Güncel

Bir mantarın zehirli olduğu nasıl anlaşılır?

Dağdan bayırdan toplanan mantarları tüketmek ne kadar güvenli. Tespit edilen 2400 mantar türü arasında sadece 100 türün yenilebilir olduğunu biliyor muydunuz? Peki zehirli mantarlar nasıl anlaşılır? İşte uzmanından hayati uyarılar;

Abone Ol

Son zamanlarda artan mantar zehirlenmelerine dikkat çeken uzmanlar, Türkiye'de bulunan 100 çeşit mantarın zehirli olabileceği konusunda vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Kastamonu Üniversitesi'nden Öğretim Üyesi Dr. Gülay Giral, Türkiye'deki mantar zehirlenmelerinin yüzde 95'inin 'köygöçüren' mantarından kaynaklandığını belirterek, bu mantarın ölüme bile yol açabileceğini vurguladı.

Loading...

Mantar Türleri ve Zehirlenmeler

Mantarların bitki olmadığını, ayrı bir "fungus alemi" içinde yer aldığını belirten Dr. Gülay Giral, mantarların genellikle sonbahar ve ilkbahar aylarında yağışlarla birlikte gelişmeye başladığını ifade etti.

Türkiye genelinde 2400 mantar türü tespit edilmiş olup, bunlardan 100 tanesi zehirli, 10 tanesi öldürücü, 300 tanesi ise yenilebilir niteliktedir.

"Köygöçüren" mantarı Türkiye'deki zehirlenmelerin yüzde 95'inden sorumlu tutulmaktadır.

Yanlış İnanışlar ve Uyarılar

Dr. Gülay Giral, bazı yanlış inanışların mantar zehirlenmelerine neden olabileceğini belirtti. "Zehirli mantarı ve yenen mantarı yan yana görmeyiz" gibi yanılgılar insanları tehlikeye sokabilir.

Giral, mantarların pişirilmesi, tuz veya sirke ile kaynatılması gibi yöntemlerin zehirli mantarları güvenli hale getirmediğine söyledi.

Zehirli mantar nasıl anlaşılır?

Giral, 'Zehirli mantarı kopardığınız zaman içi mavileşir' ya da 'mantarımız zehirli değilse şapkasından kopardığınız zaman herhangi bir değişiklik meydana gelmez', 'çayırda yetişen mantarlar zehirli değildir', mantar piştiği zaman zehri gider', 'mantarı tuz ya da sirke ile kaynattığımız zaman zehri gider', 'pişirirken içerisine gümüş ya da kaşık koyduğumuzda kararıyorsa bunlar zehirli mantardır', gibi yanlış inanışlar var. Bunlar da insanların zehirlenmesine neden olabiliyor.'' diyerek vatandaşları uyardı.

Belirtiler ve Acil Müdahale

Mantar zehirlenmelerinin belirtileri, türüne göre 2-6 saat içinde ortaya çıkabilir. İlk belirtiler arasında sersemlik, uyku, tansiyon düşüklüğü, metal tadı, yüz ve boyun kızarıklığı bulunur.

6 saat sonra bulantı, kusma, ishal, ateş, karın ağrısı, karaciğer ve böbreklerde metabolizma bozuklukları görülebilir.
Zehirlenme durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak, mümkünse yedikleri mantarın bir örneğiyle gitmek önem arzediyor.

Kültür Mantarı Tüketimi

Güvenli mantar tüketimi için kültür mantarının tercih edilmesi öneriliyor. Kültür mantarı alınırken etiket bilgilerine ve son kullanım tarihine dikkat edilmesi noktasında duyurlı olunmalı.