in genişletilmesine ilişkin karar sansasyoneldir.
 Davete icabet eden Abu Dabi yönetimi “Dünya çapındaki tüm ulusların ve insanların refahı, onuru ve yararı için sürekli bir işbirliği taahhüdünü sabırsızlıkla bekliyoruz” diyordu.

Batı karşıtı bir blok mu?

Suudi Arabistan daveti kabul etriğinde dünyanın en büyük ham petrol ihracatçısı kendisini dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin ile aynı ekonomik blokta bulacak.

Bu aynı zamanda, her ikisi de büyük petrol üreticilerinden oluşan OPEC+ üyesi Rusya ve Suudi Arabistan'ın yeni bir ekonomik blokta birbirine katılacağı anlamına da gelecek. 
İki ülke, geçmişte Suudi Arabistan'ı müttefiki ABD ile anlaşmazlığa düşüren petrol üretimini sıklıkla koordine ediyor. 
Bu demekli petro dolar üzerinde gölge dolaşacak.

Bloğun genişlemesi, üyelerin kademeli olarak ticaret yapmak için ABD doları dışındaki para birimlerini kullanmaya geçeceği bir süreç olan potansiyel de-dolarizasyon durumunu gündeme getiriyor.

Ortak para birimi meselesinin zor ama üzerinde çalıştıkları da kesin.

Nato’nun genişlemesine karşı Brics’in genişlemesi hamleleri…

Nato, Rus sınırı ve Doğu Avrupa boyunca genişlerken, Anti-Nato Brics ise sınırsız genişleyerek ekonomik etki alanı oluşturuyor.
Hindistan denge için diyorki;
"beş ülke aynı zamanda birbirlerinin temel çıkarlarına ve temel kaygılarına uyum sağlamalı; birbirlerinin egemenlik, güvenlik ve kalkınma çıkarlarına saygı duymalı; hegemonyaya ve güç politikalarına karşı çıkmalı; Soğuk Savaş zihniyetini ve blok çatışmasını reddetmeli ve küresel bir topluluk oluşturmak için birlikte çalışmalıdır. herkes için güvenlik."

Dünyanın gelişmekte olan ülkelerinin haklarının savunulmasında önemli bir rol oynamaktalar.

Aynı zamanda Brics de bizim gibi dünya 5’ ten büyüktür diyerek; BM Güvenlik Konseyi reformunu istiyor.
Askeri olmaktan çok ekonomik bir birliktelik arama bulma çizgisi hakim.
Bu arada gözleri de bizde…
Dünyada etkisini ve ağırlığını giderek artırdığı fözlemen BRICS örgütünün başkanı da Türkiye'nin en kısa zamanda ittifaka dahil olmasını istediklerini söylemişti.

KÜRESEL JEOPOLİTİĞİN MERKEZİ ASYA-PASİFİK’E KAYIYOR

Türkiye yeni ticari olanaklar ararken BRICS önemli bir fırsat da olabilir, bunun Ankara da farkında ama kendi gücüyle ilerleme stratejisi önemli.

Sözün özü şu:

2050 yılına gelindiğinde dört BRIC ekonomisi dünya ekonomisine hakim olacak.
2053 ise bizim yeni hedefimiz.
Bizim yollarımız nerde kimle kesişir bilinmez ama zaman bizden yana…