Benim Sadık Yarim...

Abone Ol

Türk Halk şairi Aşık Veysel'i rahmetle anarak, "benim sadık yarim kara topraktır" sözü ile konuya vurgulu bir giriş yapmak niyetindeyim.
Toprak nedir bizim için, ne ifade ediyor?
Toprağın önemi nedir? Hakettiği değeri biliyor ve bu değeri veriyor muyuz?
Toprak; bir varoluş hikayesi, var olma mücadelesi, toprak yaratılışın hammaddesi, ayakta kalma vesilesi...Toprak; bir ana, bir vatan, bin bir rızık sofrası...Toprak; arzın, merhamet ruhlu, cömert gönüllü örtüsü...Varlığın başlangıcı, yaşamın ta kendisi, son yolculukta bir döşek gibi bağrını açan vazgeçilmezimizdir bizim ve yaratılmış bütün canlıların.
Bir anneden koparılmış evlat ne kadar mutlu ve güçlü olabilir ise hayatta, topraktan uzaklaştırılmış bir toplum da o kadar mutlu ve güçlü olabilir ancak!
Bedenen, ruhen, her bakımdan toprağa, kendi özümüze uzak ve yabancı bir hayatın içerisinde; kusursuz, sağlıklı ve mutlu bir yaşam hayal ediyoruz.
Toprak; yaşamın ta kendisi... Yeşilin, huzurun vadisi.
Toprak; dünyanın en büyük bankası, yaratılan her canlının içinde rızıklandığı ve yaşam sürdüğü muhteşem bir sistemin vazgeçilmezi.
Toprak vatan, toprak yaşam, toprak son durak!
Topraksız her insan, her millet, her yaşam; 
Vatansız, garip ve yoksul olmaya mahkum.
"Benim sadık yarim kara topraktır" derken kıymetli halk ozanımız, bütün bu cümleleri ne de güzel özetlemiştir.
Veciz sözlerin her biri bir kitap değerinde desek az gelir...Aynı söz ile başlayıp aynı söz ile bitirmek de, bizim için de bir onur vesilesi elbet.
Uzun söze hacet mi var ? Toprak, toprak, toprak... Topraktan geldik, toprağa gidiyoruz... Bu yolun başı, ortası ve sonu topraktan geçiyor. 
Nitekim Mevlana Celaleddin Rumi Hazretleri'nin de toprak gibi ol! sözü ile de, manevi anlamda da toprağın bir anne gibi öğretici olduğunun da idrakine varıyoruz.
İnsan ancak toprağa yakın olursa kendi doğasıyla barışık bir hayat yaşayabilir.
Henüz tarım konusuna değinmedik bile...
T. Kafkas Sezer