BM Genel Kurulu, Gazze'deki acil durumu ele almak üzere Mısır tarafından sunulan bir karar tasarısını görüşerek, 10 "hayır" oyuna karşı 153 oyla kabul etti. Türkiye de dahil olmak üzere yaklaşık 100 ülkenin desteklediği tasarı, 193 üyeli BM Genel Kurulu'nda oylama yapıldı.

Karar tasarısı, 23 ülkenin çekimser, 10 ülkenin ise "hayır" oy kullandığı bir ortamda kabul edildi. "Hayır" oyu kullanan ülkeler şunlar: Avusturya, Çekya, Guatemala, İsrail, Liberya, Mikronezya, Nauru, Papua Yeni Gine, Paraguay ve ABD.

ABD'nin talebi reddedildi

Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Şoygu'dan Suriye'ye ziyaret: Esad'la görüştü Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Şoygu'dan Suriye'ye ziyaret: Esad'la görüştü

ABD ve Avusturya'nın, Gazze'deki insani durumu ele alan BM karar tasarısına yönelik değişiklik talepleri, BM Genel Kurulu üye ülkeleri tarafından reddedildi.

ABD, tasarıya "terör saldırıları" ve rehin alma olaylarını kınamayı içeren bir madde eklenmesini önerirken, Avusturya ise tüm esirlerin serbest bırakılması ifadesine "Hamas ve diğer gruplar tarafından alıkonanlar" ibaresini eklemek istemişti. Ancak bu değişiklik talepleri, genel kurul üyeleri tarafından kabul edilmedi.

Antonio Guterres 99. maddeyi işletmişti

Tasarıda, BM Şartı ve BM Genel Kurulu ile Güvenlik Konseyi'nin Filistin konusundaki önceki kararlarına referans verildi. Kararda, Gazze'deki kritik insani duruma ve Filistin halkının yaşadığı acılara vurgu yapılırken, tüm sivil toplumun korunması gerekliliği belirtildi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in BM Şartı'nın 99. maddesini işleterek Güvenlik Konseyi'ne gönderdiği mektup ve UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini'nin Genel Kurul'a yazdığı mektuba atıfta bulunulan kararda, acilen insani ateşkes çağrısı yapıldı. Tüm taraflara özellikle sivillerin korunması konusunda uluslararası hukuk çerçevesinde sorumluluklarını yerine getirme çağrısı yapıldı.

Kararda, esirlerin koşulsuz serbest bırakılması ve insani yardıma erişimin sağlanması taleplerine de yer verildi. Ayrıca, 27 Ekim'de BM Genel Kurulu tarafından kabul edilen önceki bir kararla uyumlu olarak Gazze'deki insani ateşkes talebi yeniden vurgulandı.

ABD ve Avusturya'nın değişiklik talepleri, üye ülkeler tarafından reddedildi. BM Genel Sekreteri Guterres'in Gazze'deki insani felaketi önlemek için BM Şartı'nın 99. Maddesi'ni kullanma kararı, uluslararası toplumda dikkat çekici bir adım olarak değerlendirildi. BM Güvenlik Konseyi'nin 8 Aralık'ta gerçekleştirdiği acil toplantıda ise Gazze'deki insani ateşkes talep edilen karar tasarısı ABD tarafından veto edilmişti.

Kaynak: AA